Energija bikes

Skoči na kolo, razgibaj svoje telo

Pošlji povpraševanje

Gorsko kolesarstvo ni le divjanje po razritih terenih

Gorsko kolesarstvo je iz leta v leto bolj priljubljeno. Marsikdo ima občutek, da vožnja na MTB gorskem kolesu pomeni le divjanje po brezpotjih in parkih, čeprav je to daleč od resnice. Tovrstna kolesa ponujajo veliko več od tega, saj so primerna za vožnjo po vseh mogočih površinah – naj bo to asfalt, gozdna steza, makadam ali enoslednica. V vsakem primeru se boste med potepanjem po novih terenih počutili svobodno in sproščeno, saj boste v stiku z naravo.

Ker vedno več časa preživimo med štirih stenami, po možnosti za računalnikom, si vedno več ljudi želi odklopa od digitalnega sveta. Izvor tistega pristnega veselja so največkrat majhne stvari, kot so božanje prvih sončnih žarkov, vonj pokošene trave, veter v laseh in odkirvanje novih, nepoznanih kotičkov. Prav te majhne radosti vam omogoča gorsko kolesarstvo, saj se že v nekaj trenutkih znajdete sredi neokrnjene narave. Namesto, da poslušate mestni promet, se podajte po urejenih poteh ob travniku ali po gozdu, ter prisluhnite zvokom narave.

Gorsko kolesarstvo

MTB gorsko kolo je primerno za krajše in daljše pustolovščine

Sovražite prometne zamaške zaradi katerih iz službe prispete bistveno kasneje, kot bi sicer? Svetujemo vam, da naredite nekaj dobrega za vaše mentalno in fizično zdravje ter se namesto z avtomobilom domov odpeljete na okolju prijaznejši način. Prevozno sredstvo, ki ga uporabljate za gorsko kolesarstvo, je povsem primerno za mestno vožnjo. Z njim se lahko odpravite po opravkih, k prijateljem, v službo ali pa na vikend izlet. Čeprav je precej robustno, pa je na voljo ogromno različnih vrst, ki se med seboj razlikujejo po velikosti okvirja, številu prestav, teži in podobno. Posledično ne potrebujete dveh koles, enega za po mestu in drugega za izlete v naravi. Če boste avto pustili v garaži, se boste počutili bistveno bolje, obenem pa boste zmanjšali vaš ogljični odtis.

Kljub temu pa se lahko z istim MTB gorskim kolesom odpeljete tudi na daljšo avanturo. Ste že kdaj razmišljali o takšnih počitnicah? Namesto, da se do končne destinacije odpeljete z avtomobilom, se lahko raje usedite na okolju prijaznejše prevozno sredstvo in s počitnicami začnite že na domačem pragu. Med vožnjo boste doživeli bistveno več, kot če bi pokrajino opazovali le skozi vetrobransko šipo, poleg tega pa boste naredili nekaj dobrega za vaše telo. Nam ne verjamete? Predlagamo vam, da pobrskate po spletu in najdete urejene poti za večdnevno gorsko kolesarstvo. Če pa bi najprej radi le preizkusili, če vam bodo takšne počitnice sploh všeč, pa se odpeljite na morje, domov pa se vrnite kar z vlakom.


Katero MTB gorsko kolo izbrati za svoje pustolovščine?

Kot že omenjeno, je na voljo ogromno različnih različic, ki se med seboj precej razlikujejo. V kolikor ste novi v tem športu, vam svetujemo, da obiščete našo poslovalnico. Ker so naši zaposleni aktivni in navdušeni kolesarji, vam bodo s svojim bogatim znanjem rade volje priskočili na pomoč. Le zaupajte jim, po kakšnih poteh bi se najraje vozili, in z veseljem vam bodo pomagali izbrati novo MTB gorsko kolo. V nadaljevanju vam predstavljamo različne verzije polnovzmetenih gorskih koles.

polnovzmeteno gorsko kolo

MTB polnovzmeteno gorsko kolo XC-trail je super izbira za zahtevnejše terene

Ste adrenalinski navdušenec in bi se radi podali po makadamu, blatu ali skalnatem terenu? Potem je XC-trail za vas odlična izbira, saj kakovostno vzmetenje zagotavlja brezskrbno vožnjo z boljšo vodljivostjo in oprijemom. To je zelo okretna in lahkotna različica, ki slovi po vzdržljivi in prilagodljivi geometriji. Ker omogoča zanesljivejše upravljanje na težjem terenu in večjo hitrost pri spustih, se boste na njem počutili varno v vsakem trenutku vožnje.

Lahkotnost okvirja in večja trdnost namreč predstavljata neverjetno izboljšavo pri vožnji. Tudi zaviranje je enostavnejše kot pri drugih različicah, saj svojevrsten sistem prepreči blokiranje prednjega kolesa. Zahvaljujoč izpopolnjeni hidravlični kolutni zavori, se je mogoče hitro ustaviti na vsaki površini. Delovanje naprednega sistema tako zmanjša tveganje za napake na razgibani površini in prepreči nezaželene poškodbe. Ta različica kljub nižji teži nudi maksimalno zmogljivost na poti.


MTB polnovzmeteno gorsko kolo trail-enduro je primerno zabavne spuste

Druga različica je najbolj primerna za tiste adrenalinske navdušence, ki komaj čakajo, da se bodo spustili v dolino. Čeprav je z njim enostavno premagovati tudi težje vzpone, pa je vseeno morda med vožnjo navzgor malce počasnejši, kot če bi izbrali katero drugo različico. Trail-enduro je zato najprimernejši za osebe, ki se med turami najraje spuščajo, a vseeno ne bo razočaral niti tistih, ki se občasno podajo na panoramsko avanturo.


MTB polnovzmeteno gorsko kolo downhill je namenjeno za spuste po zahtevnem terenu

Ste si vedno želeli popeljati po bike parku, dirt parku ali skate parku? Potem vam priporočamo nakup downhill različice, ki je posebej prilagojena za premagovanje tehničnih ovir in skokov. Med vožnjo bodo neskončno uživali tudi tisti, katerim spusti po zahtevnem gozdnem terenu predstavljajo super izziv. Omenjeno polnovzmeteno gorsko kolo je sicer najprimernejše za uporabo v bike parkih, kjer je urejen prevoz z žično napravo.

polnovzmeteno gorsko kolo