Ni vprašanje, rekuperator da ali ne, temveč kateri sistem kupiti


Ob menjavi ali montaži prezračevalnega sistema se mnogi vprašajo, rekuperator da ali ne? Da bi lahko kar najbolje odgovorili na to vprašanje, moramo razumeti, katere so bistvene prednosti prezračevalnih sistemov.

Dobro prezračevanje stanovanja ali poslovnega prostora je bilo med pandemijo koronavirusa ena od najbolj vročih tem. Ker mnogi od nas zdaj preživimo več časa v svojih domovih, izboljšanje pretoka zraka še nikoli ni bilo tako pomembno. Nenazadnje izboljšan pretok zraka pomaga preprečiti širjenje koronavirusa in ostalih obolenj med tistimi, ki živijo ali delajo skupaj.

V tem članku vam predstavljamo prednosti prezračevalnih sistemov nasploh ter nekaj pozitivnih lastnosti prezračevanja z rekuperacijo. V vsakem primeru pa se morate pred odločitvijo posvetovati s strokovnjakom, ki vam bo lahko najbolj ustrezno svetoval glede na vaše želje in lastnosti objekta.

Učinkovito prezračevanje pomaga ohranjati vašo zgradbo energetsko varčno, varno in zdravo, saj pomaga nadzorovati pretok zraka in toplotnih izgub v njem. Dobro prezračevanje ima torej več prednosti, pri čemer sploh ni tako pomembno ali gre za rekuperator da ali ne. Prezračevanje z rekuperacijo je le ena od metod prezračevanja, ki je primerna za stanovanja. Omogoča namreč, da različne prostore različno zračimo.


rekuperator toplote


Rekuperator toplote poleg svežine zraka omogoča tudi regulacijo temperature

Rekuperator toplote deluje skozi vrsto tankih kovinskih plošč. Skozi prostor med tema ploščama prehajata dva ločena zračna tokova, toplotna energija pa se prenaša s temperature ene plošče na drugo. Ta regulacija temperature je ena od ključnih lastnosti, zaradi katerih se mnogi odločajo za rekuperator da ali ne. V splošnem velja, da tovrstno prezračevanje z rekuperatorjem toplote bistveno zmanjša stroške ogrevanja ali hlajenja. Zlasti v poletnih mesecih lahko naši domovi na ta način postanejo varna zatočišča pred vročim soncem in nam zagotavljajo hladen prostor za počitek. Lahko pa tudi postanejo zatohli vlažni prostori za bivanje, če nimamo nameščenega ustreznega prezračevalnega sistema. Zagotovite si ustrezno prezračevanjem in klimatizacijo, saj bo prezračen dom udobnejši za bivanje.


Ne pozabite na prezračevanje kletnih prostorov

Tudi na prezračevanje kletnih prostorov nikakor ne gre pozabiti. Toplejši kot je zrak, več vlage lahko zadrži. Zaradi tega ima poletni zrak veliko več vlage kot hladen zimski zrak. Ko je zrak poln vlage in je ne more več zadržati, pravimo, da ima zrak 100 % relativno vlažnost. Morebitna dodatna vlaga po tej točki pa se na hladne površine v bližini sprosti v obliki kondenzacije. Temperatura zemlje okoli vaše kleti ostane vse leto konstantna – okoli 12,7 stopinj Celzija. Mehansko prezračevanje kletnih prostorov s hladnim zrakom vaše kleti ne bo ustrezno prezračilo. Zato vam priporočamo nekaj naslednjih korakov:

  • Prva stvar, ki jo morate storiti v svoji kleti, je da odpravite morebitne vire vode. Uhajanje podtalnice bo neposredno poškodovalo vaše osebne predmete in pronicalo v vaše preproge, izolacijo iz steklene volne in vse druge vpojne materiale v kleti. Tej težavi se izognete z ustrezno črpalko in odtočnim sistemom.

  • V klet namestite energetsko učinkovit razvlaževalnik zraka, ko je vsa stoječa voda odstranjena in je klet ustrezno zatesnjena in zaščitena pred vplivom zunanje vlage. Razvlaževalec naj ima tudi motor, s katerim zrak potiska, da kroži skozi klet, in naj bo dovolj močan, da posuši celotno klet.


prezračevanje in klimatizacija


Dobro prezračevanje in klimatizacija pomembno povečata kakovost bivanja

Kot zgoraj omenjeno, imata prezračevanje in klimatizacija pozitiven vpliv na zdravje in dobro počutje tistih, ki v prostoru bivajo ali delajo. Zlasti kvalitetno zračenje in regulacija temperature pozitivno vplivata na naše počutje. Kakovostno prezračevanje namreč filtrira alergene, kot je cvetni prah. Zgradbe z neustreznim prezračevanjem lahko povzročijo zdravstvene težave, vključno z alergijami in astmo. Stalen pretok svežega zraka v stanovanje in med sobami pa lahko to prepreči in pomaga pri dobrem počutju. Večina hišnih prezračevalnih sistemov je opremljena s sistemom za filtriranje zraka za odstranjevanje neželenih onesnaževalcev.

Star zrak v zaprtih prostorih lahko vsebuje tudi vonjave po kuhanju, sajah in hišnih ljubljenčkih, zato ga je treba nadomestiti s svežim zrakom. V zraku se nabirajo tudi škodljivi delci kot posledice čistil, sprejev in kemikalij, ki ste jim izpostavljeni vsak dan. Čeprav se teh ne morete popolnoma znebiti, bo dobro prezračen prostor z rekuperatorjem toplote vpliv teh še posebno nevarnih snovi bistveno omilil.

Nazadnje ponovimo bistvene prednosti prezračevalnih sistemov ter odgovorimo na vprašanje rekuperator da ali ne:

  • prezračevalni sistemi so učinkovit način za spodbujanje pretoka svežega zraka v stanovanjih ali poslovnih prostorih
  • od oblike in vrste objekta je odvisno, za kateri prezračevalni sistem se odločite
  • prezračevanje z rekuperacijo omogoča regulacijo temperature v različnih sobah
  • ena od pomembnih prednosti rekuperatorja toplote je tudi uravnavanje temperature
  • prezračevanje kletnih prostorov je zlasti pomembno, ker preprečuje nastanek plesni in kondenza
  • v splošnem prezračevanje in klimatizacija povečata raven udobja in varovanja zdravja.


Pri izbiri ustrezne rešitve zaupajte strokovnjakom. Prezračevalni sistemi Hansen so z vami že petnajst let ter odgovarjajo na potrebe kupcev po vsej Evropi. Ponujajo tudi rekuperatorje toplote, primerne za manjša stanovanja. Preverite ponudbo na spletni strani in zadihajte s polnimi pljuči.