Zunanje okenske police za okna Azur 7

Kadar kupujemo nova okna, je dobro menjati tudi okenske police. Obvezno pa je zunanje okenske police potrebno vgraditi takrat, če obnavljamo fasado ali delamo novo. Primerna zunanja okenska polica in lepa okna so pika na i za fasado vsake hiše in njena okna. Zunanje okenske police imajo veliko vlogo pri toplotni izolaciji naše hiše ali stanovanja. Glede na to, da jih kupujemo in vgrajujemo enkrat ali dvakrat v življenju, morajo biti police visoke kakovosti ter nam morajo odgovarjati tako v estetskem kot v funkcionalnem smislu, pred nakupom pa je dobro vedeti tudi to, kako bomo notranje in zunanje police vzdrževali.

 

Okenska polica ščiti notranjost zgradbe pred vdorom vode, prav tako je njena vloga tudi zaščita fasade pred umazanijo in prahom. Na tržišču so danes na voljo zunanje okenske police iz različnih materialov, npr. okenske police iz aluminija, kovinske okenske police, okenske police iz granita, marmorja in okenske police, katerih osnova je umetni kamen. Umetni kamen se zaradi svoje odlične sestave iz naravnega kamna in akrilne smole odlikuje po svoji kakovosti, trpežnosti, dolgi življenjski dobi in lahkem vzdrževanju. Ko izbiramo zunanje police, je pomembno, da njihova barva in material ujemata in dopolnjujeta fasado in okna.

 

Okenske police Azur so izdelane po posebnem tehnološkem postopku. Naravni kamen veže smola, okenska polica pa ima tako gladko in sijajno površino in je popolnoma neporozna. Okenska polica je odporna  proti vremenskim vplivom, kislinam, lugom, soli in UV-žarkom. 

 

Novodobna  okna in fasade odlikuje odlična izolacija. Zato je pomembno, da ima tudi okenska polica odlične izolativne lastnosti, saj imamo sicer toplotne izgube. Okenske police Azur 7 so energijsko varčne okenske police, saj spadajo v energijski razred A+ in so primerne tudi za pasivne stavbe. Okenske police Azur 7 odlikuje odlična toplotna prehodnost U=0,7W/m2K.

 

Kako vgradimo zunanje okenske police?

Zunanje okenske police lahko montiramo na suh ali moker način. Kadar ne odstranjujemo starih, se nove okenske police preprosto namestijo na obstoječe. Vsekakor priporočamo, da se stare okenske police odstranijo.  Če je stik okna in okenske police zatesnjen s silikonom, je tudi tega treba odstraniti, za kar lahko uporabimo oster nož (pazimo, da ne poškodujemo okna), vlažno krpo ali pa specialno industrijsko čistilo za odstranjevanje silikona. Potem se nalahno izvleče in odstrani okenska polica, prav tako tudi omet oziroma les okrog nje.

 

Novo okensko polico izmerimo tako: priporoča se, da je okenska polica za 3 do 4 cm daljša od širine okna. Zunanje okenske police naj segajo 3 do 4 cm čez fasado (notranje okenske police pa 2 do 3 cm čez omet). Odprtina po širini okna mora biti tako na vsaki strani za cm ali dva večja od dolžine okenske police. Če je okenska polica široka 2 cm, potrebujemo 3 do 4 cm prostora med oknom in opeko, če je okenska polica široka 3 cm, pa 4 do 5 cm. S svinčnikom začrtamo sredino okna in okenske police, tako vemo, da bo okenska polica točno na sredini.

 

Na zid pod oknom naredimo podlago iz pur pene ali stiroporja in odlepimo folijo zunanje police.  Okenska polica se vstavi v odprtino, poravna na sredino, nato nastavimo naklon zunanje police. Okenska polica se nato na levi in desni strani pričvrsti z zagozdo in pritrdi s peno za lepljenje.

 

Pomembno je, da  zatesnimo stik okna in zunanje police. Stik okna in zunanje police mora biti vodotesen. Pogosto zaradi tega, ker zunanje okenske police niso pravilno vgrajene, pride do vdora vode v zid in posledično do poškodb fasade.

 

Okenska polica - kako jo pravilno izmerimo

Okenske police Azur - tehnični podatki

Notranje okenske police

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
AZUR 7 d.o.o.
Naslov
Valvasorjeva ulica 73
2000 Maribor
Spletna stran
E-pošta
02 421 5616
Seznam fraz
okenske police, okenska polica, okna, police, zunanje police, zunanje okenske police, polica, okenske police Azur, umetni kamen, vgradnja okenske police
ZEMLJEVID