Kako do pravilne izbire sedežne garniture

Pred nakupom sedežne garniture je nujno potrebno razmisliti o tem, kaj od sedežne garniture pravzaprav pričakujem. Dan danes je na tržišču veliko različnih ponudnikov sedežnih garnitur, ki nam lahko ponudijo najrazličnejše produkte. Vendar se je zaradi široke ponudbe včasih zares težko odločiti, katero sedežno garnituro bi kupili.

Moderni arhitekturni slogi narekujejo večje in bolj odprte bivalne prostore, kar nujno vodi tudi v odprte in velike dnevne sobe. Posledično so tudi sedežne garniture, ki jih dan danes kupujemo, nekoliko večje. Oblik sedežnih garnitur je ogromno. Navadno se lahko odločamo med ravnimi sedežnimi garniturami v obliki dvosedov in trosedov, ki jih lahko kombiniramo še s fotelji, poznamo pa tudi sedežne garniture v obliki črke L ali celo garniture v obliki črke U. Najpomembneje je, da sedežno garnituro prilagodimo prostoru, v katerega jo bomo postavili. Poleg tega je dobro, da se osredotočimo na detajle, ki bodo prostor dopolnili in ga morda nekoliko popestrili. Barva sedežne garniture naj tako dopolnjuje barvo sten, morda pa lahko s pomočjo sedežne garniture smiselno povežemo kuhinjo, jedilnico in dnevni prostor v celoto.

sedežna garniturasedežna garnitura

Kakšen material je pri sedežni garnituri za dnevno sobo pametno izbrati?

Nadalje se postavlja vprašanje, kakšen material naj izberemo pri nakupu sedežne garniture za dnevno sobo. Izbiramo lahko med najrazličnejšimi tkaninami ali pa usnjenimi sedežnimi garniturami. Praviloma je tako, da kakovostnejši material kot izberemo, vzdržljivejša bo tudi naša sedežna garnitura, vendar se je hkrati potrebno zavedati tudi, da je usnjeno sedežno garnituro veliko enostavneje očistiti, kot sedežno garnituro iz tkanine, poleg tega pa je enostavnejše tudi samo vzdrževanje. Sedežne garniture za dnevno sobo narejene iz usnja moramo le nekajkrat mesečno prebrisati z vlažno krpo, enkrat letno pa jo je priporočljivo premazati s kremo za usnje, ki jo priporoča proizvajalec. Tudi madeže je z usnjene sedežne garniture enostavneje odstraniti, saj se le-ti navadno težje vpijejo v usnje. Na drugi strani je sedežno garnituro iz tkanine potrebno sesati, ni pa nam je potrebno mazati z negovalnimi kremami. Poleg tega so sedežne garniture iz tkanine izjemno občutljive na madeže, saj se le-ti vpijejo v tkanino in jih je posledično težje odstraniti.

VEČ O SEDEŽNIH GARNITURAH ZA DNEVNO SOBO SI PREBERITE TUKAJ!

Katero polnilo sedežne garniture je najbolj vzdržljivo?

Pri nakupu sedežne garniture moramo razmisliti tudi o polnilu. Proizvajalci sedežnih garnitur iz blaga pri izdelavi uporabljajo različne vrste pen in naravnih polnil, kot sta gosje in račje perje. Izjemno trpežna, obstojna in udobna je HR pena, poleg tega pa je kakovostna tudi polnila mešanica gosjega puha in perja.

Nekatere sedežne garniture ponujajo tudi dodatne funkcije, ki lahko povečajo udobje. Med takšne funkcije na primer sodi prilagodljivost naslonjal ali funkcija dodatnega ležišča. Z nekaterimi drugimi funkcijami, kot je na primer shranjevalni prostor pod sedalom sedežne garniture, pa lahko povečamo tudi samo uporabnost sedežne garniture.