S čim vse premami kava v zrnju

Kava v zrnju, sploh tista kvalitetna, ima moč, da v nas prebudi željo po življenju, gibanju in čutenju. Čeprav to velja za vse vrste, pa je kava v zrnju še posebej aromatična in jo mnogi dojemajo kot edino pravo kavo. Seveda se krešejo tudi mnenja o tem, katera je najboljša kava v zrnju, zato tukaj o tem ne bomo razpravljali. Namesto tega se raje posvetimo koristim, ki jih le ta prinaša:

  • Prebuja in ohranja energijo v nas.
    Gotovo ena najbolj znanih in najbolj opevanih lastnosti te črne tekočine je, da je stimulans. To je s pridom izkoristil že vsak izmed nas, ki je kadar koli ponočeval in nato moral iti v službo ali na predavanja. Tudi popoldne nas ta pijača poživi in da nov zagon. Za številne ljudi je tovrsten pospešek nepogrešljiv in marsikdo si težko predstavlja jutra brez te opevane dišeče omame.
  • Lajša nekatera zdravstvena tveganja.
    Poleg svoje stimulativne funkcije pa rastlina, ki raste na kavovcu, tudi zmanjšuje nekatera zdravstvena tveganja, če jo uživamo previdno in v razumnih količinah. Manjša namreč nevarnost za rakava obolenja in diabetes, raziskave pa so tudi pokazale, da lahko pozitivno vpliva na bolezni jeter. Izogibati pa se je morate zlasti, če imate težave s tesnobnostjo, visokim pritiskom ali če ste noseči.

  • Zmanjšuje apetit.
    Četudi morda bolj kot popularni mit, je znano dejstvo, da naj bi ta pijača pripomogla k zmanjšanju apetita, zato jo mnogi radi vključujejo kot del shujševalnih diet. Tudi v tem primeru velja, da je treba za kakršna koli znanstvena dognanja prisluhniti nasvetom strokovnjakov in upoštevati mnenje vašega zdravnika. Če pa boste črno tekočino uživali v sprejemljivih mejah in ob tem ne dodajali mleka in sladkorja, se gotovo ne boste redili.

Na tem mestu naj dodamo, da lahko prekomerno uživanje kofeina vodi tudi do negativnih učinkov. Povzroči lahko dehidracijo in povzroča tesnobo ter krati spanec. Zato naj še enkrat poudarimo, da kavo uživamo zmerno.

najboljsa-kava-v-zrnju


Med najbolj kakovostnimi je kava arabica

Kava arabica je ena od najbolj pogostih dveh vrst, ki se uporablja v kavnih mešanicah, druga pa je robusta. Večina mešanic je sestavljena iz obeh vrst, pri čemer se razmerja razlikujejo. Kakšna je razlika med njima?

Kava arabica ima nekaj manj kofeina od svoje »robustne« sestre, kar bi lahko razložilo tudi poimenovanje slednje. Le-ta ima tudi nekoliko bolj grenak okus, do česar pride prav zaradi večje vsebnosti kofeina. Kava arabica pa je manj grenka, saj ga vsebuje manj. Procesi priprave se med obema nekoliko razlikujejo, morajo pa biti ustrezni, da lahko kar najbolj izkoristimo njuno aromo. Res pa je tudi, da tisti, ki se štejejo za največje poznavalce pitja tega aromatičnega napitka, velikokrat prisegajo samo na 100% delež arabice.

kava arabica

Da bo espresso kava ustrezala vašim zahtevam, preverite nekaj elementov

Zlasti espresso kava velja med strastnimi pivci za eno tistih vrst, kjer pride aromatičnost najbolj do izraza. Kateri so tisti bistveni elementi, ki jih mora vsebovati vsaka dobra espresso kava?

  • Vonj
    Ali ni prav vonj tisti, ki vas zjutraj prebudi, ko vas predrami iz zaspanosti in z obljubo popelje v nov dan? Energija se najprej začne širiti prav iz kuhalnika ali aparata, kjer se pripravlja črna tekočina.

  • Okus
    Ko vas zdrami vonj, se pridruži okus. Kavo si lahko izboljšate z dodatki, kot je mleko, smetana ali sladkor, v zadnjem času pa so se začeli pojavljati še dodatni elementi, ki pravzaprav spreminjajo celoten okus te tekočine. Pravi strastni pivci pa prisegajo na črnino – preprosto.

  • Aroma
    Ravno če jo uživamo brez vseh dodatkov, je aroma te pijače najmočnejša. Kaj naj bi bila aroma? To je vsota okusa in vonja, ki opisuje celoten vtis te tekočine na pivca v trenutku zaužitja.

espresso-kava


Ko je samo najboljša kava za kafetiero dovolj dobra

Ne glede na to, na katerega proizvajalca prisegate, naj bo merilo za vašo odločitev kakovost. Gotovo je najboljša kava za kafetiero za indukcijo takšna, ki je dovolj aromatična, da bo v hitrem procesu priprave oddala dovolj okusa in vonja.


Nasveti za uživanje v odličnosti pitja kave v zrnju

Da bi čim bolj uživali v aromatičnosti in okusu te omamne tekočie, preverite nekaj naših nasvetov.

  • Ne pijte kave pozno zvečer
    Ker se vsebnost kofeina v telesu zmanjša šele po nekaj urah, vam to lahko krati miren spanec. Pred spanjem se raje odločite za zeliščni čaj ali pa sadni sok, uživanje v temno omami pa pustite za drugo jutro.

  • Uporabljajte naravna sladila
    Seveda je pohvalno, če se lahko uprete sladkanju kave. A ker imamo vsi kdaj kakšen dan šibkosti, se lahko poslužimo tudi sladil. Sladkor naj bo čim redkejši, dobra alternativa pa so sladila, kot je stevia ali eritriol, naravno sladilo na bazi grozdnega sladkorja, ki ima podoben okus kot sladkor.

  • Posezite tudi po začimbah za popestritev okusa
    Zlasti priljubljena je uporaba cimeta, muškatnega oreščka ali kalava v prahu, ki jih dodate tekočini.

nanni-kava