Pošlji povpraševanje

Klasične kuhinje po meri izdelane iz kakovostnega materiala

Klasične kuhinje po meri predstavljajo vrsto kuhinje, katera glavna značilnost je uporabljen leseni material za izdelavo pohištva. Posebnost moderne klasične kuhinje pri končnem uporabniku je v njenem občutku domačnosti in toplini, ki jo zagotavlja in od sebe oddaja naravni material les, kar vodi k boljšemu približku naravnosti kot različni tipi kuhinj, kjer prevladuje kovinski strojni videz.

Klasične kuhinje po meri danes kljub vsej modernosti, ki so na voljo na trgu še vedno veljajo za trendovske. Najpogostejši razlog, da je takšno pohištvo še vedno top rešitev za opremljanje hiše, je v njihovi harmoničnosti in različnih barvnih kombinacijah, ki se odlično kombinirajo z uporabljenimi materiali in so zelo pogoste v modi.

Moderna klasična kuhinja še vedno zagovarja svojo tradicionalnost, kljub vsemu lahko srečamo tri skupne stične točke, ki so značilne za lesene kuhinje. Pohištvo po meri odlikujejo leseni material, druga lastnost so uporabljene barve, kjer so najpogostejše kombinacije svetlih odtenkov lesa ali uporabljena bela barva, ki jo je mogoče kombinirati na različne načine ter jih lahko uvrščamo med klasične bele kuhinje.

Odlikuje jih tudi jasna postavitev, saj celotni videz zaznamujejo zelo jasne prepoznane geometrijske oblike in simetrična postavitev. V osnovi jih delimo na več tipov kuhinj in sicer na lesene kuhinje, klasične masivne kuhinje, klasične rustikalne kuhinje, vintage kuhinje in klasične bele kuhinje.

Klasične kuhinje - moderne izvedbe

Klasične kuhinje treba načrtovati skupaj s kuhinjskimi aparati

Moderne klasične kuhinje pri svojem načrtovanju in postavitvi velikokrat potrebujejo veliko premisleka. Klasične kuhinje po meri imajo danes v gospodinjstvu dolgo življenjsko dobo, približno 15-ih let, kar velja za precej dolgo in trajnostno dobo, zaradi česar je njeno načrtovanje za vsakega uporabnika precej težavno.

Kombinirati jih je priporočljivo z vsemi potrebnimi gospodinjskimi kuhinjskimi aparati, ki morajo praviloma imeti dovolj prostora za lastno razporeditev v prostoru. Precej pomembno pri modernih klasičnih kuhinjah je tudi pravilna in smiselna razporeditev velikega števila kuhinjskih aparatov, ki morajo tvoriti kuhinjski trikotnik.

V tej postavitvi imamo štedilnik, pečico, hladilnik, pomivalni stroj, pomivalno korito in druge gospodinjske aparate, saj je praviloma zaželena njihova logična razporeditev in zaporedno sledenje. Klasične kuhinje po meri zaradi tega zahtevajo, da je med vsemi gospodinjskimi aparati dovolj odlagalne površine, ki so primerne za pripravo hrane ter da niso postavljeni elementi medsebojno preveč narazen.

Slaba postavitev lahko onemogoči ali poslabša efektivno delo v klasični kuhinji. Naslednja pomembna lastnost modernih klasičnih kuhinj je tudi njihovo načrtovanje pravilnega odpiranja elementov vrat ali predalov.

Masivne lesene kuhinje, s svojimi elementi za odpiranje notranjih prostorov lesenega pohištva, morajo poskrbeti za nemoteno delo ter se ne smejo medsebojno stikati, kar lahko vodi k oviranju pri hoji po kuhinji ali huje poškodbi materiala zaradi nepravilne postavitve.

Moderne klasične kuhinje - rustikalne

Klasične masivne kuhinje z vključenim otokom

Moderne klasične kuhinje po meri so posebne iz več zornih kotov. Klasično kuhinje predstavlja veliko možnosti oblikovanja, kjer je glavni poudarek na zagotavljanju dovolj prostora za vso potrebno kuhinjsko posodo, kozarce in živila. Pri načrtovanju je treba zagotoviti tako njihovo dostopnost, zaradi česar si lahko omislimo več različnih tipov klasičnih kuhinj po meri. Prva možnost postavitve je kuhinja z otokom, kjer so kuhinjski elementi razporejeni po sodobnem in modernem načinu.

Glavni pogoj za tovrstno leseno kuhinjo je zagotovitev dovolj velikega prostora in potrebnih dimenzij, saj v nasprotnem primeru klasična kuhinja ne doseže svojega namena in bo preslabo izkoriščena. Priporočena velikost s sredinskim otokom mora biti v dimenzijah izražena vsaj 120 x 50 cm.

Klasična kuhinja mora poleg tega v celotni okolici zagotoviti dovolj prostora za gibanje in nemoteno odpiranje vrat in predalov.

Nekoliko milejša oblika za prostore, ki ne ponujajo možnosti postavitve otoka je možnost polotoka klasične kuhinje. Prednost klasične kuhinje v obliki polotoka je v boljšem razdeljevanju prostora ter je primeren za uporabnike, ki so bolj na tesnem s prostorom.

Moderne klasične kuhinje z otokom

Klasična kuhinja v odprti obliki v L ali U postavitvi

Moderne klasične kuhinje po meri so še vedno najpogosteje oblikovane v obliki črke L oz. kotne kuhinje, ki zagotavljajo veliko manevrskega prostora. Glavna prednost takšne ureditve je najboljše možno izkoriščen prostor in je primerna za manjše prostore, ki je na eni strani pod kotom podaljšana ter tvori obliko črke L.

Klasična kuhinja v L obliki je primerna tudi za ustvarjanje vizualno polovičnih prostorov, ki lahko medsebojno loči npr. klasično rustikalno kuhinjo ali dnevno sobo. Posebnost tovrstnega pohištva je tudi v kombiniranju z vogalnimi omarami, ki zagotavljajo večjo količino prostora.

Lesena kuhinja v obliki črke L zagotavlja možnost, da v središču zagotovi možnost razporeditve za jedilno mizo in stole.

Nekoliko drugače oblikovana je izvedba v obliki črke U. Posebnost moderne klasične kuhinje po meri je prihranitev območja okoli vrat in sega od nasprotne stene na obeh straneh. Lesene kuhinje s postavitvijo U so lahko oblikovane na način, da zagotavljajo nemoten pogled skozi okno ali na dogajanje v stanovanju.

Detajl lesene kuhinje

Klasične masive kuhinje, rustikalne, vintage ali bele?

Klasične kuhinje v osnovi delimo na več tipov. Ena izmed njih je masivna, kateri poseben poudarek je na lesu in naravnem izgledu. Za njihovo izdelavo, najpogosteje uporabljajo les smreke, češnje, javorja, hrasta, bukve in oreha. Na tovrsten način je v celoti uporabljena masiva, za vso pohištvo, na zunanjih vidnih in notranjih nevidnih površinah.

Klasična rustikalna kuhinja predstavlja nostalgični ter tradicionalni kmečki slog oblikovanja kuhinjskega pohištva. Lahko jo srečamo v veliko različnih stilih kot so angleški, skandinavski, mediteranski ali francoski stil. Vsaka je prilagojena določenemu stilu, kjer ima velik poudarek izbrana določena barva, večinoma v svetlih barvnih kombinacijah.

Glavni cilj vsake kuhinje je predvsem zagotavljanje čim večjega udobja. Posebno vlogo imajo retro oz. vintage kuhinje, ki navezujejo reklo »staro je novo« oz. vrnitev v preteklost. Njena glavna značilnost je posnemanje določenega zgodovinskega obdobja ali zgledovanje po določeni modi.

Omenimo še klasične bele kuhinje, katera glavna značilnost je bela barva. Lesena klasična bela kuhinja predstavlja najsvetlejšo različico ter je primerna za postavitev v manjših okoljih z manj naravne svetlobe.

Klasične kuhinje po meri

Moderne klasične kuhinje po meri izpod rok strokovnjakov

Moderne klasične kuhinje po meri veljajo za dolgotrajen in zahteven proces načrtovanja, ki zahteva veliko časa in razmisleka. Na splošno lesene kuhinje veljajo za vse bolj zaželene, saj velja les za naravni material. Klasične kuhinje danes načrtuje mnogo podjetji, kjer so postopki načrtovanja pri veliki večini zelo podobni.

V prvem koraku pri načrtovanju podjetje vedno opravi uvodni pogovor s stranko, ki predstavi svoje želje, trenutno stanje prostora ter predvidene finančne zmogljivosti. Velika večina ljudi ima zgolj navadno predstavo o postavitvi pohištva, zato izbrani strokovnjaki glede na pogovore naredijo najprej natančne izmere prostora. Na podlagi izmer, naredijo uvodne načrte postavitve in izberejo predvideno vrsto kuhinje za postavitev.

Videz lesene kuhinje so podrobneje pridobi z nadgradnjo v 3D modeliranju in izrisu klasične kuhinje, kjer se lahko naknadno spreminja določeno barvo ali morebitno oblikovno postavitev. Posamezni kosi pohištva oz. elementi, se začnejo izdelovati, ko stranke dokončno potrdijo naročilo. Nato sledi dejanska izdelava moderne klasične kuhinje po naročilu in njena montaža.

Takšen način velja za sodoben način opremljanja stanovanja, kjer glavno vlogo odigra naravni leseni material.

Klasične bele kuhinje