Vlaga v stanovanju je krivec za številne težave

Vlaga v stanovanju je neprijetnost, s katero se srečujejo mnogi. Takšno stanje v bivalnih prostorih je izjemno zoprno, saj vodi v številne zdravstvene in strukturne težave. Ob omembi vlage vsi najprej pomislimo na plesen v stanovanju, čeprav je to le eden izmed problemov.

Kljub temu, da se le-ti pogosteje pojavljajo v starejših hišah in stanovanjih, pa se lahko z njimi soočamo tudi v novogradnjah. Do tega pride v primeru, da ni poskrbljeno za dobro prezračevanje. Rekupetator zraka je npr. odličen način, kako se enkrat se vselej znebiti vlage v stanovanju.

Vlaga v stanovanju

Plesen v stanovanju - katere težave še povzroča prekomerna vlaga?

Vlaga v stanovanju lahko povzroči številne zdravstvene težave. Najpogostejše so razne alergije in astma, saj visoka raven vlage spodbuja rast plesni, pršic in drugih alergenov, ki negativno vplivajo na naša dihala. Težave se izražajo tudi v oteženem dihanju, kihanju, kašljanju in na splošno draženju dihalnih poti.

Osebe z oslabljenim imunskim sistemom v vlažnih prostorih še posebej trpijo, saj se večkrat soočajo z raznimi glivičnimi okužbami, ki jih povzroči plesen v stanovanju. Zatohli prostori neprijetnega vonja tako ne poslabšujejo le vsakdanjega počutja, temveč imajo lahko tudi dolgoročen vpliv na naše zdravje.

Zdravstvene težave in plesen na stropu, pohištvu in stenah sicer niso edini pokazatelj prekomerne vlage. Slednjo je mogoče ob vstopu v prostor zelo hitro opaziti, saj leseni deli, kot so okenski okvirji, talne deske, nosilni tramovi itd. pričnejo gniti. Posledično je struktura stavbe oslabljena, kar predstavlja nevarnost za morebitne nesreče.

Poškodbe se začnejo pojavljati tudi na ometu, saj prihaja do sprememb barve, mehurčkov, luščenja in celo odpadanja. Napihnjenost, razpokanje in deformacije površin izgledajo zelo neestetsko, zato je potrebno čimprej ukrepati. Če tudi v vašem stanovanju opažate omenjene spremembe, je čas, da razmislite o rekuperatorju zraka.

Plesen v stanovanju

Kako se znebiti vlage v stanovanju?

Plesen v stanovanju je velik estetski in zdravstveni problem, zato je potrebno poskrbeti za ustrezno zračenje. Tradicionalno se tega lotimo tako, da občasno odpremo okna in balkonska vrata ter tako poskrbimo, da zrak zaokroži. To je sicer bolje, kot da ne storimo nič, a je takšna rešitev vseeno le delno uspešna. Sploh pozimi je omenjen način izjemno energijsko potraten, saj topel zrak spustimo iz stanovanja.

To pa ni edina težava. Ko so okna odprta, lahko v prostor doteka zrak slabše kakovosti od tistega, ki smo ga spustili ven. Predvsem v mestih, kjer je koncentracija smoga in škodljivih delcev večja, je tovrstno prezračevanje neprimerno. Če opažate plesen v stanovanju, kondenz na oknih in spremembe na ometu, vam svetujemo bolj kakovostno in zanesljivo prezračevanje hiše – z rekuperacijo. Ta prispeva k ohranjanju narave, poleg tega pa dviguje raven kakovosti življenja.

Rekuperator zraka

Kaj je značilno za rekuperator zraka?

Rekuperacija zraka je idealna izbira, saj stalno vzdržuje optimalno vlago v stanovanju in čist zrak. Ker omogoča odstranjevanje plesni, alergenov in drugih onesneževalcev iz naših domov, se zanjo odloča vedno več potrošnikov. Rekuperator je prezračevalni sistem, ki se vgradi v zidno odprtino širine 100 in 160 mm. Keramična kocka ima vgrajen filter zraka in senzor vlage, tako da je za svež zrak poskrbljeno v vsakem trenutku dneva.

Za najboljši učinek je priporočljivo vgraditi več naprav, ki bodo delovale po celotni hiši. Koliko jih namestiti, je odvisno od velikosti vašega doma. Strokovni monterji podjetja Hansen imajo na tem področju veliko izkušenj, zato bodo pred montažo natančno ocenili vaš prostor in določili optimalno mesto za namestitev prezračevalnega sistema.

Le-ta bo nato nameščen v skladu z navodili proizvajalca in strokovnimi standardi, po montaži pa bodo monterji delovanje sistema tudi preverili. Tako ste lahko prepričani, da se bodo v prihodnosti vaši mesečni stroški ogrevanja in hlajenja znižali, kakovost zraka v vseh prostorih vašega doma pa povečala.

Vlaga v stanovanju

vir: https://hansen.si/