Pošlji povpraševanje

Električni kamini, na drva, na pelete ali kamini na bioetanol – kateri so najboljši?

Električni kamini imajo tako kot kamini na drva in kamini na pelete določene prednosti, a se vseeno v Sloveniji vedno pogosteje pojavljajo kamini na bioetanol. Vas zanima, zakaj? V čem se razlikujejo od ostalih vrst, da so tako priljubljeni?

Če že leta sanjate o romantičnih večerih s svojo boljšo polovico, branju knjige v soju prasketajočega ognja in uživanju v prijetni atmosferi, je sedaj pravi čas za nakup.

Električni kamini

Električni kamini ne izgledajo pristno

Zagotovo ste kdaj že vstopili v gorsko kočo ali leseno počitniško hišico, kjer je v kotu prostor osvetljeval naravni ogenj. Si takšnega videza želite tudi v domači dnevni sobi ali spalnici? Potem električni kamini za vas niso prava izbira, saj plamen izgleda zelo umetno. Njihova prednost sicer je, da zato ne potrebujejo dimnika, a vseeno ne dajejo občutka pravega ognja.

Raje se odločite za nakup takšnega, katerega sestavlja gorilnik na bioetanol. Tudi v tem primeru dimnik ni potreben, je pa zato ogenj veliko lepši, saj bioetanol zares gori. Vsakič, ko ga boste prižgali, boste imeli občutek, da ste nekje v gorah, daleč od ponorelega sveta.

Nepristen videz pa ni edina slabost električnih kaminov. V času, ko so stroški električne energije vedno višji, si res ne želite še tako potrošnega pripomočka. Že s tem, ko prižgemo plamen, porabimo veliko električne energije, strošek pa še naraste, če vklopimo gretje. Ker res nima smisla, da bi kupovali dekorativni element, katerega nikoli ne boste uporabili, je bolje, da izberete vrsto, ki porabi manj goriva.

Kamini na drva

Kamini na drva so škodljivi za okolje

Res je, kamini na drva oddajajo zares pristen vonj, a so okolju zelo neprijazni. Če želimo poskrbeti za neokrnjeno naravo, da bodo lahko v njej uživale tudi prihodnje generacije, je veliko bolje, da izberemo kamin na bioetanol. Slednji prav tako ustvari romantično vzdušje, a je za razliko od prej omenjene vrste povsem ekološki.

Med izgorevanjem bioetanola ne nastajajo nevarni plini, temveč le vodni hlapi in zelo majhne količine ogljikovega dioksida. Slednjega je tako malo, da ga brez težav porabijo že sobne rastline, zaradi vodnih hlapov pa zrak ne postane izsušen. Tudi samo gorivo je pridobljeno na povsem naraven način, saj nastane s fermentacijo sladkorja in škroba iz organskih snovi. Z nakupom in uporabo tako ne boste naredili nobene škode okolju, saj boste delovali trajnostno.

Eko kamini

Če ste kdaj sedeli zraven gorečih drv, veste, da oddajajo zelo veliko toplote, kar zna biti v nekaterih primerih že precej neprijetno. V hladnejših dneh sredi zime je sicer zelo praktično, da se lepo ogreje celoten prostor ali celo hiša, a se kljub temu pomladi in jeseni pogosto zgodi, da je potrebno zaradi hude vročine odpirati okna in stanovanje prezračiti.

Visoka temperatura tudi povzroči, da je zrak suh, kar je občutiti na koži, ustnicah in stalni žeji. Bioetanol je zato primernejše gorivo, saj je plamen veliko manjši. To sicer ne pomeni, da prostora ne morete ogreti, saj ima približno 2 – 4 kW ogrevalne moči. Posledično je super rešitev v prehodnih obodbjih, ko je potrebno prostor le malce dogreti.

Slabost kaminov na drva pa je tudi, da imamo z njimi stalno delo. Čas izgorevanja je sicer odvisen od vrste lesa, a v vsakem primeru velja, da je potrebno gorivo stalno nalagati. Če se vam to zdi zoprno, dolgočasno opravilo in bi raje plamen enostavno prižgali s pomočjo daljinskega upravljalnika ali vžigalnika, se raje odločite za gornilnik za bioetanol. 1 l omenjenega goriva gori približno 2 h in pol, kar je odlična rešitev za vse tiste, ki se z ognjem nimate časa ali želje ukvarjati.

Kamini na pelete

Kamini na pelete potrebujejo dostop do električne energije

Čeprav so peleti v primerjavi z drvmi precej bolj ekološki, saj so pridelani iz lesnih ostankov in izgorevajo z visokim izkoristkom, pa je imajo vseeno električni kamini na pelete veliko slabost. Delujejo na elektriko, kar je sicer lahko zelo praktično, a tudi zelo zoprno. Vkolikor pride do izpada električne energije, jih ne moremo uporabljati. To je lahko zelo neprijetno, saj ravno v takšnih primerih potrebujemo svetlobno in grelno telo.

Ekokamin je zato bistveno bolj praktičen, saj ga je mogoče prižgati s pomočjo vžigalnika ali daljinskega upravljalnika. Uporabljamo ga lahko torej, kadarkoli si zaželimo.

Dostop do električne energije pa ni edina slabost. Ker potrebujejo tudi dimnik, jih ne moremo prestavljati po prostoru ali celo prenesti v sosednjo sobo. To je pri kaminu, ki deluje na bioetanol, mogoče! Na voljo so različne oblike – talne, stenske, vgradne, kotne in vrtne, zato polepšajo prav vsak prostor. Zanje je značilna zelo nizka teža, tako da jih lahko podnevi uporabljamo v dnevni sobi, zvečer, preden odidemo spat, pa jih odnesemo v spalnico.

Si sploh lahko predstavljate takšno razkošje? Ogled filma na sedežni garnituri in branje knjige v topli postelji je ob tovrstnem dekorativnem elementu prijetnejše, saj nas ogenj nagonsko privlači. Oranžni zublji nas pomirjajo in popeljejo v deželo neskončnih sanj.

Ekokamini