Result, d.o.o.

Celovite digitalne rešitve

Vpliv avtomatizacije na finančno planiranje ter analizo finančnih podatkov podjetja

V zadnjem letu smo priča tehnološkim prebojem, ki so nadgradili nekaj pomembnih razvojnih procesov na različnih področjih. Gre za korake, ki temeljijo na desetletjih raziskav in razvoja, pomenijo pa mejnike, ki bodo za prihodnost enako pomembni kot denimo iznajdba tiska ali parnega stroja v preteklosti. Gotovo ne moremo mimo vpliva umetne inteligence na poslovne, pa tudi družbene procese, ki se v zadnjih mesecih krepi in širi.

Na področju zdravstva se testno uvaja tehnologija, ki omogoča združevanje organskih biokemičnih procesov v človeških možganih z visoko-tehnološkimi vstavki, kar bo imelo neslutene posledice za človeško zdravje in dolgoživost.

financno-planiranje-poslovanja

Procesi, povezani z geo-klimatskimi dejavniki in energetsko transformacijo zahtevajo vse bolj inovativne rešitve na področju uporabe energije in virov, tudi človeških. Vsemu temu dodajmo še pritiske na trg delovne sile, ki je trenutno nesposoben zagotoviti dovolj ustreznega kadra za potrebe gospodarstva. V teh razmerah je vsaka optimizacija delovnega procesa dobrodošla in potrebna, saj omogoča prihranek časa in denarja. Tudi na področju finančnega poslovanja imajo podjetja možnost uporabe sodobnih avtomatiziranih orodij.


Kako lahko podjetja najbolje izkoristijo potencial avtomatizacije?

Avtomatizacija vključuje različne tehnološke procese, ki segajo od preproste uporabe samodejnih delovnih korakov do sofisticiranih programov in krmilnikov v oblakih. Ključno je, da gre za orodja, namenjena poenostavitvi in pohitritvi delovnih procesov v podjetju, ki so lahko standardizirana ali pa prilagojena določenemu naročniku.

Ker je finančno poslovanje podjetja relativno harmoniziran postopek, ki je podvržen mednarodnim računovodskim standardom, se na tem področju uporabljajo nekatere standardizirane rešitve v obliki programov in analitičnih orodij. Z njimi se ustvarjajo pregledi v realnem času in združuje obdelava različnih virov podatkov, ki se stekajo iz proizvodnje. V nadaljevanju članka bomo predstavili nekaj možnosti, ki jih lahko izkoristijo podjetja.

optimizacija-financnega-poslovanja

Na tej točki je treba opozoriti, da avtomatizacija finančnih procesov ni zgolj izolirana delovna etapa, ampak je najbolj učinkovita v povezavi z naprednimi, tako imenovanimi pametnimi delovnimi procesi na vseh področjih poslovanja podjetja.

Ne glede na to, v katerem sektorju ste dejavni, se tehnološki napredek odraža v vse bolj samodejnih in povezanih poslovnih procesih proizvodnje, nabave in prodaje, kjer naprave in programi v oblakih zagotavljajo optimalno upravljanje zalog in strank. Ta postopek digitalizacije zahteva nekaj prilagajanja s strani vodstva in zaposlenih, a vodi v najbolj celovite rezultate in dolgoročno preoblikovanje podjetja sodobnim trendom.


Finančno poslovanje podjetja – analize in uporaba podatkov za uspeh v realnem času

Uporaba umetne inteligence vodi do prefinjenih načinov analiziranja dogajanja na finančnem področju. Če govorimo o spremljanju podatkov v podjetju samem, ne moremo mimo dejstva, da se v klasičnem podjetju računovodski podatki usklajujejo enkrat letno, z bilanco stanja. To vodi najmanj v nepoznavanje realnega stanja, v težjih primerih pa do težav s preglednostjo in likvidnostjo podjetja.

financno-planiranje

Spremljanje prihodkov, odhodkov, obveznosti in zalog lahko postane avtomatizirano s pomočjo uporabe računalniških programov, ki so prilagojeni glede na velikost podjetja in način dela. Povezani so s ključnimi igralci v različnih oddelkih organizacije, ki so odgovorni za pravilno vnašanje podatkov. V vse bolj avtomatiziranem vodenju evidenc je človeški faktor odgovoren za spremljanje podatkov in nadzor, samo vnašanje in evidentiranje pa je velikokrat samodejno in poteka avtomatizirano.


Avtomatizirani procesi spremljanja in vlaganja na trgu za korak pred konkurenco

Podjetja lahko izkoristijo tudi možnosti finančne avtomatizacije pri preverjanju podatkov o naložbah in poslovnih partnerjih. Številni finančni analitiki so že začeli uporabljati avtomatizirane rešitve, ki spremljajo ogromne količine podatkov in merijo uspešnost podjetij na trgu, konkurenco in rezultate.

S tem je lažje tudi odkrivanje priložnosti in pasti na trgu, hkrati pa se lahko ustrezno oceni uspešnost nekega podjetja, denimo potencialnega poslovnega partnerja. Na ta način lahko podjetja sprejemajo ustrezno podprte poslovne odločitve glede nadaljnjih investicij, širitev, nakupov, prevzemov in naložb. S tem lahko avtomatizirane procese analitike, ki še vedno potekajo ob spremljanju in nadzoru s strani strokovnjakov, izkoristijo za svojo rast. Na tak način se lahko povzpnejo nad konkurenco in si pridobijo konkurenčno prednost.

poslovne-financne-odlocitve

Naložba v avtomatizacijo je dolgoročna ter zmanjšuje potrebo po človeških virih

Na koncu poglejmo še vidik stroškovne učinkovitosti. Realnost poslovanja številnim podjetjem, zlasti mikro, malim in srednjim, ne omogoča velikih vlaganj in tehnoloških transformacij. Zato je ključno, da razumemo, kje ima avtomatizacija največje prednosti in vlagamo ravno v te vidike. Gotovo gre tukaj za analizo in spremljanje finančnih podatkov v podjetju, kar ima neposreden vpliv na dobiček in promet.

Večja preglednost poslovanja vodi v preprečevanje napak in bolj celostno obdelavo naročil, zmanjšanje izgub in uspešno vodenje strank. Treba je izpostaviti tudi vidik stroška virov. Z uporabo avtomatiziranih orodij se podjetja izognejo strošku zunanjega finančnega svetovalca ali notranjega finančnega analitika. Hkrati prihranijo na stroških prostora in obratovanja. Vložek v opremo se povrne hitreje, kot si morda mislimo.

Dolgoročna korist je tudi v razvoju in prilaganju tehnološkim razmeram na trgu, kar posledično zvišuje oceno podjetja in njegovo privlačnost za potencialne kupce. Pri izbiri rešitve za avtomatizacijo pa naj podjetje izbere strokovnjake s preverjenimi izkušnjami na domačem in tujem trgu.

avtomatizacija-poslovanja-financnih-procesov