Rekuperator zraka omogoča optimalno prezračevanje prostorov

Rekuperator zraka ne poznajo vsi. Večina ljudi prezračevanje prostorov še vedno izvaja na klasičen način; tako da na vsake toliko odprejo okna. S tem se zrak do določene mere sicer res izmenja in v prostore vstopi svež in kakovostnejši. Vendar pa tovrstno prezračevanje ne zagotavlja optimalne menjave.

Gre namreč bolj za lokalno prezračevanje. Nekateri prostori so pri tem bolje, nekateri slabše prezračeni, odvisno od lege oken. Slabost takega prezračevanja je tudi ta, da se hkrati z odvajanjem zraka iz prostora odvaja tudi energija. To pa privede do povišanja stroškov ogrevanja pozimi in zvišanja stroškov hlajenja čez poletje.

Rekuperator zraka

Obstaja tudi druga možnost: prezračevanje z rekuperacijo

Novodobni rekuperatorji zraka omogočajo odlično prezračevanje. Primerni so za namestitev tako v bivalne kot tudi v poslovne prostore. Njihova prednost je v tem, da se prezračevanje z rekuperacijo odvija ves čas, lahko v vseh prostorih. Hkrati pa se poskrbi za zadrževanje toplotne energije.

Posledično se stroški delovanja klimatskih naprav - poleti bistveno znižajo, pozimi pa se znižajo stroški ogrevanja. Del lokalnega prezračevanja z rekuperacijo je tudi filtracijski sistem. Ta zagotavlja zadrževanje onesnaževalcev in drugih delcev, da ti ne bi vstopili v prostor.

Odvajanje zraka

Odvajanje zraka v bivalnih in delovnih prostorih

Zakaj je sploh tako pomembno, da se izvaja redno odvajanje zraka, v katerih se zadržujemo po določenem času? S tem, ko iz prostora odvajamo zrak in ga zamenjamo s svežim, se v njem poviša delež kisika. Vdihovanje svežega zraka dobro vpliva na naše počutje. Več energije imamo in s tem smo bolj produktivni pri delu. Zviša se raven koncentracije in zmanjša možnost za nastanek glavobolov in slabega počutja.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo omogoča najboljšo kakovost bivalnega okolja. Ker se zrak stalno izmenjuje in ker se konstantno dovaja sveži, je počutje vedno na najvišji ravni. Ne gre pa zgolj za dobro počutje.

Čim gre za prostore, v katerih sobiva ali se zadržuje več ljudi, se pomembno povečajo možnosti za prenos virusov in raznih okužb med njimi. Tako je lahko slabo prezračen prostor tudi leglo bolezni. Rekuperator zraka poskrbi za hitro odvajanje zraka iz prostora, ki se napolni s svežim in neoporečnim zrakom od zunaj.

Prezračevanje

Pred nakupom sistema za prezračevanje se posvetujte s strokovnjakom

Ste se torej odločili, da si boste omislili za svoje stanovanje prezračevanje z rekuperacijo? Potem vam svetujemo, da o različnih modelih zberete čim več informacij, ki so dostopne na spletu. Tako boste dobili neko okvirno predstavo o tem, kaj je dosegljivo na trgu in med katerimi funkcijami lahko izbirate. Nato pa preučite svojo konkretno situacijo in kakšne možnosti bi bile najboljše v vašem primeru.

REKUPERATOR ZRAKA

Pomemben korak v postopku odločanja je seveda tudi oseben posvet z nekom, ki se s prezračevalnimi napravami ukvarja na profesionalni ravni. Ta vam bo lahko podal najbolj koristne napotke. Pri tem bo izhajal iz predispozicij prostora in vaših želja. Podal bo razne predloge izboljšav in rešitev.

Hkrati vam bo lahko predstavil možnosti za pridobitev subvencije za nakup iz Eko sklada, če bo šlo za investicijo, za katero se predvideva pozitiven vpliv na okolje. Z lokalnim prezračevanjem z rekuperacijo zagotovite sebi in svojim bližnjim kar najboljšo kakovost zraka. Hkrati pa se izognite visokim stroškom ogrevanja in hlajenja prostorov.

Rekuperator zraka

vir: https://hansen.si/