Najboljši krof je sočen, puhast in nepozabno okusen
Najboljši krof združuje skrbno izbrano kombinacijo vrhunskih sestavin, tradicionalnega znanja in ščepca ustvarjalnosti. V vsakem grižljaju se mora začutiti nežno, puhasto testo, ki se kar topi v ustih, bogata polnila pa pričarati pravo eksplozijo okusov.
Med najbolj priljubljenimi še vedno ostaja klasičen marmeladni kot brezčasna izbira, ki spominja na otroštvo. Vse več sladokuscev pa posega tudi po ostalih različicah, kot je recimo krof z vanilijevo kremo. V njem se prepletata žametno bogata vanilijeva krema ter čokoladni preliv, ki ustvarjata popolno harmonijo.
A pravi ljubitelji sladic vedo, da se krofi ne razlikujejo le po okusu. Testo mora biti rahlo, mehko in zračno, kar dosežemo le s pravilnim vzhajanjem in nežnim rokovanjem. Polnilo, pa naj bo marmelada, vanilijeva krema ali čokolada, mora biti bogato, a ne preveč sladko, da ne da ga preglasi osnove. Poleg tega potrebujejo še kanček ustvarjalnosti, pa naj je to svež posip sladkorja, čokoladni preliv ali barvne drobtinice. Ko vse združimo, nastane tisto, kar si vsi želimo - najboljši krof, ki razvaja čute in vabi k ponovnemu grižljaju.
Kaj loči krof z vanilijevo kremo od drugih?
Medtem, ko so nekateri okusi bolj preprosti, je krof z vanilijevo kremo prava poslastica za tiste, ki iščejo sofisticirano polnilo. Dodatno globino okusa prispeva tudi čokoladni preliv, ki popestri že tako nepozaben občutek. Čokolada in vanilija sta namreč duet, ki nikoli ne razočara.
Testo je pripravljeno iz osnovnih sestavin, kot so moka, kvas, mleko, sladkor, rumenjaki, rum, olje, vanilijev sladkor, limonina lupinica in sol. A skrivnost do prave popolnosti je v tem, kako so te sestavine med sabo usklajene in v kakšnem razmerju so uporabljene. Le z natančno pripravo dobimo vrhunsko testo, ki se med peko pravilno napolni z zračnimi mehurčki, kar se odraža v značilni lahkotnosti in barvi.
Od pravilnega vzhajanja je tudi odvisno, ali bo pri cvrtju nastal lep bel venček, ki ga premore le najboljši krof. Če je testo premalo vzhajano, se namreč preveč potopi v olje, če pa je vzhajano preveč, se v olju prevrača. V obeh primerih krofi ne bodo imeli tistega značilnega obročka, s katerim se rade pohvalijo tudi domače slaščičarke.
Najpogostejše napake, ki preprečijo, da bi ustvarili najboljši krof
Če ste med tistimi, ki se še niste nikoli lotili priprave krofov, je sedaj pravi čas, da poizkusite. Pri tem upoštevajte natančne količine in navodila za pripravo kvašenega testa, da bo recept čimbolj uspel. Želimo vas le opozoriti na nekaj napakic, zaradi katerih končni rezultati morda ne bi bili takšni, kot bi si želeli.
Kot že omenjeno, je vzhajanje testa ključnega pomena pri izgledu in teksturi. Posledica nepravilnega vzhajanja je neenakomerna zapečenost. Da bi pripravili najlepši in najboljši krof, je priporočljivo testo pokriti s toplo vlažno krpo in kroglice pustiti, da v toplem prostoru vzhajajo vsaj uro do uro in pol.
Eden od razlogov za razočaranje je lahko tudi preveč sladkorja. Prevelika količina sladkorja povzroči tvorbo škodljivih spojin pri samem cvrenju, te pa vplivajo na končno barvo in okus. Da bi preprečili zažgano testo, je priporočljivo uporabiti največ 100 g sladkorja na kilogram moke in cvreti pri nižji temperaturi olja, nekje med 160 in 170°C.
Včasih se v končnem izdelku znajdejo tudi večje luknje. Do tega lahko pride, če testo vzhaja prehitro, pri previsoki temperaturi ali preveliki zračni vlagi. Do nepravilnih oblik pride tudi zaradi dotikanja v posodi za cvrenje. Zato je pomembno testo ustrezno pregnesti ter iz njega iztisniti zrak, pri cvrenju pa poskrbeti, da imajo žogice dovolj prostora, da lahko prosto plavajo v olju.
Kako lahko pripravite polnilo za krof z vanilijevo kremo?
Za sladko polnilo obstaja več receptur, a osnovna sestava je vedno podobna: mleko, sladkor, vanilija in maslo. Seveda lahko z dodajanjem skrivnih sestavin, kot so rumenjaki, škrob za gostoto ali celo ščepec soli za poudarek okusa, ustvarite svojo unikatno različico. Nekateri dodajo tudi malo limoninega soka ali naribane limonine lupinice, saj s tem pridobijo več svežine. Vsekakor je pomembno, da kremo kuhate pri nizki temperaturi ob stalnem mešanju, da ne postane grudasta. Pred polnjenjem pa jo morate dobro ohladiti.
Za tiste, ki si le tu in tam privoščite ta slasten zalogajček, predlagamo, da zavijete raje v eno izmed prodajaln, kjer najdete vedno sveže in popolno ocvrte krofe, ki jih za vas pripravljajo izurjene roke profesionalnih pekov podjetja DON DON. Najdete jih označene z blagovno znamko Tvojih 5 minut, v družbi klasičnih in sodobnih različic.
Tudi v letošnjem letu je najboljši krof prejemnik zlate medalje odličnosti
Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij Gospodarske zbornice Slovenije vsako leto podeljuje priznanja za odlično kakovost izdelkov s področja pekarstva. Tudi letos se je med prejemniki znašla cela vrsta ocvrtega peciva, ki ga pripravlja skupina DON DON. Poleg mareličnega in čokoladnega je med nagrajenci tudi krof z vanilijevo kremo, ki je komisijo prepričal s svojo kakovostjo, izgledom, aromo, okusom ter drugimi senzoričnimi lastnostmi.
Če vas zanima, kakšnega okusa, vonja in videza je zmagovalni posladek, ga čimprej poiščite v najbližji trgovini. Zagotovo bo prepričal tudi vas.