Optifarm

Povezujemo kratke prehrambene verige.

Domača skuta in drugi mlečni izdelki so vir zdravja in energije


Domača skuta je med tistimi mlečnimi izdelki, na katere imamo mnogi najlepše spomine iz otroštva: pomešana s kislo smetano, posoljena in servirana z bučnim oljem in čebulo je še danes sestavni del tradicionalnih narezkov ob posebnih priložnostih. Je tudi neizčrpen vir vitaminov in mineralov, saj je mleko naravno in polno hranilnih snovi, ki spodbujajo rast in razvoj. Domača skuta je za uporabo zelo raznovrsten izdelek, saj jo lahko uporabljamo za pripravo tako slanih kot sladkih jedi.

Naštejmo samo nekatere najbolj priljubljene, ki se pogosto znajdejo na naših krožnikih:

  1. Sirovi štruklji: ena najbolj pogostih jedi, ki je del slovenske tradicije in še danes zelo pogosta v naših jedilnikih. Štruklji, polnjeni z domačo skuto, se lahko naredijo iz pšenične ali ajdove moke. Pripravimo testo in jih skuhamo ter nato zabelimo z ocvirki, smetano ali drobtinami in sladkorjem. Ponudimo jih lahko kot samostojno jed po zelenjavni juhi ali pa kot prilogo.

  2. Skutna pita: domača skuta je osnova za pito ali bolj moderno sirovo torto (cheesecake). Tovrstne sladke torte se odlično dopolnjujejo denimo z limonino ali jagodno kremo oziroma prelivom, ki dopolnjujeta okus. Na podlagi iz krhkega testa ali piškotov se speče skutna krema, ki se ji doda sladkor in jajce, kar površino dodatno karamelizira.

  3. Sirove palačinke: pogoste na jedilnikih so tudi palačinke, ki se napolnijo z nadevom iz domače skute, sladkorja in jajc. Okusne in enostavne so lahko servirane kot sladica ali osrednja jed. Če se ponudijo sladke, se odlično dopolnjujejo s kompotom, v primeru slanih palačink pa priporočamo, da jih ponudite kot prilogo mesu ali dopolnite z zelenjavno juho.


Poleg domače skute nekateri pogosti mlečni izdelki vključujejo sir, jogurt, smetano in maslo. Če kupujemo izdelke, pridelane lokalno, podpiramo samooskrbo Slovenije s kmetijskimi izdelki. Vemo namreč, da so na naših tleh tradicionalne metode kmetovanja manj intenzivne in usmerjene v pridelavo na različnih vrstah terena. To pa je pozitivno za biološko in ekološko pridelavo, ki v zadnjih desetletjih pridobivata na pomenu.

Kupovanje lokalnih izdelkov je podpora naravnim metodam pridelave hrane in manjšim kmetijskim pridelovalcem, med katerimi je veliko družinskih kmetij.


skuta

Domača skuta iz kislega mleka vsebuje številne ključne minerale za rast

Nekatere priljubljene jedi, katerih osnova je domača skuta iz kislega mleka, smo že predstavili. Sedaj pobliže poglejmo, katere so tiste koristne snovi, ki jih vsebujejo mlečni izdelki in ki jih prinaša vaša prehrana, če jih vključujete vanjo.

Visoka vsebnost hranil: domača skuta iz kislega mleka, ki je bogato s ključnimi vitamini in minerali, potrebnimi za razvoj in rast. Mednje spadajo kalcij, magnezij, fosfor, kalij, pa tudi vitamini: A, B1, B2, B6 in B12 ter vitamin D. Ne smemo pozabiti, da mleko vsebuje tudi veliko beljakovin in maščobnih kislin, med njimi tako opevane Omega 3 maščobne kisline.

Domača skuta iz kislega mleka pa ni le polna vitaminov, ampak predvsem proteinov. Mnogi mleko poznajo kot "popolno beljakovino". V njem namreč najdemo vseh bistvenih devet aminokislin, ki jih potrebuje človeško telo. Naloga beljakovin je, da zagotavljajo pogon za normalne telesne funkcije. Mednje spadajo obnova celic, razvoj mišic in uravnavanje imunskega sistema. Če bo na našem jedilniku tudi domača skuta iz kislega mleka, nam bo pomagala pri regeneraciji mišic po vadbi in lajšanju utrujenosti.


domača skuta iz kislega mleka

Vas zanima, kako se pripravi domača skuta?

Gotovo vas po naštevanju vseh koristi uravnotežene prehrane zanima tudi, kako se pripravi domača skuta. Naloga ni pretežka in mnogo ljudi se odloča, da jo pripravi kar doma. Najprej potrebujete kakovostno, najbolj domače sveže mleko. Skuhajte ga do temperature, da se na njem začne delati smetana.

Mleko ne sme zavreti, vanj pa dodamo kis in mešamo. Odstavimo, nato pa se začnejo delati v mleku grudice, kar naj se nadaljuje približno štiri ure. Na vrhu se nabira mlečna voda, ki jo odcedimo. Skuto pretlačimo in shranimo. Pred zaužitjem jo premešamo s kislo smetano ter solimo ali sladkamo. Gotovo si sedaj, ko veste, kako se pripravi, že zamišljate vse recepte, ki jih boste lahko preizkusili.


kako se pripravi domača skuta


Domači jogurt, narejen po naravnih pridelovalnih metodah, na voljo pri Optifarm

Tudi domači jogurt pripravimo iz svežega mleka, katerega izvor je dobro poznati. Pri tem naj opozorimo na pomen lokalne preskrbe, ki zagotavlja kratke dobavne verige. To pomeni, da je izdelek pridelan blizu potrošnika, največkrat v isti regiji. Ker gre pri tem za manjše lokalne pridelovalce, ti pogosto uporabljajo naravne, tradicionalne in manj industrializirane metode pridelave.

Za pregled lokalne ponudbe v vaši bližini lahko uporabite aplikacijo Optifarm, ki je na voljo v trgovini Google Play. V aplikaciji so vidni izdelki, razvrščeni v košarice ali po kategorijah, ki so dosegljivi v različnih slovenskih krajih. Prednost aplikacije je, da je enostavna za uporabo, pregledna in hitra. Na dosegu prstov imate sveže in lokalno pridelane produkte, z nakupom katerih podpirate samooskrbnost. Naročite lahko tudi dostavo na dom.