Lokalne prezračevalne naprave - sistem prezračevanja za stanovanje

Lokalne prezračevalne naprave so za razliko od centralnih bolj prilagodljive glede krajev namestitve. So večinoma manjše in zajemajo več enot, ki se namestijo lokalno. Zaradi tega so lokalne prezračevalne naprave primerne tudi za manjše prostore in stanovanja. Njihova velika prednost je, da jih lahko namestite samo v eno sobo ali na določeno mesto, kar pomeni, da lahko zračite ciljno.

To je zlasti primerno tudi za problematična območja, kjer se pojavlja več težav s svežim zrakom ali vlažnostjo. Posebej izpostavljeni prostori so lahko kuhinja, kopalnica in klet. Da bi kar najbolj izkoristili vse prednosti, ki vam jih ponuja prezračevalni sistem, je dobro poznati njegove lastnosti. Poznamo kar nekaj različnih tipov sistemov, od katerih je vsak primeren za drugačne razmere. Pri odločanju naj vam pomaga strokovnjak.

Prezračevanje kopalnicd

Poseben izziv je uspešno prezračevanje kopalnice

Prezračevanje kopalnice je, kot že omenjeno, poleg kleti in kuhinje pogosto največji izziv pri prezračevanju stanovanjskih prostorov. Če še nikoli niste opazili plesni v kopalnici, morda ne gledate dovolj pozorno v vse kote kopalnice. Prezračevanje kopalnice je ena najpogostejših težav v kateri koli hiši.

Kopalniška plesen se pojavi predvsem zato, ker ima plesen rada vlažne in temne, izolirane prostore. Običajno ostanejo kad, prha ali celotna kopalnica dovolj vlažni, da se plesen razvije samo po prhanju ali kopanju. Med pogostimi vzroki plesni v kopalnici so:

 • zadrževanje vlage zaradi pomanjkanja prezračevanja
 • stranišča, umivalniki in vodovodne cevi, ki ne tesnijo
 • vlažni materiali, kot so preproge, izdelki iz papirja, les, tapete, fugirna masa in tkanine

Kopalniška plesen ni vedno očitna. Preverite skrita območja pod umivalniki in okoli ventilatorjev, pa tudi v omaricah za shranjevanje ali napeljavo.

Prezračevanje kopalnice

Prezračevalni sistem za kopalnico pogosto vključuje rekuperator za kopalnico

Lokalni prezračevalni sistem za kopalnico bo odpravil težave s pomanjkljivim zračenjem. Pogosto vključuje tudi rekuperator za kopalnico, ki omogoča, da stari in sveži zrak izmenično krožita, s čimer se zmanjšuje poraba energije. Poleg tega, da bo kakovost zraka v vaši kopalnici bistveno boljša, boste zaščitili svoje zdravje in zdravje vaših bližnjih.

Plesen je namreč veliko več kot le estetski problem, saj predstavlja nevarnost za dihala. Priporočamo vam, da se je znebite tudi s preprostimi dopolnilnimi ukrepi:

 • Odstranite in zamenjajte kakršno koli tesnilo ali tesnilno maso, na kateri se pojavi plesen.
  o Kopalnico očistite s sredstvi za uničevanje plesni, kot so belilo, kis ali vodikov peroksid. Nikar ne mešajte teh čistil, saj lahko mešanje povzroči strupene reakcije.
 • Med čiščenjem odprite okna in vrata, da zagotovite pretok svežega zraka, kar pomaga posušiti plesen.
  Uspešno prezračevanje lokalne prezračevalne naprave skupaj z navedenimi ukrepi je zagotovilo, da plesni v vaši kopalnici ne bo več.

Prezračevalni sistem za kopalnico

Dodana vrednost sistema prezračevanja je regulacija temperature

Regulacija temperature je ena od nalog prezračevalnega sistema. Paziti moramo tudi, da v stanovanju ni prostorov, kjer bi se lahko zadrževal postani zrak, saj lahko v tem primeru notranjost vašega doma postane neprijetno zadušljiva. Ko ostane zrak ujet na območjih, kot sta podstrešje ali klet, lahko odzračevanje tega zastarelega zraka in dovajanje svežega zunanjega zraka pomagata vaši lokalni prezračevalni napravi učinkoviteje uravnavati temperaturo brez nepotrebne obrabe in obremenitve.

Pravilna izmenjava zraka prinaša tudi nekatere druge pomembne prednosti, kot so:

 • Boljši nadzor vlažnosti

Odstranjevanje odvečne vlage pri vsakodnevnih dejavnostih, kot so prhanje, kuhanje in pranje perila pomeni boljšo kakovost zraka. Nadzorovano prezračevanje lahko pomaga tudi pri ohranjanju potrebne vlage med ogrevalno sezono, da vaš zrak ne postane neprijetno suh.

 • Boljša kakovost zraka

Zamenjava zastarelega zraka za svež zrak lahko pomaga preprečevati težave, kot je plesen, in očisti vaš dom alergenov in onesnaževal v zraku, ki povzročajo neprijetne simptome ali škodljive učinke na zdravje.

Rekuperator za kopalnico in ostale prostore

Kako lahko še zračimo svoj dom?

Pogosto je priporočljivo, da uporabite kombinacijo različnih metod, ki lahko poleg lokalne prezračevalne naprave, vključujejo naslednje:

 • Naravno kroženje zraka

Odpiranje oken in vrat je najpreprostejši način prezračevanja bivalnega prostora z naravnim pretokom zraka. Najbolj se k temu zatekamo spomladi in jeseni, ko ne uporabljamo naprav za ogrevanje ali hlajenje, kar nam prihrani stroške energije

 • Točkovno prezračevanje

Mehanski ventilatorji, nameščeni v kuhinji, kopalnici ali na podstrešju, so dobra možnost za odvajanje odvečne vlage na izpostavljenih območjih, ali za odzračevanje pregretega podstrešnega zraka, ki lahko obremenjuje vašo klimatsko napravo.

Lokalne prezračevalne naprave za dom

 • Metode za celotno stanovanje

Sem spadajo lokalne prezračevalne naprave in zgoraj omenjeni sistemi. Zagotavljajo uravnoteženo, celoletno izmenjavo zraka, hkrati pa zmanjšujejo izgube energije ali toplote.

Če želite doseči idealno količino kroženja zraka, ki je potrebna za udobje vašega doma skozi vse leto, je najbolje, da poiščete osebni nasvet strokovnjaka za prezračevalne sisteme, ki mu lahko zaupate. Prezračevalni sistemi Hansen že petnajst let zagotavljajo vrhunske rezultate kupcem po vsem svetu. Ta znamka združuje evropsko kakovost z odličnostjo izdelave.

Zanesljivost ponudbe dopolnjuje njihova mreža storitev in servisov, ki vam omogoča popolno mirnost tudi v prihodnje. Vse modele, ki so na voljo, najdete na njihovi spletni strani. Odlikujeta jih enostavno vzdrževanje in tiho delovanje. Vgrajen imajo senzor vlage in brezžično povezavo. Spoznajte udobje gotovosti in kvalitete Hansen!