Pošlji povpraševanje

Pergola za vrt poskrbi za brezskrbno uživanje na prostem v vsakem vremenu 

pergola za vrt

Pergola za vrt je edinstvena konstrukcija, namenjena vsem, ki radi uživate v trenutkih na prostem. Prvič se je pojavila že v starem Egiptu. Sprva je bila namenjena opori vinske trte, s časoma pa so jo tudi Egipčani uporabili za zavetje pred močnim soncem. Skozi stoletja je bila narejena iz lesa, z razvojem tehnologije pa so se pojavili naprednejši in predvsem bolj vzdržljivi materiali.

 Sodobne vrtne pergole so oblikovane iz trajnostnega aluminija, ki zahvaljujoč osupljivim lastnostim, uspešno kljubuje vsem vremenskim razmeram v vseh letnih časih. Odlikuje jo nagibna streha iz lamel, katere se odpirajo pod kotom 90 stopinj. Ta z domiselno zasnovo poskrbi za optimalno prezračevanje v toplih mesecih ter ustrezno zaščito in energetsko učinkovitost v zimskih.

 Vrtljive strešne lamele s svojim delovanjem na naraven način uravnavajo temperaturo zunanjega prostora ter prehajanje svetlobe. To pomeni, da vas bodo v jesenskih in pomladnih mesecih obdajale s sončnimi žarki ter vas pred njimi ustrezno zaščitile v poletnih mesecih. 

Samonosna učinkovita struktura se odlično poda k vsakemu arhitekturnemu objektu, poskrbeti boste morali le, da izberete pravo. Ker so na voljo v raznovrstnih modelih in dimenzijah, smo prepričani, da boste našli takšno, ki se bo odlično podala v vaš zunanji prostor. 

Ali bo za vas idealna pergola 4x4m, pergola 3x3m ali pergola 3x4m je odvisno od prostora, ki ga imate na voljo. Pred nakupom natančno premerite okolico ter naredite premišljen načrt postavitve. Ta vam bo zagotovil, da boste izbrali ustrezne dimenzije ter, da se vam bo naložba hitro obrestovala.

vrtne pergole

Kako se pergola za vrt razlikuje od paviljona?

Vrtne pergole so nadvse priljubljena popestritev okolice. Vsakdo, ki razmišlja o spremembi okolice, se prej ali slej znajde pred dilemo. Pergola za vrt ali paviljon? Obe zunanji konstrukciji sta na trgu v najrazličnejših oblikah, dimenzijah in materialih. 

A ko je treba izbrati, številni ne vedo, kakšna je razlika med njima. Včasih bi o teh lahko razpravljali na dolgo in široko. A dejstvo je, da so pergole v zadnjih nekaj letih izjemno napredovale in ravno tako kot paviljoni nudijo odlično zaščito pred UV žarki, vetrom, dežjem in celo snegom. 

Danes je med njima največja razlika njuna struktura, natančneje streha. Paviljon ima popolnoma pokrito streho, ki ne prepušča svetlobe in ne omogoča upravljanja. Ta je odvisno od modela oblikovana iz lesa ali kakšne trpežne, kompaktne tkanine, kot je poliester. Pergola 3x3m pa ima streho sestavljeno iz aluminijastih lamel, ki se brez težav prilagajajo vremenu ali dejavnosti. 

Za razliko od paviljona prav tako dopušča nekoliko več nadgradenj. V primeru, da osnovni model, sestavljen iz štirih stebrov in strehe, uporabniku ne odgovarja več, ga le ta preprosto dopolni. To lahko stori s pomočjo stranskih lamel ali zaves, ki bodo pomagale ustvariti prijeten kotiček za druženje tudi ob slabem vremenu.

pergola 3x4m

Kako najbolje izkoristiti vrtne pergole? 

Pergola za vrt kot samostojna pokrita struktura nudi fantastičen zunanji prostor, kjer boste ustvarjali nove spomine z družino. Zaradi prvovrstne trpežne zasnove jo je mogoče uporabiti na raznovrstne načine, njeno opremljanje pa skorajda nima meja. 

Nov bivalni prostor boste lahko oblikovali tako, da bo ustrezal vašemu življenjskemu okolju. Ste si vedno želeli miren kotiček za branje? Opremite prostor s fotelji, sedežno garnituro in vsem kar vam bo pričaralo sproščujoče trenutke. 

Si želite gostiti prijatelje in družino? Naj se pergola 3x4m spremeni v kuhinjo na prostem, kjer boste s prijatelji obujali spomine ob dobri večerji ali posedeli ob kozarcu vina. Ste si vedno želeli imeti dodaten kotiček za rastline? Konstrukciji, kot sta paviljon ali nadstrešek za teraso imata nepremični strehi, pod katerima bi rastline težko uspevale. 

Izpopolnjene lamele pa poskrbijo, da je pergola 3x3m lahko tudi rastlinjak. Dopuščajo namreč, da po potrebi rastline izpostavite soncu, ter jih zaščitite pred dežjem. Kot vidite vam takšna struktura, razširi življenjski prostor ter občutno podaljša čas, ki ga boste preživeli zunaj. 

pergola 4x4m

Kaj lahko storite, da bo vaša nova pergola 4x4m imela dolgo življenjsko dobo? Vrtne pergole so narejene iz robustnih materialov, ki omogočajo kakovostno bivanje na prostem. Aluminij se ponaša z vrhunskimi lastnostmi, ki strukturo ščitijo pred obrabo, vlago, korozijo ter mehanskimi poškodbami. A to še ne pomeni, da ne potrebuje nobenega vzdrževanja. 

Pergola 3x4m je skozi leto izpostavljena raznoraznim vremenskim vplivom, zato se bosta na njeni površini nabrala prah in umazanija. Največkrat gre za trdovraten cvetni prah in listje iz okoliških dreves. Vso nesnago boste iz aluminijaste konstrukcije najlažje očistili z vodo in blagim milom. 

Pri čiščenju pazite, da ne uporabljate belil, razredčil ali abrazivnih čistil. 
Se sprašujete, kolikokrat na leto je čiščenje potrebno? Pogostost čiščenja je v veliki meri odvisna od tega, kje se pergola 4x4m nahaja. Če je na podeželju je redno vzdrževanje nujno vsaj dvakrat letno. V kolikor je v industrijskem ali urbanem področju, je nesnago dobro odstraniti vsaj trikrat letno.

 Če pa se nahaja ob morju, pa je priporočljivo redno spiranje z vodo, ki bo sproti odstranilo usedline soli. Vestno vzdrževanje bo podaljšalo življenjsko dobo strukture, saj bo preprečilo, da bi se umazanija prijela na materiale ter s tem povzročila morebitne poškodbe. 
pergola 3x3m