Odori d. o. o.

Odtis narave.

Pranje oblačil za novorojenčka, kakšen je postopek?

Pranje oblačil za novorojenčka lahko predstavlja vir težav za marsikatero novopečeno mamico. Pranja perila smo več ali manj vsi vešči, pri otroških oblačilih pa smo lahko v dvomih. Da bo postopek čimbolj učinkovit in enostaven, ponujamo nekaj predlogov:

  • eko pranje brez kemikalij je nujno pri pranju oblačil za novorojenčka. Grobi detergenti lahko škodujejo nežni dojenčkovi koži, povzročijo draženje in alergije;
  • priporočamo učinkovit način pranja s produktom eko pranje, ki omogoča odlične rezultate pri nižjih temperaturah in brez uporabe detergentov;
  • pred pranjem ločimo oblačila glede na barvo: bela oblačila, svetla in temnejša oblačila;
  • pranje oblačil za novorojenčka naj poteka ločeno po barvah - bela oblačila peremo pri višjih temperaturah, barvna pri nižjih; z ločevanjem tudi preprečimo, da bi se oblačila razbarvala;
  • če vseeno uporabimo pralno sredstvo, izberimo nežen detergent za dojenčke, nato pa vsa oblačila speremo dvakrat, da resnično odstranimo vse sledi kemikalij;
  • po pranju oblačil jih damo v sušilec ali posušimo naravno. V slednjem primeru se vsaj v prvih mesecih priporoča tudi likanje.

Pranje oblačil za novorojenčka

Eko pranje oblačil za novorojenčka - učinkovita in okolju prijazna metoda

Eko pomeni pranje oblačil brez detergentov in kemikalij, zato se priporoča tudi kot pranje oblačil za novorojenčka. Eko pranje je naprava, ki jo priključimo na pralni stroj. Vključuje najnovejšo tehnologijo, ki deluje s pomočjo aktivne metode kisika, tako da uporaba tople vode in detergentov nista potrebna. S tem se ohranja tudi barva tkanin. Zaradi odsotnosti kemikalij in nižjih temperatur predstavlja okolju prijazno metodo.

Prednosti, ki jih omogoča eko pranje oblačil:

  • sterilizira in uniči do 99,6 % mikrobov, tako da je primerno za pranje oblačil za dojenčke, kot tudi za brisače, kuhinjske krpe in spodnje perilo,
  • mehča vodo,
  • ne potrebuje tople vode in detergentov,
  • ohranja barvo in strukturo oblačil.

Detergent za dojenčke

Zakaj je pranje oblačil za novorojenčka tako pomembno?

Za pranje oblačil pri osebah, ki jih pestijo različne alergijske reakcije, je priporočljiva uporaba naravnih pralnih sredstev, ki jih tudi sicer uporabljamo kot detergent za dojenčke.

V številnih priročnikih o nosečnosti in negi otroka najdemo nasvete o tem, kako pomembno je pranje oblačil za novorojenčka. Strokovnjaki svetujejo, da bi morali vsako oblačilo predhodno oprati, preden ga otrok sploh obleče. To je nujno opravilo, saj so bile tkanine med proizvodnim procesom morda obdelane s kakšnimi kemikalijami, nato pa so oblačila stala v skladiščih ter na policah trgovin.

Tudi če svojih novih oblačil običajno ne perete, je to nujno potrebno pri otroških oblačilih. Nova oblačila imajo namreč neznano zgodovino, lahko so kontaminirana z različnimi snovmi, kot so škropiva ali iztrebki glodavcev, s katerimi so prišla v stik pri prevozu ali skladiščenju. Koža odraslega človeka je morda kos različnim tveganim dejavnikom, dojenčkova koža pa je veliko bolj občutljiva in se bo verjetno odzvala z burno reakcijo. V pranje oblačil pred prvo uporabo moramo vključiti tudi plišaste živali, igračke in druge tekstilne dodatke, ki bodo prišli v neposreden stik z otrokovo kožo.

Pranje oblačil za novorojenčka

Zakaj je priporočljivo uporabljati detergent za dojenčke?

Agresivna in sintetična pralna sredstva vsebujejo cel kup kemikalij, katerih sledovi kljub izpiranju z vodo ostanejo na oblačilih. Dojenčki se rodijo z občutljivo kožo in so bolj nagnjeni k reakcijam na kemikalije, ki jih vsebujejo številne znamke pralnih sredstev. Zato je priporočljivo, da vsaj v najnežnejšem obdobju izberemo detergent za dojenčke, ki je brez kemikalij in tako omejimo tveganje.

PRANJE OBLAČIL

Naravni tekoči pralni praški, ki so izdelani iz naravnih sestavin, so prijazni tako do zdravja, kot tudi do okolja, obenem pa so izredno učinkoviti. Primerni so za pranje belega, temnega in barvnega perila, zato se priporočajo tudi za oblačila naših otrok. Izdelki ne vsebujejo sintetičnih dišav, parabenov, encimov ali podobnih snovi, ki so običajno krive za neprijetne reakcije na koži.

Detergent za dojenčke

Kako učinkovit je detergent za dojenčke?

Detergent za dojenčke se lahko po svoji učinkovitosti kosa z vsemi sintetičnimi pralnimi sredstvi. Narejen je iz ekološko pridelanih naravnih sestavin, zato s svojimi aktivnimi sestavinami razgrajuje madeže, hkrati pa ohranja kakovost tkanin. Pri pranju ne potrebujemo nobenih dodatnih sredstev za mehčanje, saj že sestavine detergenta mehčajo vodo in perilo ter ga odišavijo z nežnim vonjem sivke ter limonske trave.

V primeru trdovratnih ostankov na tkaninah lahko uporabimo tudi naravni odstranjevalec madežev, ki je namenjen za vse vrste oblačil z obstojnimi barvami, ne glede na temperaturo pranja.

Pranje oblačil

Vir: https://www.vsi.si/eko-tehnologija/pranje-oblacil-za-novorojencka