Vrtni žar: idealna priložnost za poletno druženje


Vrtni žar je zagotovo najpogosteje v uporabi v pozno pomladnih in poletnih dneh. Takrat so pikniki odlična priložnost za druženje z družino in prijatelji. Sicer so vrtni roštilji najpogosteje narejeni tako, da delujejo na oglje, vseeno pa poznamo tudi plinski žar in v zadnjem času vse bolj priljubljen keramični žar. Vsak od njih ima svoje prednosti in slabosti, prav vsaka različica pa je »tisto najboljše« za nekega ljubitelja roštilja. 

vrtni žar

Vrtni žar je idealen za poznavalce 


Vrtni raženj na oglje je sicer zelo priljubljena in najbolj razširjena različica le-tega, vseeno pa je prav ta ena tistih, ki zahteva nekoliko več znanja. Za upravljanje ražnja na oglje je namreč potrebno vedeti nekaj o uravnavanju temperature in prižiganju ter uravnavanju ognja. Le-ta namreč ne sme goreti ne preveč in ne premalo. 

Prav tako je potrebnih nekaj kulinaričnih znanj. Treba je namreč vedeti pri kakšni temperaturi in kako dolgo se pripravlja katero izmed živil. Prav tako tudi to, kam na rešetko je potrebno postaviti posamezno živilo. Ko se meso, ribe ali zelenjava enkrat pečejo, pa je treba vedeti tudi, kako pogosto je potrebno živila obračati. 

Vseeno pa prinaša roštilj na oglje eno od prednosti, zaradi katere številni ljubitelji piknikov in hrane pečene na roštilju prisegajo prav na to različico. To je oglje! Oglje zadimi hrano in v njej ustvari značilno ter tako priljubljeno aromo po dimu. Sicer je to do neke mere mogoče (po)ustvariti tudi pri drugih vrstah roštiljev, a ravno pri tej različici je aroma po dimu najlažje dosegljiva in najbolj naravna. V zadnjem času postajajo priljubljene celo posebne vrste oglja, od določenih sadnih dreves ali s kakšno drugo aromo, ki rahlo spremenijo okus hrane.

Tudi priprava hrane je na klasičnem vrtnem žaru najdaljša. Najprej je namreč potrebno pripraviti ogenj oz. žerjavico, potem pa se je potrebno še posvetiti peki hrane. A morda ravno to postavlja to različico ražnja tako visoko na lestvici pri ljubiteljih tovrstne kulinarike. 

Tudi, če se odločite za raženj na oglje, lahko pri tem uporabljate pokrov. To pravzaprav v zadnjem času postaja tudi najbolj priljubljeno. Pokrov namreč poskrbi, da živila ostanejo bolj sočna, hkrati pa se hrana močneje navzame tako priljubljene arome po dimu.

Na tak način lahko poskrbite za to, da uživa celotna družina na vrtu z vami. Za še več udobja pa si lahko priskrbite kovinsko vrtno pohištvo, da bo druščina imela kje udobno sedeti.
 


Plinski žar dovoljuje, da si piknik pripravite tudi na balkonu


Za razliko od roštilja na oglje, se med pripravo hrane roštilj, ki deluje na plin, manj dimi, prav zaradi tega ga lahko uporabljamo tudi na večjih balkonih. Druga prednost roštilja, ki deluje na plin, je, da je primeren tako za začetnike kot za poznavalce peke na ražnju. Z njegovo pomočjo se namreč brez težav lotite vsakršnih kulinaričnih izzivov.

Po drugi strani pa bo priprava hrane na njem za tiste, ki nimajo toliko znanja, precej enostavna. Plinski žari so znani po tem, da lahko temperaturo na njem upravljamo povsem enostavno, z obračanjem gumbov. Vseeno pa je na tržišču mogoče dobiti tudi zahtevnejše različice, ki bodo še posebej priljubljene pri že izpostavljenih žar mojstrih. 

Tovrstni ražnji so prav tako enostavni za vzdrževanje, saj jih ni težko očistiti. Raženj se hitreje pripravi za peko hrane, ta pa je na njem tudi prej pečena. Poleg tega so tovrstne različice primerne celo za pripravo živil, kot so pice in različne sladice. Ko se boste skupaj usedli na kovinsko vrtno pohištvo, si privoščili okusen obrok, zagotovo ne boste obžalovali nakupa v naši trgovini

Tudi za tiste, ki pogrešajo aromo po dimu, se hitro najde rešitev. Tako želeno dimno aromo lahko namreč dobimo s pomočjo posod za dimljenje. Mogoče je kupiti profesionalne različice, lahko pa si jih izdelamo celo sami. Ne pozabimo, da plinski žari ne morejo imeti enakega učinka. Vseeno se je potrebno zavedati, da se bo hrana v roštilju na plin morala pripravljati malce dlje, če bomo želeli dobiti omenjeno aromo, hrana bo namreč morala imeti čas, da se je navzame. 

plinski žar

Keramični žar: najnovejši na trgu


Med različnimi oblikami ražnjev je keramični novinec na trgu, čeprav ima v resnici zelo staro zgodovino. Njegov izvor namreč najdemo v starodavnih glinenih posodah, ki so jih uporabljali že pred več kot 3.000 leti. Sicer pa bi ga lahko poimenovali tudi multifunkcionalna zunanja peč. Uporabljamo ga lahko namreč tako kot klasični roštilj na oglje kot tudi kot pečico. Nekatere različice dovoljujejo celo dimljenje hrane.

Keramični žar ima običajno obliko jajčka in ima vedno pokrov, seveda pa ga je mogoče uporabljati tudi brez njega, četudi se večina hrane bolje pripravi pod pokritim pokrovom. Ta vrtni žar je narejen  iz več različnih materialov, med njimi je najpomembnejša in najbolj zastopana prav ognjevarna keramika, od tod tudi njegovo ime. Običajno ga kurimo na oglje, v njem pa je mogoče pripraviti praktično katero koli hrano. Mogoče ga je namreč opremiti tudi z dodatnim kamnom za pico. V tem primeru lahko v njem spečete tudi to priljubljeno jed ali pa celo kruh in sladice, na primer pite. 

Običajno je ta različica nekoliko dražja od klasičnih roštiljev. Če želimo v njej poustvariti aromo dima, pa jo je potrebno dopolniti še s smokerjem. Priprava hrane v njem traja nekoliko dlje kot v plinskem žaru, vendar vseeno nekoliko krajše, kot v klasičnem ražnju na oglje. 

Keramična različica roštilja prav tako nima kovine, zato se manj zagreje in se na njem težje opečemo. Keramika pa je material, ki zelo dobro drži temperaturo, zato lahko tam hrana po pečenju ostane na toplem. Zaradi pokrova ta ostane tudi sočna, ponuja pa zelo prijeten okus. 

keramični žar