Rekuperator zraka za optimalno prezračevanje prostorov

Rekuperator zraka je namenjen prezračevanju prostorov. Na tak način se lahko prezračuje tako poslovne kot tudi bivalne prostore. Kako poteka tovrstni način? najprej poglejmo, kako poteka prezračevanje hiš prek odpiranja oken. To je namreč najpogostejša oblika prezračevanja prostorov. Ko odpremo okna, vzpostavimo pretok zraka zgolj na neki relaciji. To povzroči lokalno prezračevanje – nekateri prostori so bolj nekateri pa manj prezračeni. Poleg tega se na tak način pozimi izgublja veliko toplotne energije.

Kaj pa prezračevanje prostorov z rekuperatorjem?

Če torej pogledamo še sodobnejši princip – prezračevanje z rekuperatorjem zraka, lahko opazimo mariskatere prednosti. Ena izmed teh je, da se toplota ne izgublja. Ravno nasprotno. Tovrstni sistem prezračevanja prostorov ima lahko vgrajeno še dodatno funkcijo. Tako se lahko v zimskem času dovaja dodatna toplota v prostor, poleti pa hladnejši zrak.

Za posebno čistost zraka poskrbi tudi filter, ki se nahaj znotraj sistema. Tako se nanj ulovijo razni prašni delci in druge nečistoče. Rekuperator zraka je cenovno ugoden oziroma predstavlja za dano ceno precejšnjo prednost uporabniku.

Centralno prezračeavnje

Prednosti prezračevanje hiš z rekuperatorjem zraka

Tovrstno prezračevanje kot smo že povedali omogoča prisilno prezračevanje. Poteka stalna izmenjava med slabim notranjim znakom in svežim zunanjim. Pri takem lokalnem ali centralnem prezračevanju je izkoristek vračanja toplote skoraj 80 %.

Omogočen je pretok zraka v razponu od 150 m3 do 2000 m3/h. taki rekuperatorji so primerni za prostore, ki se razprostirajo na površini do 1500 m2. Zanje je značilna nizka poraba energije in sicer za pogon samega ventilatorja. Tovrstne naprave za prezračevanje hiš delujejo ves čas. Vsebujejo tudi funkcijo prostega hlajenja.

Zagotavlja se tudi ustrezen nivo vlage – da je ta skladna z zunanjimi razmerami. Sistem lahko postavite v horizontalni ali vertikalni izvedbi, končna odločitev je odvisna od vase konkretne situacije. Njihovo delovanje je možno na razponu med -15 in 50 stopinj celzija. Da bi se zagotovilo kar najboljšo kvaliteto zraka pri lokalnem prezračevanju, so vgrajeni zelo učinkoviti filtri, ki odstranjujejo delce iz zraka.

Delovanje rekuperatorjev toplote

Nakup in cena rekuperatorja zraka

Nakup sistema za prezračevanje hiš je nekaj, za kar si morate vzeti čas. Pred nakupom zberite čim več informacij in se posvetujte z ustreznim strokovnjakom. Ta vam bo lahko predlagal rešitev, ki bo za vašo obstoječo situacijo najprimernejša.

Če si torej želite urediti ustrezen sistem prezračevanja prostorov, je to najboljši način. Vse skupaj bo potekalo samodejno, brez da bi morali kaj posebnega narediti za to.

Naj omenimo še dodatno funkcijo prostega nočnega hlajenja. Namenjena je varčevanju z energijo. Deluje pa ponoči – takrat, ko je prezračevanje hiše izključeno. To omogoči, da se bistveno zmanjša obremenitev hladilnega sistema. S tem se tudi zmanjšajo stroški obratovanja, kar je seveda vedno dobrodošlo.


Za dodatno prezračevanje je treba preskrbeti v času koronavirusa. Na tak način namreč zmanjšamo možnosti prenosa okužb na minimum, saj zrak z virusi sproti dovajamo ven iz bivalnih prostorov.