Žar na oglje – redno vzdrževanje za dolgo življenjsko dobo


Žar na oglje je eden zanesljivih znanilcev prihoda poletja in sezone piknikov na prostem. Ne glede na to ali se na jedilniku znajdejo zrezki, hamburgerji, dimljena rebrca siri ali zelenjava, je pomembno pravilno vzdrževanje in shranjevanje roštilja, da ostane v vrhunski kondiciji z optimalnim delovanjem.

Najpomembnejši del vzdrževanja je seveda redno čiščenje. Po vsaki uporabi si je potrebno vzeti čas in očistiti vse dele. Po odstranitvi pepela iz kurišča je nujno očistiti notranje in zunanje površine, vključno z rešetkami, usmerjevalniki toplote in vsemi dodatki, ki so bili v uporabi. Le z rednim čiščenjem se prepreči nabiranje maščobe in umazanije, tako da je žar na oglje  vedno v odličnem stanju za naslednjo uporabo. Če želite imeti vzdržljiv žar na oglje, si lahko ogledate naš keramični žar na oglje.

Tesnilo pokrova ima ključno vlogo pri ohranjanju temperaturne stabilnosti. Sčasoma se namreč lahko obrabi ali poškoduje, kar vodi v izgubo toplote in neučinkovitost. Tesnilo je potrebno redno pregledovati in ga očistiti z blagim čistilom za žar in mehko krpo. Pri morebitnih poškodbah ali izrabljenosti, je priporočljivo tesnilo zamenjati z novim. 

Rešetke žara so med peko izpostavljene visoki vročini in ostankom hrane. Da se hrana ne bi prijela, jih je pomembno čistiti in vzdrževati, saj je s tem zagotovljena enakomerna porazdelitev toplote. Najbolje je poskrbeti, da se očistijo po peki, ko so še rahlo tople, saj je tako postopek lažji. Za odstranjevanje morebitnih ostankov je včasih potrebno uporabiti tudi krtačo, nato pa rešetke obrisati s krpo in namazati z oljem, da ne rjavijo.

Ko se poletje konča, je pravilno shranjevanje ražnja zelo pomembno za podaljšanje življenjske dobe. Če je le mogoče, ga je priporočljivo shraniti v suhem in pokritem prostoru, da je zaščiten pred vremenskimi vplivi. Če pa to ni izvedljivo in je shranjevanje na prostem edina možnost, ga je potrebno dobro zaščititi s vodoodpornim pokrivalom. Pred shranjevanjem mora biti seveda temeljito očiščen in suh, da se prepreči nastanek rje in plesni.

Pravilno vzdrževanje skozi celo sezono je ključnega pomena pri tem, da bo še dolga leta nudil veselje pri pripravi in gurmanskem uživanju v slastnih jedeh.


žar na oglje


Namizni žar – za zabavo ob bazenu, jezeru ali na plaži

Namizni žar je glavna zvezda domačih zabav na vrtu, rojstnodnevnih praznovanj ob bazenu ali mirnih piknikov v naravi. Za prenosni roštilj je treba izbrati samo ravno površino, mizo ali kaj podobnega. Piknik na terasi v ožjem krogu prijateljev ali sorodnikov zahteva nekaj malega predpriprav z mariniranjem mesa, pripravo prilog, dekoriranjem mize, glavni kuharski pomočnik pa je seveda namizni ali pa malo večji kamado žar.

Priprave jedi na prostem so lahko čudovita pustolovščina, saj so poleg gurmanskih užitkov to najboljše priložnosti za zabavno druženje in povezovanje s prijatelji in družino. Zunanji prostori za piknik so v poletnih večerih najlepši, kadar so osvetljeni z diskretnimi lučkami na verigah, visečimi lanternami ali plavajočimi svečkami, saj omogočajo gostom prijeten intimen prostor. Pika na i pa je seveda kakovosten namizni žar, primeren tudi za manjše zunanje prostore, terase in balkone.

Ne glede na majhnost in priročnost pa omogoča pripravo najrazličnejših mesnih jedi, kot tudi prilog, različnih sirov, zelenjave, nič nenavadnega pa niso tudi sladice, pripravljene na ražnju. Popečeni kosi ananasa, breskev, banan in drugega sadja s kepico sladoleda in prelite z medom, so preprosta, a vrhunska sladica za piknike. 

namizni žar

Kamado žar – pomembni elementi za odlično pripravo hrane

Kamado žar je ključni element, ki zagotavlja pripravo vrhunskih gurmanskih grižljajev, ki kar kličejo po še. A pri tem je potrebno upoštevati nekaj osnovnih pravil, da bo hrana res odlična, uživanje v njeni pripravi pa zabavno. Pravilna temperatura kurišča je seveda izrednega pomena, zato se je potrebno ogenj  naučiti nadzorovati oziroma regulirati. Za kurjenje je dobro uporabljati  le kakovostno oglje iz trdega lesa, razne gorljive tekočine za prižiganje lahko dodajo hrani nezaželene priokuse, poškodujejo roštilj in povzročajo nevarnost požara. 

Dober ogenj se začne s pravilnim pretokom zraka, zato je priporočljivo oglje razporediti tako, da bo pretok zraka čim večji - večji kosi so na dnu, manjši pa na vrhu. Ogenj je živa stvar, zato mora biti pokrov odprt še nekaj časa, vsaj 10 minut po prižigu. Ciljno temperaturo je najlažje doseči in vzdrževati z nastavitvami zračnikov.  

Žar na oglje s pokrovom daje čudovite rezultate, ker njegove stene absorbirajo, zadržujejo in razporejajo toploto, vendar je za to potreben čas, zato se mora temperatura stabilizirati.  Priprava hrane  na kamadu se začne z dobrimi temelji, kajti poznavanje in obvladovanje vseh elementov in funkcij omogoča neverjetne okuse in razvajanje brbončic.
Lahko je veliko več kot le žar, saj s preprosto konfiguracijo postane učinkovit nadomestek notranje pečice tudi za pripravo pice in drugih krušnih dobrot. Pravilna tehnika pečenja za večje kose mesa, na primer celega piščanca ali svinjsko bedro, pa tudi za zelenjavo, omogoča, da so jedi sočne in mehke v notranjosti ter hrustljave in aromatične na zunanji strani.

Vsekakor omogočajo različne vrste ražnjev veliko prijetnega eksperimentiranja pri pripravi kulinaričnih mojstrovin, zabavnih druženj na prostem, predvsem pa preživljanje čudovitega poletja v družbi najdražjih ljudi. Svoj naslednji žar si lahko ogledate na naši spletni trgovini vsi nakupi.

kamado žar