Zimske gume akcija - kvalitetne pnevmatike po ugodnih cenah

Zimske gume akcija je oglas, ki ga je moč v jesenskih dneh pogosto zaslediti na spletnih straneh, sploh v času, ko se bliža menjava letnih gum za zimske. Kljub akcijskim cenam pa je dobro preveriti več ponudnikov, predvsem pa upoštevati kvaliteto in zanesljivost proizvajalca. Najbolj pomembno je, da pnevmatike ustrezajo dimenzijam, ki so predpisane za posamezno vozilo. Pred nakupom prav tako ni odveč preveriti rezultate vsakoletnega testiranja zimskih pnevmatik, ki jih objavijo avto-moto revije in spletni portali.

Zimske pnevmatike se razlikujejo glede na različne kriterije in dimenzije, letošnji testi AMZS pa so pokazali, da so se najbolje odrezale pnevmatike Continental WinterContact TS870, Goodyear UltraGrip 9+ in Semperit Speed-Grip 5. Pri tem je pomembno vedeti, da so rezultati testov odvisni od različnih faktorjev, pred menjavo pa je priporočljivo upoštevati tudi lastne potrebe, vozne pogoje in finančne možnosti.

Obvezna menjava gum je zakonsko določena v vseh državah. Pri nas Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje obvezno uporabo zimske opreme na motornih in priklopnih vozilih s 15. novembrom. Ta je obvezna do 15. marca, seveda z upoštevanjem vremenskih razmer in pogojev za vožnjo. Menjava letnih gum za zimske je priporočljiva že takrat, ko se temperature začnejo spuščati pod +7 stopinj Celzija, saj voznike lahko hitro preseneti kakšna jutranja poledica ali nepričakovana snežna ploha. Zimska obutev jeklenega konjička zagotavlja dober oprijem na cestišču, boljšo obvladljivost vozila in s tem večjo varnost za voznika ter ostale udeležence v prometu.

zimske gume akcija

Obvezna menjava gum zagotavlja zanesljivost in stabilnost vozila

Obvezna menjava gum zahteva nekaj razmisleka o najprimernejši izbiri za posamezno vozilo. Tehnične karakteristike vsakega vozila predpisujejo tudi optimalne dimenzije pnevmatik in sicer širino, višino in premer. Ta podatek je zapisan v knjižici navodil o uporabi vozila, pa tudi v prometnem dovoljenju. Se pravi, če je na bočnici pnevmatike oznaka 165/65 R14 79T, to pomeni, da je širina pnevmatike 165 mm, višina v procentih glede na širino pnevmatike pa 65%. R pomeni zgradbo pnevmatike, v tem primeru radialno, 14 pa je premer platišča v colah. Številka 79 označuje indeks nosilnosti, črka T pa indeks hitrosti.

Poleg teh podatkov je na pnevmatikah označen tudi datum izdelave, kar je zelo pomembno za varno uporabo. DOT oznaka je zapisana s štirimi številkami, prvi dve označujeta teden, drugi dve pa leto izdelave. V primeru, da je DOT številka 3122, je bila ta pnevmatika izdelana v 31. tednu leta 2022. Starost pnevmatike je eden ključnih dejavnikov, ki lahko vpliva na kakovost, zmogljivost in varnost. Sčasoma se namreč gumena zmes suši, zato postane krhka, kar lahko poveča možnosti za poškodbe ter izgubo zraka. Zmanjša se tudi elastičnost oziroma prožnost, kar negativno vpliva na oprijem na cestišču in sposobnost odvajanja vode med vožnjo. Ti dejavniki zmanjšujejo zmogljivost zaviranja, pospeševanja in vodljivosti ter s tem povečujejo tveganje za izgubo nadzora nad vozilom.

Ko proizvajalci oglašujejo zimske gume akcija, se je treba najprej prepričati, če dimenzije ustrezajo vozilu, da ne bi opravili nesmiselnega nakupa kljub ugodni ceni. Obvezna menjava gum je potrebna takrat, ko to zahtevajo predpisi in vremenski pogoji. Pogojena pa je tudi z globino profilov oziroma obrabo tekalne površine. Minimalna predpisana globina utorov pri nas je 3 mm za zimske in 1,6 za letne pnevmatike. Ustreznost profila zimskih pnevmatik se lahko preveri z ustreznimi pripomočki, lahko pa tudi z enostavno uporabo kovanca za 2€. Pri vstavitvi v žleb profila, iz njega ne sme gledati zlat rob kovanca.

obvezna menjava gum zaradi boljšega oprijema, na sliki so različni profili gum

Menjava letnih gum za zimske pri preverjenem vulkanizerju

Menjava letnih gum za zimske je opravilo, ki ga je najbolje prepustiti izkušenim rokam. Obisk vulkanizerja, ki ponuja kvalitetne storitve, hkrati pa tudi zimske gume akcija, bo poleg menjave poskrbel še za uravnoteženje in centriranje koles, zamenjal poškodovane ventilčke in zagotovil ustrezen tlak v pnevmatikah.

Obvezna menjava gum zahteva nekaj znanja in veščin, zato jo je kot rečeno najbolje prepustiti strokovnjakom. Poleg demontaže starih in montaže novih pnevmatik na vozilo, bo vulkanizer preveril in uravnotežil kolesa, da bo zagotovil enakomerno porazdelitev teže in s tem preprečil vibracije med vožnjo. Opravil bo tudi centriranje koles. S tem bo prilagodil nastavitve koles tako, da bo zagotovil optimalno poravnavo, kar omogoča stabilnost ter ravnotežje celotnega vozila. Kadar so vozniki shranili zimske pnevmatike iz prejšnje sezone in bi jih želeli uporabiti tudi v tekočem letu, bo vulkanizer pred montažo pregledal njihovo stanje, v izogib poškodb ali obrabe.

Nekateri vulkanizerji omogočajo tudi shranjevanje pnevmatik. Veliko ljudi doma nima dovolj prostora, zato izkoristijo to praktično možnost, ki omogoča varno in pravilno skladiščenje izven sezone. Poleg tega si prihranijo čas in delo s prevažanjem starih pnevmatik, saj bodo po koncu sezone že čakale pripravljene v delavnici.

menjava letnih gum za zimske

Zimske gume akcija: optimalna pripravljenost na zimske razmere

Ko je čas za zimske gume akcija ne sme biti edini kriterij za nakup. Najbolje je preveriti reference in izbrati zanesljivega ponudnika, ki ponuja kakovostne pnevmatike in storitve. Menjava letnih gum za zimske naj bo izvedena strokovno in zanesljivo, saj zagotavlja, da bo vozilo ustrezno pripravljeno na zimske razmere.