Pošlji povpraševanje

Kamado žar – glavna zvezda vrtne zabave


Kamado žar je najboljša investicija vsakega navdušenca nad peko na prostem, saj ponuja neprimerljivo vsestranskost in vzdržljivost. Čeprav je za obvladovanje vrhunske priprave jedi z njim potrebno malce vaje in je običajno nekoliko dražji, je vsekakor vreden naložbe, saj neprimerno zasenči različne različice za plin ali klasično pripravo hrane v kuhinji. Ta šampion za peko prostem je običajno izdelan iz keramike in se ponaša z izjemnim ohranjanjem toplote. Deluje podobno kot peč na drva, saj lahko debele stranice absorbirajo ogromno toplote. Prav zato je bolj učinkovit z manjšo porabo oglja in hrano pripravi bolj enakomerno kot nekateri drugi podobni izdelki.

Ta vsestranski vrtni žar je primeren za uporabo za peko, kot tudi za dimljenje, kuhanje in praženje hrane. Širok temperaturni razpon, ki ga je zlahka doseči,  se ohranja dlje časa. Običajno nizek pretok zraka iz zračnikov pomaga kosom mesa ohraniti sočen okus z neverjetno mehkobo sredice in hrustljavo skorjico.

Dolgoletno življenjsko dobo pa zagotavlja le redno čiščenje in vzdrževanje. Po vsaki uporabi je priporočljivo iz njega odstraniti pepel, ostanke hrane ali marinade. Priporočljivo je tudi občasno očistiti notranjost z vlažno krpo, za temeljitejše čiščenje pa se lahko uporabi blag detergent ali čistilna raztopina. Zaradi raztezanja in krčenja keramičnega materiala med segrevanjem in hlajenjem se lahko sčasoma pojavijo majhne, lasaste razpoke na stenah. Te mikropoškodbe, ki se imenujejo "toplotne razpoke", običajno ne vplivajo na delovanje žara ali njegovo sposobnost ohranjanja toplote. Za preprečevanje nastanka toplotnih razpok, je priporočljivo, da se žar na oglje ne izpostavlja ekstremnim temperaturnim spremembam, na primer hladni vodi, ko je še vroč.

Tudi tesnilo je pomemben sestavni del, saj ustvari tesnjenje okoli pokrova in s tem bistveno  ohranjanje enake temperature in doseganje specifičnega okusa dima. Sčasoma se lahko obrabi ali poškoduje, kar zmanjša njegovo učinkovitost, zato ga je priporočljivo čimprej zamenjati. Pomembno je upoštevati navodila proizvajalca za pravilno uporabo, po koncu sezone pa roštilj shraniti v suhem, pokritem prostoru, kjer bo počakal na ponovno uporabo.

kamado žar


Vrtni žar – vsestranski pomočnik na prostem


Vrtni žar je lahko v uporabi skoraj celo leto, če ga je možno postaviti pod kakšen nadstrešek ali pokrito teraso, vsekakor pa pride do izraza celo poletje za pripravo nepozabnih piknikov ali praznovanj. Lepo vreme, vonj zapečenega mesa, hladna pijača in druženje z najdražjimi… je lahko še kaj lepšega? Priprava hrane na prostem je lahko zabavna in okusi razvajajo lačne želodčke, a pri tem je potrebno vseeno paziti na nekaj malenkosti, da bodo jedi še bolj okusne in zdrave.

Zaradi visokih zunanjih temperatur je potrebno poskrbeti za izbiro svežih, kvalitetnih živil, saj se še posebej meso ali ribe lahko hitro pokvarijo, če niso primerno shranjeni ali pripravljeni. Najbolje ga je začiniti dan prej in pustiti v hladilniku v marinadi, da se okusi razvijejo do popolnosti. Nekateri se odločijo za nakup že pripravljenih jedi za roštilj, a z nekaj brskanja med dobrimi recepti na spletu in malo kulinaričnega eksperimentiranja, so domače pripravljene marinade lahko prava bomba za razvajanje brbončic. Žar na oglje s specifičnim okusom in vonjem dima pa nato doda še zadnjo kulinarično noto, da bodo jedi popolne. 

Pravi mojstri peke na prostem se ponavadi posvetijo pripravi mesnih jedi, rib, pečene zelenjave, skrbne gospodinje pa so največkrat zadolžene za izbiro okusnih prilog. Tudi tu se je mogoče poigrati z okusi in domišljijo, zakaj bi bil priloga vedno krompirček. Šparlji, oviti v slanino in na hitro popečeni, na koncu pa začinjeni s soljo, poprom in potrošeni s sirom, se odlično ujemajo z glavnimi jedmi z žara. Tudi popečen sir ali zloženka iz zelenjave in sira se zelo lepo podata k pečenemu mesu. Nekateri kot prilogo obožujejo mlado koruzo, ki jo je potrebno malo prekuhati, nato pa na hitro popeči in premazati s stopljenim maslom. Seveda pa so nepogrešljive različne solate, ki vedno dajejo svežo noto za pogrnjeno mizo. 

vrtni žar

Kamado žar – sodobna različica glinenih posod


Kamado žar je dobil ime po japonski okrogli glineni posodi mushikamado, kakršne uporabljajo še danes, arheološki ostanki pa pričajo o tem, da so kuhali v tovrstnih posodah že pred več kot 4000 leti. Pomen besede v prevodu je štedilnik, danes pa je svetovno razširjen splošen pojem priprave jedi v keramičnem kuhalniku. Japonci so ga uporabljali predvsem za kuhanje riža z različnimi dodatki zelenjave ali mesa. Lep primerek kamado žara si lahko ogledate v naši spletni trgovini

Danes izraz kamado  označuje vsestranski žar, ki je namenjen peki, kuhanju, dimljenju različnih vrst mesa. Primeren pa ni samo za roštilj jedi, pečenko, klobase, ribe. V njem se odlično spečejo tudi kruh, pica, celo sladke jedi kot so pita, piškoti in podobno. Skratka, gre za odličnega kuharskega mojstra, ki ponuja vse v enem, saj povsem dostojno nadomešča klasični žar na oglje, pečico in štedilnik. Poleg oglja se lahko doda nekaj različnih vrst lesnih sekancev, ki začinijo jedi s posebnimi okusi in jim dodajo edinstveno izboljšavo.

Pred uporabo je potrebno malce preučiti navodila, saj se v nekaterih podrobnostih razlikuje od klasičnih roštiljev. Vsekakor pa ponuja veliko več zabavnih in okusnih kombinacij za razigrane poletne piknike ali praznovanja. Uporabniki, ki so izkusili to neprecenljivo nadgradnjo klasičnega žara, si ne znajo več prestavljati priprav obroka na prostem brez njega. Vas zanima več? oglejte si našo ponudbo v trgovini Vsi nakupi. 

žar na oglje