Rekuperator zagotavlja svež dotok zraka v prostore

Rekuperator je poseben sistem, ki omogoča optimalno prezračevanje zaprtih prostorov. Menite, da je dovolj, če prostore prezračujete z odpiranjem oken? Morda temu le ni tako. Vsi vemo, kako se prek odpiranja oken sploh v zimskem času prostori zelo hitro ohladijo. Gre torej za uhajanje energije. Hkrati pa prostori s tem načinom niso enakomerno prezračeni. Nekateri so bolj, nekateri manj.

Zato priporočamo prezračevanje z rekuperacijo, pri čemer je treba v bivalnih ali poslovnih prostorih prej napeljati poseben prezračevalni sistem. Ta ima več funkcij. Če so v zraku določene vonjave, jih odvaja ven. Prezračevalna naprava v prostore dovaja svež in kakovosten zrak, ki ga še pred tem prečisti s sistemom filtrov. Poskrbljeno pa je tudi za ohranjanje optimalne temperature. Poleti se dovajan zrak pred vstopom v prostor ohladi, pozimi pa ogreje.

Prezračevalni sistem z rekuperacijo – kako deluje?

Prezračevalna naprava zagotavlja izmenjavo zraka v prostoru. Pri tem se slab zrak iz prostora odvaja ven, sobe pa se napolnijo s filtriranim zrakom od zunaj. Pri tem izkoristek toplote znaša do 80 %.

Prezračevanje poteka v več fazah. V prostore se dovede svež zrak. Ta se prej obdela na način, da se ga pred vstopom v prostore ogreje ali ohladi. S tem se zmanjša obremenitev klimatskega sistema. Poskrbljeno je, da se zagotavlja ustrezno vlažnost zraka; da je torej vzpostavljeno ravnovesje med notranjo in zunanjo vlago. Pomemben del vsega skupaj je tudi filtracija zraka, pri čemer se iz njega odstranjuje prah, onesnaževalce in vonjave.

Vgradnja prezračevalne naprave

Ste se torej odločili, da je prezračevalni sistem z rekuperacijo prava rešitev za vas? Kako pa poteka sama vgradnja rekuperatorja za lokalno prezračevanje? Možnosti je več. Odločite se lahko za vertikalno ali horizontalno vgradnjo. V primeru dvojnega stropa je primeren horizontalni položaj, če pa taka vgradnja ni mogoča, se izvede vertikalno vgradnjo. To se lahko izvede v servisne kanale ali stene. To omogoča večjo fleksibilnost pri oblikovanju notranjosti stavbe.

Lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo zrakaLokalni prezračevalni sistemPrezračevalni sistem za en prostor

Karakteristike prezračevalnega sistema z rekuperacijo

Taka prezračevalna naprava zagotavlja pretok zraka med 150 in 2000 m3/h. Primerna je za vgradnjo v prostore, ki merijo do 1500 m2. Naprava deluje ves čas, 24 ur na dan. Vsebuje funkcijo za prosto hlajenje. Napravo je možno postaviti na vertikalni ali horizontalni način. Da bi bil zrak v prostoru kar se da kvaliteten, so vgrajeni posebni filtri visoke učinkovitosti. Delovanje rekuperatorja je izjemno tiho, zato je strah pred hrupom v prostoru odveč. Temperaturni razpon, znotraj katerega deluje naprava, znaša med -15 in 50 stopinj celzija. Možni so še nekateri dodatki kot sta električni grelnik in CO2 zaznavalo.

Funkcija prostega nočnega hlajenja

V sklopu prezračevalne naprave lahko izberete tudi funkcijo prostega nočnega hlajenja. Ta je namenjena dodatnemu varčevanju z energijo. V nočnem času so namreč temperature zunaj bistveno nižje. Zato se s tem načinom zmanjša obremenitev hladilnega sistema, ko pride do vklopa naprave v jutranjem času. S tem pa se znižajo storški obratovanja sistema.

Izbira najustreznejšega sistema prezračevanja

Pri izbiri ustreznega sistema prezračevanja je smiselno pridobiti čim več informacij. Tako se boste seznanili z različnimi napravami, ki so na voljo, in z njihovimi karakteristikami. V prvi fazi lahko informacije pridobite že prek spleta; prek raznih blogov in nasvetov. Tako boste dobili okvirno predstavo o tem, kaj vse je na razpolago. Lažje se boste odločili, katera opcija je za vas najboljša.

Vsekakar pa je priporočljivo, da ne ostane zgolj pri poizvedovanju prek spleta o lokalnem prezračevanju in drugih temah. O različnih prezračevalnih sistemih z rekuperacijo se pred nakupom posvetujte še z različnimi ponudniki. Tako boste lahko glede na vašo izhodiščno situacijo izbrali najboljšo ponudbo.