Sedežna garnitura je ključen element vsake dnevne sobe

sedežna garnitura

Večini med nami je dnevna soba, oziroma natančneje, sedežna, najljubši kotiček za preživljanje prostih trenutkov. Seveda radi hodimo v gore, vrtnarimo in tečemo na smučeh, a vsakodnevne proste minute so tiste, po katerih se preprijemamo čez vsakdanje življenje. Kratki dnevni oddihi so tisti, ki nam dajo moči in volje za nove izzive. Ker so sedežne garniture tako pomemben kos vsakega stanovanja, so se skozi čas razvile do neslutenih možnosti. Danes lahko izbiramo ne le obseg - enosed, dvosed, trosed ali še večje garniture - ampak tudi obliko (kotne garniture), orientacijo (levi ali desni kot), material, barvo, modularnost, in še in še.

Fotelj ali dvosed - ko je dovolj ravno prav

V teoriji vsi sanjarimo o ogromnih sedežnih garniturah, v katere se pogreznemo kot v sanje, a v praksi smo pogosto omejeni s številom kvadratnih metrov. S tem ni nič narobe, saj se nazadnje dostikrat izkaže, da največje ni vedno najboljše, ampak da je - tako kot v pravljici o Zlatolaski in treh medvedih - najboljša sedežna tista, ki nam je ravno prav. Če se ob poznem popoldnevu radi umaknemo v branje, je fotelj odlična izbira, ker vsem v okolici jasno sporoča, da na njem ni prostora za dodatne motnje. Dvosed je perfekten za dva, ki nerada lezeta preveč narazen, v trosed zrase z leti, novimi družinskimi člani in interesnimi dejavnostmi.

dvosedežnafotelji

Posebne sedežne garniture

Počivalniki in masažni stoli so pravzaprav nadgrajeni fotelji, namenjeni vsem, ki si želijo privoščiti posebej sproščujoč počitek ne le za dušo, ampak tudi za telo. Ti ergonomsko oblikovani fotelji omogočajo idealno pozicioniranje telesa za razbremenitev hrbtenice, masažni stoli pa vključujejo tudi funkcijo vibriranja, ki rahlo masira utrujene mišice. Počivalniki in masažni stoli imajo navadno prilagodljivo podnožje in naslon in jih je mogoče uporabljati kot klasično dvignjene stole ali kot ležalnike.

masažni stol za v dnevno sobo

Sedežna garnitura narekuje utrip dnevne sobe

Sedežna garnitura, naj bo iz enega ali več delov, deluje kot temeljni stilski element dnevne sobe, okrog katerega gradimo nadaljno likovno zgodbo. Garnituro najprej dopolnimo z dodatnimi fotelji ali počivalniki, kolikor jih seveda poterbujemo, tabureji, klubskimi mizicami in drugimi odlagalnimi površinami. Ob zaključenem centralnem delu dnevne sobe se odgovori na druga vprašanja v povezavi z notranjo opremo pogosto pojavijo kar sami od sebe. Ni nujno, da se knjižne police, medijski sistem, svetila in drugi kosi, ki zadovoljujejo tudi bolj specifične potrebe prebivalcev/uporabnikov prostora, popolnoma ujemajo s sedežno garnituro, lahko so celo iz povsem druge zgodbe, pazimo le, da na nas delujejo pomirjujoče.

sedežne garniture