Transcendentalna meditacija dokazano pripomore k zdravju

Najmanj 80 odstotkov vseh bolezni je psihosomatskih, kar pomeni, da izvirajo iz psihološke ali čustvene motnje povzročene s stresom, torej, večina obolenj se začne s stresom ali travmo, ki povzroči stanje čustvene labilnosti in funkcionalnih motenj, čemur pa največkrat sledi dejanska organska sprememba (na primer čir na želodcu) in bolezen. Podobno lahko trdimo tudi za kajenje, alkoholizem, narkomanijo ali neustrezne prehranjevalne navade.

Posledice vsakodnevnega stresa so utrujenost, izčrpanost, napetost, kronične bolečine v vratu, glavi in hrbtenici, malodušje, slabo počutje, cinizem, depresija ipd. Vse več ljudi se zaveda, da je njihovo zdravje in dobro počutje v veliki meri odvisno od  tega kako dobro zase poskrbijo, saj se z malo truda pri odstranjevanju vzrokov slabega počutja, bolezni lahko tudi izognemo.

Transcendentalna meditacija je starodavna meditativna tehnika, s katero um in telo »prestavimo« v območje globoke sprostitve. Gre za preprosto, naravno in enostavno mentalno tehniko, ki jo izvajamo dvakrat dnevno, vsakič po 15 do 20 minut, udobno sedeč z zaprtimi očmi. Že po nekaj minutah izvajanja nastopi stanje globoke umirjenosti in sproščenosti, ki odpravi utrujenost in napetost. Da bi se je naučili in jo uporabljali, niso potrebne spremembe prehrane ali življenjskega sloga, saj je neodvisna od verovanja ali prepričanja.

Transcendentalna meditacija stres

Izjemna učinkovitost tehnike transcendentalne meditacije je pritegnila pozornost znanstvenikov že pred več kot tridesetimi leti. O njenih učinkih je bilo doslej po vsem svetu opravljenih več kot šeststo znanstvenih raziskav, na več kot dvesto inštitutih in univerzah. Izkazalo se je, da med vadbo te tehnike nastopi stanje globokega počitka na telesni in duševni ravni, kar pa izjemno učinkovito odpravlja utrujenost, stres in napetosti, ki se v nas nakopičijo v teku dneva. S tehniko transcendentalne meditacije delujemo na bolezen že v njeni najzgodnejši fazi, v fazi stresa. V globokem počitku, ki ga dosežemo med njenim izvajanjem, se sprosti tudi globoko zakoreninjen stres, ki bi bil sicer lahko zlahka skrit izvor bolezni in slabega počutja.

Transcendentalna meditacija anksioznost

Anksioznost je zelo razširjen problem moderne družbe, ki greni življenje številnim ljudem in predstavlja izjemno neprijetno osebnostno težavo, ki pogosto vpliva celo na človekovo funkcionalnost v družbi.

Na Stanfordski univerzi so, za primerjavo različnih vrst meditacij in relaksacijskih tehnik, opravili statistično meta-analizo 146ih raziskav. Izkazalo se je, da tehnika transcendentalne meditacije vsaj 2-3x močneje vpliva na zmanjšanje anksioznosti od vseh ostalih meditacijskih tehnik in relaksacijskih metod.

Transcendentalna meditacija depresija

Izkušnje kažejo, da se že po nekaj mesecih vadbe Transcendentalne meditacije močno zmanjša tudi depresija. Leta 2010 sta bili na University of California Los Angeles ter University of Hawaii opravljeni dve odmevni raziskavi, ki sta to potrdili. Obe sta ugotovili, da so se simptomi depresije, že po treh mesecih vadbe, zmanjšali za polovico ter ostali nizki ves čas trajanja raziskave (eno leto).

Pomoč pri depresiji z transcendalno meditacijo

Torej, transcendentalna meditacija je (če si seveda ne želimo farmacevtskih pripravkov) za odpravljanje (ne le blaženje simptomov) daleč najbolj učinkovit način. Zelo pomembno pri vsem tem, pa je tudi dejstvo, da je povsem naravna in brez škodljivih stranskih učinkov. Pridobimo lahko le pozitivne, kot so boljše zdravje, več energije, večja ustvarjalnost, razvoj osebnosti, itd.

Transcendentalna meditacija pregorelost

Izgorelost je največkrat posledica dolgo trajajočega, vsakodnevnega stresa ter premalo počitka. Izkušnje kažejo, da se že po nekaj dnevih ali tednih vadbe transcendentalne meditacije število glavobolov zmanjša, izboljša spanec, zmanjša utrujenost ter izčrpanost, posledično pa tudi izboljšajo odnosi z ljudmi in zunanjim svetom, saj njena vadba pripomore pri razvijanju občutka miru ter čustvenega, mentalnega ter telesnega ravnovesja. Med transcendentalno meditacijo se v krvi zniža raven kortizola, adrenalina in noradrenalina (hormonov stresa). Zmanjša se tudi aktivinost simpatičnega dela avtonomnega živčnega sistema, s čimer telo doseže stanje globokega in prijetnega počitka. Po meditaciji se tako počutimo sveži, sproščeni in boljše volje.