Cena zlata in cena srebra - njuna rast in pravi čas za nakup

Cena zlata in zlatnikov ter cena srebra in srebrnih kovancev skozi celotno človeško zgodovino vztrajno in počasi raste. Njuna vrednost je močno povezana z geopolitičnim dogajanjem po svetu, cena pa je rezultat špekulacij določenih največjih svetovnih bank.

Osnovno pravilo, ki določa ceno zlata je razlika med ponudbo in povpraševanjem, kar velja za katerokoli tržni produkt. Več o podrobnostih in zgodovini plemenitih kovin si preberite v nadaljevanju.

Cena zlata

Zlatniki, zgodovina in trgovanje z njimi

Zlato ima skozi celotno človeško zgodovino izjemno pomembno vlogo. Ko ga je človek pred več kot 5.000 leti našel v naravi, ga je takoj pritegnilo zaradi svoje nenavadne barve in blišča. Le-to je ena redkih kovin, ki jo v naravi najdemo v čisti obliki, zato ga za njegovo uporabo ni bilo potrebno pretapljati in čistiti.

V kulturi Perzijcev, Egipčanov in ostalih višje razvitih kulturah sprva ni imelo funkcije denarja, vendar je bilo zgolj močno zaželena dobrina, ki so jo sužnji kopali za vladarja. Koncept cene zlata in njegova vrednost kot denar se je razvil v antični Grčiji. Zlatniki so bili izjemno priljubljeni kot okrasje, v vseh starih civilizacijah, prav tako srebrni kovanci.

Njegova povezava z vrednostjo denarja je ostala vse do sodobnega časa. Ameriški dolar in cena zlata sta bila soodvisna vse do leta 1971, švicarski frank pa celo do leta 2000.

Cena zlata

Cena srebra, zgodovina srebrnih kovancev

Cena srebra je po večini rasla in padala paralelno z zlatom. S prvimi rudniki srebra že leta 3.000 pr. n. št., je tudi zgodovina srebra dolga več kot 5.000 let. Razcvet prodaje teh dveh žlahtnih kovin se je zgodil v 16. stoletju, ko so španski konkvistadorji začeli z obsežnim izvažanjem iz Južne Amerike v Evropo. To je bil čas, ko sta kovini krasili vse pomembne evropske glave, cena zlata in srebra pa v takšnem bogastvu skoraj ni bila pomembna.

Rast cene zlata in srebra

Cena srebra in zlata skozi zgodovino skoraj paralelno rasteta in padata, odvisno od geopolitične situacije. Že v času starega Egipta je bila druga višja od prve. Razlog, zakaj je cena zlata vedno višja, tiči v redkosti materiala. Je izjemno redka kovina na našem planetu, zato je njegova vrednost tudi temu primerna. Poleg tega je zlato na dolgi rok bolj obstojno in potrebuje manj vzdrževanja, po mnenju mnogih pa je najlepša kovina sploh.

Zlatniki

Zlatniki in ostale oblike ter njihov nakup

Zlato prodajamo v najrazličnejši oblikah. Morda je najbolj priljubljeno tisto, ki ima dodano vrednost, npr. nakit: uhani, prstani, verižice … Če pa se odločate za investicijo za prihodnost, potem je primeren nakup palice ali ploščice. Njihova teža znaša vse od 1 g do 1 kg, od teže pa je seveda odvisna tudi cena zlata. Druga možnost je nakup zlatnikov. Zlatniki so zlati kovanci, ki jih določene banke ali kovnice izdajo ob posebnem jubileju. Poleg investicijske, imajo zlatniki tudi zbirateljsko vrednost.

Srebrni kovanci - nakup ugodne investicije

Priljubljena vrsta investicije za prihodnost so tudi srebrni kovanci. Tako kot pri zlatnikih gre tudi tukaj za posebne izdaje priznanih inštitucij, vendar pa je pri tej kovini cena nekoliko nižja. Srebrni kovanci so namenjeni tako finančni investiciji kot tudi zbirateljstvu.

Cena srebra

Cena zlata in srebra ter njena rast

Cena zlata in srebra je vezana na svetovno borzo, ki deluje vsak delovnik med 9.00 in 17.00. V tem delovnem času se zneski osvežujejo na vsake tri minute, vrednost pa je odvisna od ponudbe in povpraševanja. Če torej vaše spletno naročilo oddate izven delavnika borze, bomo vaše naročilo sprejeli naslednji delovni dan, ko bo borza spet osvežila naš cenik.

ZLATNIKI

Spletna trgovina je povezana s svetovno borzo, kar pomeni, da lahko pride do napak pri prikazu cen in oddaji naročil. Pridržujemo si pravico do spremembe naročila oziroma preklica naročila brez nadaljnjih pojasnil. Vsakokrat o tem obvestimo kupca po pošti ali e-mailu, ki ga posreduje ob registraciji.

Poleg prodaje plemenitih kovin pa se ukvarjamo tudi z odkupom. Odkupujemo in menjamo investicijske plemenite kovine. Pred nakupom opravimo še kislinski test. Če je zlato čisto, ob stiku s kislino ne bo reagiralo. Po preizkusu se dogovorimo še o načinu izplačila denarja - gotovinsko ali z nakazilom.

Rast cene zlata

Hramba naložbenega zlata

Ker je vrednost in cena zlata ter srebra po večini zelo visoka, je potrebno zagotoviti tudi primerno hrambo. Plemenite kovine je najbolje hraniti v trezorju najvišje varnosti, izven bančnega sistema, ustrezno zavarovane z zavarovalno polico. Varen nakup in hramba zlata bosta zagotovo poskrbela za miren spanec. Če nimate trezorja, jih je vsekakor bolje razpršiti in spraviti na različna mesta.

vir: https://zlatopoposti.si/