Krof, slasten zalogajček energije

Krof spada med priljubljeno ocvrto pecivo iz kvašenega testa, polnjeno z marmelado, oziroma lešnikovo ali vanilijevo kremo. Za pripravo testa obstaja kar nekaj različnih receptov, glavne sestavine pa so običajno moka, jajca, kvas, sladkor, mleko ter maščobe. Čeprav ne spada ravno med živila, ki bi ga priporočali nutricionisti, pa občasno razvajanje brbončic s tem izjemnim posladkom ne predstavlja posebnih težav za zdravje.

Naši možgani potrebujejo za svoje delovanje tudi sladkor in krof z vanilijevo kremo je lahko okusen način, s katerim jim privoščimo svoj delež. Ko zaužijemo ta slastni zalogajček, ga prebavni sistem razgradi na glukozo, ta pa predstavlja glavni vir energije za organizem. Glukoza se nato absorbira v krvni obtok ter potuje do celic, kjer se porablja za njihovo nemoteno delovanje.

Ko se raven sladkorja v krvi dvigne, trebušna slinavka proizvede inzulin. Gre za hormon, ki pomaga celicam absorbirati glukozo iz krvi. Glukoza, ki se ne porabi takoj, se shrani v obliki glikogena v jetrih in mišicah za kasnejše potrebe. Sladkor je hitro prebavljivo živilo in se v zelo kratkem času absorbira v krvni obtok. To je koristno v določenih situacijah, ko je potrebna hitra energijska oskrba med telesno aktivnostjo.

Tako da si lahko brez slabe vesti tu in tam privoščimo okusen in puhast krof, nato pa se s svežo zalogo energije odpravimo napornim obveznostim naproti. Zdaj, ko smo na kratko razložili presnovo sladkorja, pa se posvetimo podrobneje temu priljubljenemu grizljajčku, ki ga obožujejo ljudje vseh starosti.

Krof

Je krof z vanilijevo kremo tradicionalna slovenska sladica?

Čeprav so že stari Egipčani poznali podobno pecivo polžaste oblike, pečeno v maščobi, stoletja kasneje pa tudi Rimljani in ga ponesli preko Alp do današnje Avstrije, se je na evropskih tleh pojavilo ocvrto pecivo, imenovano craplum ali craphun šele v 13. stoletju. Že takrat je sladica veljala za luksuzno hrano, velikokrat pa je bila tudi darilo. Uživali so jo kot del praznične kulinarike ali ob slavnostnih dogodkih, kot so bile na primer poroke.

Na slovenskih tleh krof največkrat povezujemo s pustovanjem. Čeprav je lahko polnjen z različnim polnilom, od borovničeve, jagodne in malinove marmelade ter vanilijeve, lešnikove, kavine ali čokoladne kreme, pa še vedno prevladuje tradicionalno polnilo iz marelične marmelade.

KROF Z VANILIJEVO KREMO

V zadnjem času se mu je po priljubljenosti zelo približal krof z vanilijevo kremo, prelit s čokoladnim prelivom, ki predstavlja pravo kulinarično eksplozijo okusov. Ko ugriznemo v mehko, dišečo kroglico, se kot oblaček puhasta sredica pomeša z aromatično vanilijevo teksturo ter v ustih ustvari pravo simfonijo.

Za tiste, ki si radi večkrat privoščijo te pregrešne zalogajčke, so na voljo pakiranja, v katerih najdemo 3 ali 4 manjše krofke. Ko pa potrebujemo več energije in želimo dlje časa razvajati svoja čutila, pa si le privoščimo konkreten okrogel priboljšek, s tipičnim belim venčkom na sredini.

Krof

Kako pripraviti najbolj dober in najlepše ocvrt krof?

Na to vprašanje je zelo težko odgovoriti, saj obstaja na stotine receptov in načinov priprave. Verjetno vsaka gospodinja, ki je vešča cvrenja te mojstrovine, skriva kakšno skrivno sestavino ali trik, s katerim je njen izdelek najlepši in najboljši. Skoraj ni človeka, ki mu ta dišeča, mehka in puhasta žogica ne bi prinesla nasmeha na obraz, ko z užitkom pohrusta še zadnjo drobtinico in si briše ostanke sladkorja okoli ust.

Največkrat je merilo za uspešno pripravo domačih krofov (poleg okusa in teksture) bel venček. Pridne gospodinje so še posebej ponosne, kadar njihove domače izdelke krasi enakomerna svetla črta, ki poteka točno po sredini obsega vsake kroglice. To pomeni tudi, da je bil krof pravilno pripravljen, vzhajan in ocvrt. Pravilno vzhajane kroglice se namreč potopijo v olje le do polovice in ko jih obrnemo na drugo stran, ostane na sredini svetel rob.

Poleg tipične kroglaste oblike, so se iz držav čez lužo k nam preselili tudi donatsi v obliki votlega obročka, s čokoladno ali sladkorno glazuro ter pisanimi drobtinicami sladkorja. Ti so še posebej priljubljeni pri najmlajših, saj so lahko okrašeni v različnih barvah ter posuti z jedilnimi perlicami, rožicami, zvezdicami ali drugimi dodatki. Preliv je mogoče pripraviti tudi s sladkorjem v prahu in beljakom ali limoninim sokom.

Krof z vanilijevo kremo

Kje lahko kupimo najboljši krof z vanilijevo kremo?

Izbor najljubšega okusa in oblike je seveda stvar posameznika. Ker pa nekaterim cvrenje krofov predstavlja zamudno in težko kuhinjsko opravilo, raje zavijejo v eno od dobro založenih trgovin ali bencinskih črpalk, kjer so celo leto na voljo izvrstni, okusni in sveži krofi blagovne znamke Tvojih 5 minut. Na izbiro je odličen in sočen krof z vanilijevo kremo ali tradicionalna različica, polnjena z marelično oziroma borovničevo marmelado. Mareličnemu krofu je bila poleg številnih dosedanjih nagrad, letos tudi prvič podeljena Zvezda odlične kakovosti s strani Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij.

Ker so se nam ob prebiranju tega prispevka verjetno začele cediti sline, je najbolje, da se odpravimo so najbližje prodajalne pekovskih izdelkov podjetja Don Don, kjer si bomo lahko postregli s izvrstnimi krofi, sveže pripravljenimi sendviči ali najrazličnejšim pekovskim pecivom. Da pa tudi doma ne bi ostali brez zalog, so v podjetju poskrbeli z različnimi vrstami toasta in narezanega kruha v priročnem pakiranju. Pa dober tek.

Krof z vanilijevo kremo

vir: https://tvojih5minut.si/