Celoletne pnevmatike so odličen kompromis med zimskimi in letnimi gumami


Celoletne pnevmatike so za marsikoga super izbira, saj so neke vrste hibrid med zimsko in letno različico. Ponujajo udobje med vožnjo, niso glasne, so ekonomične, uporabne so v vseh letnih časih, vožnja pa je povsem varna. V zadnjih letih so proizvajalci namreč naredili velik napredek na področju pnevmatik, kar kažejo tudi številni varnostni testi. Le-ti so izjemno uporabni, če bi radi izvedeli, katere so najboljše celoletne pnevmatike. Ker preverjajo številne značilnosti (npr. udobje, zmogljivost na suhih in mokrih površinah, zaviranje, odpornost proti akvaplaningu, hrup, zaviranje itd.) ter med seboj primerjajo različne gume, so super izhodišče, ko se odločate za nakup novih gum.

Celoletne pnevmatike za avto

Zakaj izbrati celoletne pnevmatike?

Gume primerne za vse letne čase se ponašajo s številnimi prednostmi. V zadnjih letih se zato zanje odloča vedno več kupcev, predvsem tistih, ki živijo na področju z blagim podnebjem. V Nemčiji, Veliki Britaniji in drugod po Evropi so izjemno priljubljene, ta trend pa se kaže tudi pri nas. Razlogov, zakaj jih izbrati, je več.


Tovrstne pnevmatike so primerne za vožnjo skozi celo leto

Zimske in letne gume se ponašajo z različnimi značilnostmi, ki jih delajo izjemne v določenih vremenskih pogojih. Zimske so npr. trše in imajo globlji ter zahtevnejši profil, medtem ko pri letnih zareze potekajo le vzporedno na gumo, poleg tega pa je njihova gumena zmes izjemno mehka. Razlika v trdoti je povezana s temperaturnimi razmerami – trša gumena zmes se bo bolje obnesla pozimi, ko so temperature nižje, mehkejša pa je odpornejša na vročino in razgret asfalt. Celoletne pnevmatike so neke vrste hibrid med opisanima različicama, kar pomeni, da so primerne za vožnjo v vseh letnih časih. Res je, da so pozimi manj zmogljive od zimskih, a kljub temu zagotavljajo visoko stopnjo varnosti. Z njimi se lahko vozimo ne glede na zunanje temperature (od -10 do +30 °C), kar predstavlja veliko prednost. Z vozilom se lahko odpravimo na cesto ne glede na to ali dežje, sneži ali pa sije sonce.

Celoletne gume Goodyear


Najboljše celoletne pnevmatike je potrebno menjati zelo redko

Kmalu bo spet prišel čas, ko bodo vsi vulkanizerji polno zasedeni. V Sloveniji je namreč zakonsko določeno obdobje, ko je uporaba zimske opreme obvezna. To pomeni, da moramo med 15. novembrom in 15. marcem vsi udeleženci prometa poskrbeti, da imajo naša vozila nameščene zimske ali celoletne pnevmatike. Tisti, ki pozimi uporabljajo zimsko in poleti letno različico, se morajo 2x na leto ukvarjati z menjavo, kar zahteva svoj čas. V kolikor se odločimo za uporabo celoletnih gum, se izognemu temu zoprnemu in dragemu opravilu. Ker se lahko z njimi vozimo v vseh letnih časih, je potrebna menjava le vsakih nekaj let, ko postanejo stare ali obrabljene. To je izjemna prednost, ki mnogim voznikom odtehta malce slabše, a še vedno odlične, vozne lastnosti.

Redkejša menjava pa ni prednost le iz praktičnega vidika, temveč tudi iz finančnega. 2x letno, ko obiščemo vulkanizerja, potrošimo kar nekaj denarja. Če vračunamo še, da moramo kupiti dva kompleta namesto enega, je nakup celoletnih gum zelo racionalna odločitev. Zavedati se je sicer potrebno, da je poraba goriva malce višja, kot če uporabljamo zimsko in letno verzijo, a razlika ni ogromna.


Prostora za shranjevanje drugega kompleta pnevmatik ne potrebujemo

PnevmatikeMarsikdo se ob nakupu avta sprašuje, kje bo poleti shranjeval zimski komplet in pozimi letnega. To zna predstavljati veliko težavo, predvsem za tiste, ki živijo v manjših stanovanjih. Pnevmatike namreč zavzamejo kar veliko prostora, poleg tega pa so precej umazane, kar pomeni, da jih ne moremo pospraviti kar v bivalne prostore.

Nekateri komplet, ki ga ne uporabljajo, shranijo kar pri vulkanizerju, kar pa seveda predstavlja dodaten strošek. Prav to je ena od pomembnih prednosti celoletne različice, saj drug komplet ni potreben. Prostora za shranjevanje ne potrebujemo, saj se celo leto vozimo z istimi gumami, ko so preveč obrabljene, pa jih enostavno zamenjamo z novimi. Gledano iz praktičnega vidika, je to zares priročno.


Za koga so primerne pnevmatike za vse letne čase?

Celoletne pnevmatike bi priporočali predvsem nezahtevnim voznikom, ki ne preživijo veliko časa na cesti. Za tiste, ki vozilo uporabljajo le za vsakodnevne opravke ali le občasno, uporaba klasičnega letnega in zimskega kompleta res ni smiselna. Stroški in težave, ki jih različne gume prinesejo, so enostavno preveliki. Osebe, ki se vozijo več ali manj po mestu in ne delajo večjih razdalj, lahko brez kakršnegakoli pomisleka uporabljajo gume, primerne za vse letne čase. Le-te so primerne tudi za voznike, ki živijo na področju z milejšim podnebjem.


Kako izbrati najboljše celoletne pnevmatike?

Ste se odločili, da nočete več uporabljati dveh različnih kompletov, a ne veste, katere so najboljše celoletne pnevmatike? Svetujemo vam, da si ogledate rezultate testov, ki jih izvaja združenje nemških avtomobilskih klubov (ADAC), AMZS ali kdo drug. Tako boste dobili dober občutek, na kaj biti ob nakupu najbolj pozoren. Če boste imeli še kakršnokoli vprašanje, pa se lahko vedno oglasite pri vulkanizerstvu Lašič, kjer vam bodo usposobljeni zaposleni z veseljem svetovali.