Pošlji povpraševanje

Razcepljeni nohti so lahko posledica pomanjkanja kolagena


Razcepljeni nohti so precej zoprna težava. Se vam dogaja, da se vam neprestano zatikajo v oblačila? Si ne morete z njimi pomagati pri nobenem ročnem delu? Potem dobro veste, kako zoprno je imeti krhke nohte. Razlogov za cepljenje nohtov je več, a eden izmed njih je tudi pomanjkanje kolagena. Zakaj pa do tega pride in kako ga lahko nadomestimo? Preberite si v nadaljevanju.

cepljenje nohtov

Kaj sploh je kolagen?

Kolagen je strukturna beljakovina, ki našemu telesu zagotavlja oporo in obliko. Vpliva na cepljenje nohtov, gostoto las, gibljivost sklepov... Poznamo več tipov:

  • Vlaknasti tip I – le-ta gradi kožo, kite, vezi, kosti in zobe
  • Tip II – najdemo ga v steklovini in hrustancu
  • Tip III – prisoten je v koži, mišicah in krvnih žilah
  • Mrežasti tip IV – gradi očesno lečo in kapilare


Kolagen je lahko poglaviten razlog krhkih in razcepljenih nohtov, saj predstavlja kar 30% beljakovin v človeškem telesu. Ker se nahaja praktično povsod, lahko njegovo upadanje zelo hitro opazimo.


Vrednost kolagena s starostjo upada

Starejši kot smo, manj kolagena naše telo proizvede. To pa se ne začne dogajati pri visoki starosti, temveč že po dopolnjenem 20. letu. Vsako nadaljno leto se proizvede kar 1% manj kolagena, kar pomeni, da njegova vrednost postopoma upada. To pa lahko pripelje do najrazličnejših težav, med drugim se začnemo soočati s krhkimi nohti in lasmi. A žal razcepljeni nohti in šibkejši lasje niso edini pokazatelj, da nam primanjkuje te pomembne beljakovine.

krhki nohti

Znaki pomanjkanja kolagena

Znakov, da v našem telesu zares nastaja manj že omenjene strukturne beljakovine, je veliko. Razcepljeni nohti, gubice, upadla koža, boleči sklepi, prepustno črevesje, manjša prožnost ožilja in še in še. A kljub temu, da se staranju ne moremo izogniti, lahko vseeno veliko naredimo za krepitev las in nohtov. Ne glede na to ali vas mučijo krhki nohti ali cepljenje nohtov ali pa boleči sklepi, se lahko odločite za uživanje prehranskega dopolnila kolagen.


Najboljši kolagen na trgu za razcepljene nohte

Prehranskih dopolnil je ogromno, zato se pred končno izbiro dobro pozanimajte, kaj točno le-ta vsebuje. Če se soočate z razcepljenimi nohti, krhkimi lasmi in ostalimi težavami, je za vas najboljši kolagen tisti, ki je hidroliziran. To pomeni, da je razgrajen na manjše delce, ki jih telo veliko lažje absorbira.

Za primerjavo vam lahko povemo, da človeško telo iz hrane absorbira kolagen le v približno 27%, medtem ko je absorbcija hidroliziranega kolagena precej višja – kar 90%. Za krepitev las in nohtov je zato dobro, da izberemo tisto prehransko dopolnilo, ki ima čim manjše delce. Pred nakupom moramo biti pozorni tudi na to, koliko virov kolagena se nahaja v izdelku.

V primeru da vas ne mučijo le krhki nohti, temveč imate tudi druge težave, je najboljši kolagen za nohte tisti, ki je sestavljen iz več različnih virov kolagena. Tako ne bo vplival le na cepljenje nohtov, temveč tudi na spremembe na koži, laseh, hrustancu, dlesnih in povsod drugod. Za najboljši učinek vam svetujemo, da izberete prehransko dopolnilo, ki ne vsebuje le kolagena, temveč tudi ostale sestavine, ki spodbujajo lastno tvorbo kolagena.

krepitev las in nohtov

Kateri kolagen za razcepljene nohte izbrati?

Za krepitev las in nohtov vam toplo priporočamo Collagen Power Blend, ki vsebuje kar 5 različnih virov kolagena, poleg tega pa tudi vitamin C, silicij in mumio, ki spodbujajo lastno tvorbo te pomembne beljakovine. V omenjenem najboljšem kolagenu za nohte se za piko na i nahaja tudi kurkumin, ki je močan antioksidant in je zelo priporočljiv pri vnetju sklepov. Prehransko dopolnilo vam torej ne bo pomagalo le pri razcepljenih nohtih, temveč tudi pri težavah s sklepi in kostmi.


Komu priporočamo jemanje kolagena?

Kot že omenjeno vrednost te beljakovine po 20. letu starosti začne konsistentno upadati, zato je pomembno, da čimprej opazimo znake pomanjkanja kolagena. Razcepljeni nohti, krhki lasje in gubice so prvi znaki, pri katerih bi že morali začeti ukrepati. A to so vseeno le estetski detajli, ki ni nujno, da vas bodo na prvi pogled zelo motili.

Vsekakor pa vam priporočamo jemanje najboljšega kolagena, če vas poleg cepljenja nohtov in drugih estetskih težav začnejo pestiti bolečine v sklepih. V tej fazi se bo vaša kakovost življenja začela zmanjševati, zato je nujno, da posežemo po kolagenu. Za nohte, lase, ožilje, črevesje in sklepe lahko le tako poskrbimo, ko se začnemo starati. Tako proces staranja malce upočasnimo in nadomestimo primanjkljaj, ki je z leti vedno večji.


Pozitivni učinki kolagena (na nohte, lase...)

Pozitivnih učinkov jemanja prehranskega dopolnila je ogromno. Ker kolagen predstavlja 30% vseh beljakovin v telesu, takoj spodbudi proizvodnjo gumijastega tkiva, ki ščiti kosti. V relativno kratkem času se bodo tako začeli kazati prvi pozitivni učinki – manj razcepljeni nohti, močnejši in gostejši lasje, gibljivejši sklepi, lepša koža in vsesplošno izboljšanje razpoloženja.

Mlajši uporabniki bodo že po enem mesecu rednega jemanja imeli manjše težave s cepljenjem nohtov oziroma na splošno s krhkimi nohti. Za pomoč pri krepitvi nohtov in las je zato pomembno, da začnemo z jemanjem kolagena za čimprej, saj nam tako ne bo potrebno nadomestiti velike količine kolagena. Ustavite prve znake staranja in poskrbite za krepitev las in nohtov še danes!

najboljši kolagen