Izdelava spletnih strani, komu naj zaupam

Kako izbrati podjetje za izdelavo spletne strani?

Izdelava spletnih strani in optimizacija internetnih strani je zahteven proces. Obstaja veliko ponudnikov, ki izvajajo digitalne storitve kot so prenova, oblikovanje spletnih strani in izdelava spletnih strani, optimizacija vsebin in oglaševanje na socialnih omrežjih ter Googlu. Kako bomo izmed vseh teh izbrali pravo podjetje, ki bo opravilo te storitve za nas? Prvi korak je, da sploh vemo, kaj točno si želimo. V glavi si moramo ustvariti podobo tega, kaj imamo namen s stranjo doseči: bo vsebovala le osnovne informacije in kontakt podjetja, ali pa si želimo več interaktivnosti, morda blog postov? Če si želimo vsebine na strani redno posodabljati, je dobra ideja, da se odločimo za podjetje, ki nam bo omogočilo uporabo enostavnega CMS-ja. To je še posebej pomembno, če nismo vešči programskih jezikov.

Če imamo majhen budget, se lahko odločimo za ponudnika, ki ponuja najnižjo ceno izdelave. Možno je, da bomo dobili čisto dobro opravljeno storitev, a ponavadi višja investicija pomeni tudi višjo kvaliteto. Če si želimo držati vse niti v rokah, je smiselno izbrati podjetje, ki nas bo aktivno vključilo v proces dela. Tako bomo imeli na vsakem koraku možnost odločitve in nadzora. Pomembno je tudi, da se pred odločitvijo pozanimamo o referencah podjetja, ki mu nameravamo zaupati izdelavo strani. Tako se lahko prepričamo, katerim strankam so že pomagali in kako dobro so delo opravili. 

Preberite si več o izdelavi strani pri podjetju VSI.SI

Izdelava spletnih strani

Koliko avtonomije pri izdelavi strani naj ima oblikovalec?

Izdelavo internetne strani je seveda možno v celoti prepustiti dizajnerjem. Oblikovalcu lahko damo proste roke in potem ocenjujemo posamezne elemente, ko nam jih predstavi. To pa je proces, ki bo najbrž zahteval nekaj časa – razen če nismo zelo hitro zadovoljni! Zato ni slabo imeti predhodnih idej o strukturi strani ali barvnih kombinacijah, ki so nam všeč. S tem, ko oblikovalcem posredujemo svoje predloge, si bodo lažje ustvarili predstavo o tem, kaj od njih pričakujemo in kakšen rezultat si želimo. Bolj specifični kot smo, bolj bodo končni rezultati ustrezali našemu okusu. Zato je dobro svoje zahteve in želje predstaviti čimbolj jasno in konkretno. V kolikor vaše podjetje ima CGP (celostna grafična podoba podjetja) le tega posredujte tudi oblikovalcu.

Ugotoviti je potrebno, kaj si želimo in pričakujemo

Težko je vedeti, kaj nam je všeč in kaj nam ne odgovarja, če niti ne vemo, kaj vse obstaja! Zato se lahko malo razgledamo po straneh konkurence in na splošno spletnih straneh, ki jih poznamo in se nam zdijo privlačne. Kaj je tisto, kar nas na njih pritegne in kar bi si želeli imeti tudi sami? Dober programer, oblikovalec, in izdelovalec spletnih stani nam bodo znali povedati, katere naše želje so uresničljive tudi v praksi in v okviru zastavljenega budgeta.

Izdelava strani ali trgovine

Pomembnost komunikacije med naročnikom in izdelovalcem

Uspešna komunikacija je ključ do kvalitetne izdelave internetne strani. Naročnik mora jasno predstaviti, kaj si želi, kdaj pričakuje končni rezultat in kakšne so njegove zahteve. Skupaj z izdelovalcem potem uskladita ceno izdelave, določita roke in naredita projektni načrt. Oblikovalec naročnika obvešča o pomembnih korakih v procesu izdelave (npr. oblika logotipa, izbira barv za stran) tako redno, kot je bilo dogovorjeno.

Izdelava spletnih strani reference