Optifarm

Povezujemo kratke prehrambene verige.

Bio hrana ali eko hrana je pridelana brez kemije na popolnoma naraven način


Bio hrana ali eko hrana sta izraza, ki ju v današnjem času slišimo vse bolj pogosto, a zdi se, da mnogi ne vedno natančno, kaj sploh pomenita. Z izrazoma »eko« in »bio« označujemo ekološko pridelano hrano. Z drugimi besedami to pomeni, da je bila pridelana brez uporabe umetnih gnojil, sintetičnih insekticidov, fungocidov in pesticidov, hibridnih in gensko spremenjenih semen, obsevanja, umetnih barvil, arom in podobno.

Na kratko povedano sta eko zelenjava in sadje pridelana tako, kot sta bila nekoč, ko smo bili še popolnoma samooskrbni ali pa smo ju kupovali v lokalni trgovinici. V zadnjih letih so se razvili veliki supermarketi, ki sicer ponujajo ogromne količine hrane, a je žal ta mnogokrat vzgojena na popolnoma napačen, okolju in zdravju neprijazen način.

Da bi izdelki izgledali čimbolj sočno in sijoče, pridelovalci vedno pogosteje uporabljajo konzervanse in druge kemikalije, ki živilom podaljšajo obstojnost. Pa so ti dodatki dobri za naše zdravje?

bio hrana zelenjava na belem ozadju


Zakaj uživati bio hrano?

Z bio hrano poskrbite za svoje zdravje

Eko zelenjava in sadje oz. vsa ekološko pridelana hrana je vzgojena brez kemikalij, kar pomeni, da ima zelo pozitiven učinek na naše zdravje. V zadnjih letih tudi v Sloveniji posnemamo nezdrave navade zahodnih držav – jemo vedno več procesiranih jedi, eko hrane oz. bio hrane pa je na jedilniku vedno manj.

A čas je, da to spremenimo, saj bomo imeli v nasprotnem primeru hude težave z zdravjem. Svetujemo vam, da vsak dan pojeste od 250 g - 400 g eko zelenjave in 150 g – 250 g eko sadja, saj boste tako zaužili več mineralov, vitaminov in navsezadnje antioksidantov, ki preprečujejo poškodbe DNK.

Bio hrana oz. eko hrana vam bosta pomagali, da boste lažje vzdrževali telesno težo, saj ne bo prihajalo do hitrih nihanj krvnega sladkorja, poleg tega pa boste poskrbeli za zdravo srce, ožilje itd.

eko hrana zelenjava v košari

Z eko hrano poskrbite za okolje

Z uživanjem ekološko pridelane hrane (bio hrane) pa ne boste poskrbeli le za svoje zdravje, temveč tudi za okolje. Ste kdaj pomislili, od kod izvirata zelenjava in sadje, ki ju kupite v velikem supermarketu? Predvsem v zimskem času, ko je v naših krajih za pridelavo (bio) hrane premrzlo, sta zelenjava in sadje uvožena z drugih koncev Evrope ali celo sveta.

Prevoz hrane je okolju neprijazen, saj tovornjaki, letala in ladje v zrak izpustijo ogromne količine zdravju in okolju škodljivih plinov. To lahko preprečimo z nakupom lokalno pridelane eko zelenjave in sadja. Z nakupom eko hrane pri slovenskih kmetih podpiramo domače gospodarstvo, poleg tega pa poskrbimo, da bodo v neokrnjeni naravi lahko uživale tudi prihodnje generacije.

Bio hrana / eko hrana je boljšega okusa

Eko zelenjava in sadje sta pridelana brez konzervansov in ostalih kemijskih dodatkov, zato je okus ekološko pridelane hrane veliko boljši od konvencionalno pridelane hrane. Vsebuje več vitaminov in mineralov ter manj težkih kovin. Čeprav včasih ne izgleda tako sijoče od tiste, ki jo vidite na reklamnih panojih velikih supermarketov, pa je vseeno bistveno okusnejša.

Prav zato boste na svoj jedilnik z veliko večjim veseljem vključili eko zelenjavo in sadje, kot bi ju sicer. Bio hrana je sicer včasih malce dražja od tiste v supermarketih, a je zato veliko bolj kvalitetna in boljša za naše zdravje.

eko zelenjava greda, ki jo kmet obdeluje z motiko


Kje kupiti bio hrano?

Kot že omenjeno so majhne, lokalne trgovinice v zadnjih letih zamenjali veliki supermarketi, zato se mnogi sprašujejo, kje sploh kupiti takšno hrano. Če živite na podeželju, je dostop do nje precej lažji, kot če živite v mestu.

Lahko se sicer odpravite na lokalno tržnico, a ker le-teh ni zelo veliko, je to lahko precej zamudno opravilo. Kako torej do bio hrane oz. eko zelenjave/sadja na bolj enostaven način?

Z mobilno aplikacijo Optifarm SMART! To je neke vrste mobilna tržnica, na kateri lahko na zelo hiter in enostaven način naročite lokalno pridelano bio hrano najvišje kvalitete. Vse kar morate storiti je, da se prijavite v spletno aplikacijo, izberete bio hrano in oddate naročilo.

Parametri, ki ste jih vnesli, se bodo ohranili, tako da boste lahko naslednjič naročilo le potrdili. Tako preprosto je! Po eko hrano vam sedaj več ne bo potrebno na tržnico, saj vam jo bodo dostavili direktno na prag vašega doma.


Rešitev za lokalne pridelovalce ekološko pridelane hrane

Optifarm pa ni le spletna trgovina, temveč je tehnološka rešitev tako za kupce kot lokalne pridelovalce. Ker povezujejo kratke prehrambene verige, torej kupce z izvajalci logističnih storitev in proizvajalci, je prodaja eko hrane zdaj zelo enostavna.

Platforma Optifarm povezuje ponudbo in povpraševanje, zagotavlja obvladanje logistike (izdelavo in izvedbo naročil ter spremljanje prevozov), obvladovanje pogodb (cenike, spremljanje realizacije izvedbe), poleg tega pa tudi podpira integracijo z zalednimi sistemi.

S pomočjo digitaliziranega sistema, ki zagotavlja enostavno integracijo z zalednimi ERP IT sistemi lahko sedaj tudi vi postanete eden izmed lokalnih ponudnikov eko hrane. Če doma pridelujete eko zelenjavo in sadje, je tudi odlična poslovna priložnost, ki je ne smete zamuditi. Stopite v stik z razvijalci spletne platforme za bio hrano še danes.

ekološko pridelana hrana ženska drži rdeče zelje na košaro, polno zelenjave