Pošlji povpraševanje

Pergola za teraso bo izboljšala kakovost vašega bivanja na prostem

Pergola za teraso oziroma vrtna pergola, ki jo lahko imenujemo tudi paviljon, lahko znatno izboljša kakovost bivanja na vašem zunanjem prostoru, ne glede na to ali imate veliko dvorišče ali zgolj mali vrt. Lahko podaljša sezono, kakovostna različica namreč lahko zadrži celo dež ali sneg in tako pripomore, da lahko posedate zunaj tudi, ko pogoji niso ravno idealni. Hkrati pa se bo odlično obnesla kot zaščita za sonce.


Preverite - Pergola Ocean 3,6x3,6 m


Seveda je vsakomur v interesu, da bi mu njegova pergola za vrt čim dlje služila. Da bi bilo res tako, je potrebno poskrbeti za redno čiščenje in vzdrževanje le-te. Koliko časa in truda bo temu potrebno nameniti, je odvisno predvsem od materiala, ki je osnova za njeno izdelavo.


pergola za teraso

Pergola za vrt: izberite material, ki vam bo najbolj pisan na kožo

Pergola za teraso je lahko narejena iz zelo različnih materialov. Prav material, ob enem pa tudi oblika pergole za vrt, bosta namreč najbolj vplivala na ceno le-te. Od tega pa bo odvisno tudi, koliko časa in energije boste morali nameniti njenemu vzdrževanju in čiščenju.

Les je po svoje zelo hvaležen material. Leseni izdelki običajno niso pretirano dragi, vendar zaradi svojih karakteristik lahko zelo lepo popestrijo teraso ali vrt. Vseeno je potrebno vzeti v obzir, da leseni izdelki potrebujejo kar nekaj vzdrževanja. Les je namreč potrebno zaščititi, da mu vlaga in druge zunanje razmere na pridejo do živega.

Na tržišču je sicer veliko lakov in drugih preparatov, ki vam pri tem lahko pomagajo. Vseeno pa je zelo pomembno, da za čiščenje in vzdrževanje poskrbite dovolj pogosto. Prav tako je takšne izdelke treba vsake toliko časa prebarvati. Na takšen način bodo lepši, hkrati pa jih boste tudi dodatno zaščitili.

Preden se lotite barvanja ali lakiranja lesa, poskrbite, da je material vedno suh in čist. Občasno ga bo potrebno tudi pobrusiti. Samo tako se bosta lak in barva nanj lepo prijela, izdelek pa bo dlje ostal svež in lep ter predvsem zaščiten pred zunanjimi vplivi.

Lesene pergole za teraso se bodo lepo podale rustikalno opremljenim dvoriščem in terasam. Če je vaš slog opreme takšen, ob izdelek zasadite rastline vzpenjavke. Tako boste dobili naravno senco, vaša terasa pa bo zares lepo zaokrožena.

V primeru, da je izdelek zasnovan nekoliko bolj moderno, pa ga lahko namesto z rastlinami vzpenjavkami dodatno opremite s polnimi zavesami, platnom ali katerim koli drugim materialom, ki je primeren za uporabo na prostem. Na takšen način bo vaša terasa postala moderna, vi pa boste poskrbeli tudi za zasebnost.

Namesto lesa lahko kot material za vrtne pergole izberete kovino. V tem primeru poskrbite, da boste izbrali nerjaveči material, saj bo izdelek le tako zares zaščiten pred zunanjimi vplivi. Seveda pa lahko izberete tudi kakšno drugačno kovino, vendar bodite takrat pozorni, da boste izdelek redno brisali in čistili, da bi s tem preprečili rjavenje.

Dobra možnost je, denimo, paviljon za teraso, ki je narejen iz aluminija. Aluminij je zelo hvaležen material. Lahko izgleda zelo lepo, izredno je odporen na zunanje vplive in ima dolgo življenjsko dobo. Poleg tega pa gre tudi za trajnostni material, ki ga je mogoče reciklirati znova in znova. Dobra izbira je tudi za tiste, ki se ne želite preveč ukvarjati z nego in vzdrževanjem izdelka. V resnici namreč ne potrebuje veliko vzdrževanja.

Če sploh niste zahtevni in vam je najbolj pomembno, da boste na dvorišču ali terasi imeli senco, pa lahko izberete tudi platno. Platno nima tako dolge življenjske dobe in vas ne bo tako učinkovito zaščitilo pred vremenskimi neprilikami, kot sta sneg in dež. Tudi vetru se bo težje upiralo. Zagotovo pa so takšne vrtne pergole cenovno najugodnejše.


pergola za vrt

Bioklimatske vrtne pergole za najzahtevnejše uporabnike

Če ste zares zahtevni in si želite resnično podaljšati sezono na svoji terasi ter tam posedati skoraj skozi vse leto, je najbolje, da se odločite za bioklimatske vrtne pergole.

Le-te so zasnovane tako, da se izredno dobro prilagajajo vremenskim razmeram. Pohvalijo se lahko s sistemom nagibne strehe. Na takšen način boste lahko po želji posedali bodisi na soncu bodisi v senci. V primeru, da vas bo presenetil dež, pa boste streho lahko z lahkoto spremenili v vodotesno. Zdržala bo tudi sneg. Voda se odvaja s pomočjo integriranega sistema. Le-tega lahko nadzorujete tudi sami.

Takšni izdelki pa so odporni tudi na veter. Najkakovostnejše različice prenesejo celo veter, ki piha do 120 km/h.

Nagibna streha oz. lamelna zasnova, s katero se takšni izdelki ponašajo, je odlična tudi zato, ker lahko naklon prilagajate in tako uravnavate osončenost ali zasenčenost po svoji volji. Če boste želeli, boste tako na svojo teraso lahko spustili ogromno sonca. Ko bo vroče, pa boste lahko poskrbeli za globoko senco.

Takšne pergole za teraso so običajno narejene iz aluminijastih stranic in aluminijaste lamelne strehe. Enostavne so za sestavljanje in uporabo. Zaradi svojih karakteristik močno podaljšajo sezono uporabnosti vaše terase ali vrta. Poleg tega pa so tudi popolnoma vodoodporne, kar je zagotovo velika prednost, če ste recimo v goste povabili svoje prijatelje, sedli za mizo na prostem, potem pa vas je presenetil močan naliv.


vrtne pergole