Tina omake

Okus, ki ga ne pozabiš

Cheddar omaka za različne vrste jedi


Cheddar omaka je, kot pove že samo ime, narejena pretežno iz sira cheddar. Gre za kremasto in pikantno omako, ki se uporablja v najrazličnejših jedeh, in sicer bodisi kot sestavina same jedi bodisi kot dodatek, tj. kot preliv ali pomaka.

Poleg cheddarja so glavne sestavine tudi maslo, mleko ali smetana ter razne začimbe, kot na primer česen, čebula v prahu in gorčica. Znana je po svojem intenzivnejšem okusu, ki je denimo močnejši od okusa nacho omake. Čeprav jo lahko pripravimo tudi sami doma, pa jo je možno kupiti tudi v tubi ali kozarcu, tako da je vedno nared in pripravljena na takojšnjo uporabo.

Na splošno velja za omako, ki je kremastega, ostrejšega in malce pikantnejšega okusa, značilnega za cheddar. Cheddar sir se načeloma pogosto uporablja v kulinariki, najpogosteje pa ga najdemo v jedeh kot je denimo hamburger, makaroni s sirom, razne vrste sendvičev itd.

Sir se prav tako lahko uživa povsem samostojno in tako postreže skupaj s krekerji in drugimi dodatki. Izvira iz vasi Cheddar v Somersetu v Veliki Britaniji, gre pa za čvrst sir, izdelan bodisi iz kravjega mleka ali pa mleka drugih živali, denimo koz ali ovc. Njegov okus se lahko razlikuje glede na postopek staranja in je tako lahko blagega ali pa ostrejšega okusa.

cheddar omaka

Uporaba cheddar omake v kulinariki

Cheddar sir se v kulinariki pogosto uporablja in sicer bodisi v kosih, lističih ali naribani obliki bodisi kot stopljen sir. Kot tak je denimo tudi glavna sestavina cheddar omake. Gre za omako z bogato in kremasto teksturo ter pikantnim, ostrim okusom po tej vrsti sira. Kompleksnost ji pogosto pridajo tudi druge sestavine, kot na primer čebula in česen v prahu ter druge začimbe.

Takšna omaka je vsestranska, kar pomeni, da jo lahko uporabimo na več različnih načinov in v najrazličnejših jedeh. Med najbolj priljubljene in poznane načine uporabe sodi namakanje, saj je odlična za pomakanja čipsa, palčk, zelenjave in drugih prigrizkov. Še posebej popularna je kot dodatek ob uživanju nachosa, kjer tortilja čipsu zagotavlja bogat in sirast okus ter lepljivo teksturo.

Poleg tega se jo pogosto uporablja kot preliv za druge jedi, denimo pečen krompir, ki s tem dobi aromatičen in kremast okus. Podobno je tudi pri testeninah, mdr. makaronih s sirom, burgerjih, sendvičih in pri pripravi jedi v pekaču. Tu se sir lepo raztopi, kar jedi doda oster in kremast okus.


Cheddar sir in izvor omake

Cheddar omaka je običajno narejena iz kombinacije sira, masla, mleka ali smetane ter različnih začimb in dišavnic. Njen natančen izvor sicer ni jasen, verjetno pa se je razvila v Združenih državah Amerike kot različica valižanskega rarebita, tradicionalne britanske jedi iz sirove omake, ki jo postrežejo na toastu.

Ta vrsta sira je v Združenih državah Amerike sicer zelo priljubljena, zato je precej verjetno, da se je omaka razvila kot način uporabe odvečnega sira. Danes se jo pogosto uporablja kot prilogo k številnim ameriškim jedem in pa ostalim mednarodnim jedem.

Uporablja se tudi v enolončnicah, in kot pomaka za prigrizke. Kombinirati jo je mogoče tudi z drugimi vrstami prelivov in tako ustvariti nove kombinacije okusov. Med samo lahko kombiniramo na primer buffalo, gorčično, BBQ, ranch in paradižnikovo omako. Na ta način se rodijo novi okusi, ki pridejo v poštev za peko različnih vrst mesa ali pa zelenjave. Še vedno pa je čutiti pristen, ostri okus samega cheddar sira. 


cheddar omaka makaroni s sirom

Cheddar omaka kot osnova za druge vrste omak

Sam okus je podoben nacho omaki, obe pa sta narejeni na osnovi iste vrste sire, a se razlikujeta po sestavinah in okusih. Cheddar omaka je običajno narejena iz sira, masla, moke in mleka ter ima kremast in bogat okus, medtem ko je nacho bolj pikantna sirova omaka, ki se pogosto uporablja v kuhinji texmex.

Narejena iz topljenega sira, ki se mu doda začimbe, denimo čili v prahu, kumina in česen v prahu, ter včasih jalapeno paprike ali paradižnik. Nacho omaka ima tudi kompleksnejši okus z uravnoteženim razmerjem med kremasto strukturo in pikantnostjo. Običajno se uporablja kot pomaka za tortiljo ali preliv za nachose, tacose ali burrito.



Kje lahko kupimo cheddar omako?

Najdemo jo lahko v številnih trgovinah z živili in supermarketih, običajno pa na oddelku z začimbami ali siri. Kupiti pa jo je mogoče tudi na spletu, denimo v spletni trgovini Tina omake, kjer je na voljo tudi v kombinaciji z nacho različico. V kolikor imate raje določeno blagovno znamko, se je dobro obrniti na specializirane trgovine

Tu je namreč na voljo tudi širša paleta omak ali drugih različic. Spletna trgovina Tina omake poleg te nudi tudi številne druge izdelke, ki jih lahko uporabite kot preliv za raznovrstne jedi.

cheddar sir v hamburgerju