Svet plemenitih kovin

Posredovanje pri nakupu in prodaji plemenitih kovin

Pošlji povpraševanje

Kje kupiti zlato: investicijsko zlato in varčevanje v zlatu


Kje kupiti zlato po ugodni ceni je pogosto vprašanje, ko se odločate za naložbo v zlato. Mnogi finančni svetovalci namreč trdijo, da je najboljša naložba za prihodnost prav investicijsko zlato. To potrjujejo tudi zgodovinski podatki- če ste leta 2002 za unčo odšteli 450$, bi danes zanjo dobili že skoraj 2 tisočaka ameriških dolarjev.

Poskrbite, da boste 2040 tudi vi lahko slavili z večkrat podvojenim zaslužkom in preverite ponudbo varčevanja v zlatu že danes. Za dodatne nasvete in informacije kako in kje kupiti zlato, kontaktirajte naše izkušene svetovalce.

investicijsko zlato


Zgodovina investicijskega zlata

Zlato je v celotni zgodovini človeštva v številnih kulturah predstavljalo plačilno sredstvo. V ZDA je bila vrednost in stabilnost dolarja vezana na zlato do leta 1971, zadnja večja ločitev vrednosti zlata in denarja pa se je zgodila švicarskemu franku šele leta 2000.

Vrednost investicijskega zlata je danes odvisna od dveh faktorjev, ki jih poznamo iz vseh ostalih ekonomskih panog, in sicer - ponudba in povpraševanje. Bolj kot kje kupiti zlato je tako pomembno vprašanje kdaj ga kupiti. Velik upad v vrednosti zlata je bilo moč zaznati v preteklosti okrog leta 2014, ko je bilo povpraševanje po redkih kovinah po svetovni recesiji manjše.


Investicijsko zlato kot darilo

Kot napisano, cena zlata raste in pada glede na ogromno število geopolitičnih dogodkov, ki se dogajajo po celem svetu. Naložbeno zlato lahko tudi podarite kot darilo, ki z leti še pridobi na vrednosti. Lično zapakiran in oblikovan srebrnik ali zlatnik se najpogosteje podari ob velikih življenjskih prelomnicah.

Priložnosti za nakup investicijskega zlato je npr. poroka, rojstvo otroka, krst itd. Izredno sentimentalno darilo je tudi ploščica zlata, ki ga na primer prejmeš ob rojstvu, ob poroki pa ga uporabiš za izdelavo poročnega prstana za svojega partnerja.


Nasvet premoženjskega svetovalca: kdaj in kje kupiti zlato?

Investicijsko zlato se sliši kot odlična naložba od katere lahko zgolj mastno profitiramo. Morda se celo odločate, kje kupiti zlato prav zdajle. Zavedati se je potrebno, da je cena zelo odvisna od raznih geopolitičnih sprememb, zato se pred večjih nakupom posvetujte še s premoženjskim svetovalcem. Varčevanje v zlatu je lahko zelo profitabilno, vendar pa morate vse korake izvesti premišljeno in pametno.


Vrste investicijskega zlata in kje kupiti zlato

Za varčevanje v zlatu se lahko odločite za najrazličnejše oblike zlata. Med seboj se razlikujejo po teži pa tudi namenu, npr. darilni zlatniki so v veliki meri namenjeni obdarovanju. Več o različnih vrstah in možnostih naložb v zlato si preberite v nadaljevanju.

Kje kupiti zlato - zlate palice

Morda najbolj prepoznana in hkrati tudi najbolj stereotipna oblika investicijskega zlata investicija v zlate palice. Vsi namreč poznamo zgodbe o Divjem zahodu in kraji zlatih palic iz vlakov. Zlate palice so lahko težke vse od 1 g pa do 1 kg, teži primerna pa je seveda tudi cena. Vsaka zlata palica je opremljena z naslednjimi podatki:

  • žig in država, kjer je bila palica pretopljena,
  • teža zlate palice,
  • čistost zlata,
  • serijska številka.

Kje kupiti zlato - zlatniki

Druga oblika investicijskega zlata so zlati kovanci ali zlatniki. Njihova značilnost je, da so opremljeni s reliefnimi upodobitvami raznih pomembnih dogodkov kot so posebne obletnice svetovno priznanih inštitucij in podobno. Bolj kot varčevanje v zlatu so zlatniki namenjeni zbirateljstvu.

varčevanje v zlatu

Varčevanje v zlatu in njegov odkup

Če ne razmišljate o tem kje kupiti zlato, temveč kje ga prodati, ste na pravem naslovu. Poleg prodaje zlata se namreč ukvarjamo tudi z odkupom investicijskega zlata in lomljenega zlata. Pod investicijsko zlato se štejejo zlate palice ali ploščice, ki imajo čistino vsaj 995/1000 ter zlatniki, ki imajo čistino vsaj 900/1000. Ime lomljeno zlato opisuje razne verižice, prstane, uhane in ostali nakit.

Zlato odkupujemo po aktualni cena zlata, ki se, ko je borza aktivna, osveži na vsakih 15 minut. Pregled naložbenega zlata in lomljenega zlata opravimo s kislinskim testom. Ker je zlato plemenita kovina, ta ne bo odreagirala s kislino. Po pregledu podamo oceno odkupne vrednosti in se nato dogovorimo o izplačilu (nakazilo ali izplačilo gotovine).

naložba v zlato