Danska sprošča ukrepe proti covid-u

Danska kljub širjenju covid-a omikron odpravlja omejitve na covid 19


Danska je odpravila številne omejitve covid-19 in v nedeljo, 16.1.2022, dovolila ponovno odprtje nekaterih prizorišč kljub širjenju različice omikron v državi.

Kinodvorane, živalski vrtovi, muzeji in gledališča so postali prizorišča, kjer so lahko znova sprejeli obiskovalce. Omejenemu številu obiskovalcev  je bila dovoljena udeležba na športnih dogodkih v zaprtih prostorih in na prostem.

Obiskovalci morajo na večini teh krajev nositi maske in predložiti dokazilo, da so bili cepljeni, ozdraveli ali da so bili pred kratkim negativni na covid-19, skratka potrebujejo potrdilo PCT.

Vlada na Danskem namerava 31. januarja še dodatno omiliti omejitve zaradi koronavirusa omikron na Danskem, ki ima 5,8 milijona prebivalcev.

covid-19, sev omikron

Pobude za sproščanje covid ukrepov

Danski zdravstveni minister Magnus Heunicke je novinarjem v začetku tega tedna dejal, da vlada pozorno spremlja razmere s pandemijo in da: "ne bi podprla ponovnega odprtja, če ne bi bilo jasnega pristopa tako naših kot zunanjih strokovnjakov".

Glede na zgodnje študije je manj verjetno, da bo varianta omikron povzročila hudo bolezen kot prejšnja varianta delta.

Omikron se lažje širi kot drugi sevi koronavirusa in je že postal prevladujoč v mnogih državah. Lažje okuži tudi tiste, ki so bili cepljeni ali so bili predhodno okuženi s prejšnjimi različicami virusa.

Premierka Mette Frederiksen je v sredo dejala, da je odprava omejitev temeljila na priporočilih vladne zdravstvene strokovne svetovalne skupine - Epidemične komisije - in da njen kabinet "namera slediti priporočilom" sveta.

Je to morda signal tudi za druge države, da ob covid 19 reagirajo drugače?

Je to morda začetek slovesa koronavirusa in konec večletne covid 19 more.


domov