Pošlji povpraševanje

Pravilno prezračevanje stanovanja je z dobrim sistemom enostavno


Pravilno prezračevanje stanovanja je veliko več kot zgolj odpiranje in zapiranje oken. Nekdaj je bilo preprosto prezračevanje dovolj za ohranjanje svežega zraka v prostorih. Z vse bolj kakovostno gradnjo pa se je pojavila težava in sicer zgradbe izjemno dobro tesnijo. Zaradi tega je manj prepiha kakor v preteklosti in pravilno prezračevanje stanovanja je postalo nekoliko težje. Poleg tega so bili gradbeni materiali, uporabljeni pred 100 leti, večinoma naravni proizvodi, ki niso povzročili izhlapevanja hlapnih organskih spojin, formaldehida in drugih kemikalij, ki so tako razširjene v današnjih gradbenih materialih, pohištvu in drugih predmetih.

Seveda zračenje še vedno štejemo med eno najbolj pogostih in osnovnih metod prezračevanja. A pogosto, zlasti v nizko-energijskih objektih in pasivnih hišah, to enostavno ni možno ali ne zadošča več. Zato pravilno prezračevanje stanovanja obsega tudi ventilatorje in prezračevalne sisteme. Na voljo je več različnih, v grobem pa jih delimo na lokalne in centralne sisteme. Od vašega stanovanja oziroma objekta je odvisno, katera metoda je za vas najbolj primerna. Pri odločitvi se posvetujte s strokovnjakom, v naslednjih vrsticah pa predstavljamo nekaj možnosti za vas.


Kakovostna lokalna prezračevalna naprava bistveno izboljša kvaliteto zraka

Lokalna prezračevalna naprava ali lokalni prezračevalni sistem deluje po načelu več manjših enot, ki se namestijo na posamezne točke v stanovanju in omogočajo lokalno kroženje zraka. To pomeni, da jih lahko uporabljamo za pravilno prezračevanje stanovanja, določenih sob ali posebej problematičnih mest, npr. v kuhinji ali v kleti. Lokalna prezračevalna naprava deluje enako učinkovito kot veliki centralizirani sistemi, obenem pa omogoča prilagodljivost in manjše dimenzije.

Eden najbolj znanih evropskih proizvajalcev prezračevalnih sistemov je Hansen. Vsi modeli lokalnih prezračevalnih sistemov Hansen imajo tudi senzor vlage, kar bistveno prispeva k ohranjanju ustreznega nivoja vlažnosti v prostoru. Preveč vlažen zrak lahko vodi v nastanek plesni, presuh zrak pa spodbuja kašljanje, alergije in bolezni dihal, zato je bistveno, da je raven vlage v prostoru ravno prava.

Zdravju nevaren je že sam slab zrak. Ta se namreč pojavi zaprtih prostorih, kjer ni dovolj dotoka svežega zraka. Večina ljudi opazi slab zrak, ker imajo nakopičena onesnaževala neprijeten vonj ali povzročajo zadušljivost v prostoru. Pri nizkih ravneh teh onesnaževal je slab zrak neprijeten, pri višjih pa lahko postane tudi nezdrav. Vdihavanje nezdravega slabega zraka lahko povzroči draženje kože, glavobole in utrujenost ter je lahko še posebej nevarno za posameznike z boleznimi, kot so alergije ali težave z dihali.


pravilno prezračevanje stanovanja


Decentralizirano prezračevanje je prvo med prezračevalnimi sistemi za stanovanja

Decentralizirano prezračevanje je med najbolj priljubljenimi prezračevalnimi sistemi za stanovanja. Poleg prilagodljivosti in majhnosti ga odlikujejo še naslednje prednosti:

  • Običajno zavzame manj prostora kot centralizirani prezračevalni sistemi. Ima več majhnih enot, ki jih lahko namestimo v različne prostore.
  • Ko ga montiramo, je možna postopna zamenjava starih prezračevalnih sistemov, obenem pa so prostori še naprej na voljo uporabnikom, kar lahko zniža stroške in breme montaže.
  • Kljub morebitni nižji učinkovitosti manjših sistemov v primerjavi z večjimi pa pri decentraliziranem prezračevanju prihaja do nižjih izgub tlaka in torej do nižje porabe energije, zato so decentralizirani sistemi bolj varčni in energetsko učinkoviti.
  • Omogoča lažji individualni nadzor prezračevanja posameznih prostorov.

Iz navedenih razlogov se mnogi lastniki stanovanj odločajo za lokalne sisteme prezračevanja. Nenazadnje je veliko bolj enostavna tudi selitev v drugo stanovanje, saj lahko prezračevalnime sisteme za stanovanja preprosto odmontirate in vzamete s seboj.


Decentralizirani sistemi priljubljeni tudi za industrijske stavbe

Eden od razlogov za pogostejšo uporabo decentraliziranih prezračevalnih sistemov je prilagodljivost enot. To velja denimo za trgovski sektor, kjer prijetno nakupovalno okolje povečuje prodajo. Kupci v vrtnih centrih in hipermarketih pri nakupovanju verjetno ne bodo zadovoljni s prepihom ali hrupom iz prezračevalnih enot. S posebno zvočno izolacijo decentraliziranih enot je mogoče zagotoviti nizko raven hrupa, ki je nujna za trgovske centre.

Opažamo tudi vse večjo priljubljenost strešnih enot decentraliziranega prezračevanja, ki ponujajo številne prednosti. Ker so sistemi nameščeni na visoki ravni ali na strehi, se ne izgublja dragocenega talnega prostora in so lahko za servisiranje in zamenjavo filtra dostopni s strehe. Izklop celotnega sistema ni potreben. Prilagodljivost je zagotovljena med življenjskim ciklom stavbe, vsaka enota pa služi samo enemu določenemu območju hale. Tako je znotraj enega velikega prostora mogoče izpolniti različne zahteve, kot so način delovanja, sobna temperatura in delovni čas.


prezračevalni sistemi za stanovanja


Tudi prezračevalni sistemi za hiše so postali zelo dostopni 

Enako kakor za stanovanja so lahko decentralizirani tudi prezračevalni sistemi za hiše, ki so vse bolj dostopni. Na žalost je več raziskovalnih študij pokazalo, da je veliko število mehanskih prezračevalnih sistemov slabo zasnovanih ali nameščenih. Med pogostimi težavami:


  • Prezračevalni ventilatorji z nizkim pretokom zraka zaradi kanalov, ki so premajhni, ukrivljeni, zviti ali predolgi.
  • Prezračevalni sistemi za hiše, ki prezračujejo preveč ur na dan, kar ima za posledico visoke stroške energije.
  • Prezračevalni sistemi, ki zapravljajo energijo, ker so odvisni od neustreznih ventilatorjev.


Enako kot za stanovanja je treba tudi za hiše izbrati ustrezen model prezračevanja. Uravnoteženi prezračevalni sistemi za hiše odvajajo zrak v zaprtih prostorih in dovajajo zunanji zrak v približno enakih količinah. Tako ostane pritisk notranjega prostora relativno stalen.