Pošlji povpraševanje

Keramični žar ali žar na oglje? Katerega je bolje izbrati?

Keramični žar je tista vrsta roštilja, ki jo izbirajo največji mojstri peke. Pa to pomeni, da je pravi za vaše potrebe in želje? Tako kot vse ostale različice ima tudi svoje slabosti, ki se jih je pred nakupom potrebno zavedati. Svetujemo vam, da si preberete vprašanja, ki si jih je dobro zastaviti pred nakupom in primerjavo 2 najbolj priljubljenih različic pri nas. Odločitev, kateri raženj izbrati, bo tako zelo enostavna.

keramični žar

Lastnosti obeh različic, ki vas bodo zagotovo navdušile

Si ne predstavljate piknika brez tistega značilnega vonja po dimu? Obožujete perfektno zapečene zrezke s slastno skorjico? Žar na oglje je še vedno najbolj priljubljena različica roštilja, saj doda hrani prijeten dimljen okus, ki ga nekateri naravnost obožujejo. V njem je poleg tega mogoče doseči zelo visoke temperature, saj lahko za kurivo uporabimo les, brikete ali pa oglje.
Slednje je morda najboljše, če ne želimo peči več ur, a si vseeno želimo že omenjenega priokusa. Zelenjava in meso bosta imela dimljen pridih tudi, če uporabimo kombinacijo briketov, ki gorijo več ur, in lesnih sekancev.

Kaj pa navdušuje zagovornike kamado žara? Slednji so pri nas manj znani, saj izvirajo iz Japonske, kjer v keramičnih posodah pripravljajo hrano že več tisočletij. Na nek način je omenjena vrsta ražnja podobna krušnim pečem, saj je notranjost sestavljena iz šamotne gline. Slednja je super izolator, kar pomeni, da lahko v njem pečemo tudi večje kose mesa, kateri potrebujejo daljšo toplotno obdelavo.

Če imate res radi dimljen okus, je ta različica perfektna izbira, saj je v njem mogoče meso dimiti kar 12 ur ali več! Prav to je razlog, zakaj so mojstri peke nad njim navdušeni. Segreje se že v zelo hitrem času, tako da je po eni strani uporaben za vsakodnevno uporabo, po drugi pa je mogoče v njem pripraviti največje kulinarične presežke. Njegova odlična prednost je tudi, da je kljub dolgi pripravi izjemno varčen – za kurjavo potrebujemo približno 50 % manj oglja, kot za pri prej opisani različici.


Seveda pa morate vzeti v zakup tudi nekaj slabosti

Največje slabosti naprave, kot je žar na oglje se najbrž zavedamo vsi – za pripravo potrebujemo ogromno časa. Iz tega razloga ni ravno primeren za vsakodnevno uporabo, saj se segreje šele nekje v 40 minutah. Tako je idealna izbira za piknike in kosila med vikendi, ko si zanje vzamemo več časa.

Hrana, ki jo v njem pripravimo, je odličnega okusa, kar odtehta malce daljši čas priprave in zahtevnejše čiščenje. Na mrežico se namreč maščoba hitro zapeče, zato jo je po uporabi potrebno zdrgniti s ščetko. A ne skrbite, tudi to ni tako zoprno, če mrežico očistimo res po vsaki uporabi.

Nekaj slabosti pa je značilnih tudi za kamado žar. Ker je to različica, ki jo izbirajo res največji vrtni žar mojstri, je temu primerna tudi cena. V primerjavi z ostalimi vrstami je malce dražji, a zato omogoča veliko daljšo peko. Pred nakupom vas moramo opozoriti tudi, da je precej težek, tako da je premikanje kar težavno. V kolikor se boste odločili za kamado žar, boste morali najprej dobro premisliti, kam ga boste postavili.

žar na oglje

Vprašanja, ki vam bodo olajšala končno odločitev

Preden se podate po nakupih, vam svetujemo, da si zastavite sledeča vprašanja. Le tako boste izbrali raženj, ki bo ustrezal vsem vašim željam in potrebam.


Ga boste uporabljali vsak dan ali le ob posebnih priložnostih?

Kot že omenjeno, se keramični žar segreje že v približno 15 minutah, zato je primernejši za vsakodnevno uporabo. Vseeno pa se je potrebno zavedati malce višje cene, zato je vrtni žar na oglje prav tako odlična izbira, če ga boste uporabljali le ob koncu tedna ali pa ob posebnih priložnostih. Pogostost uporabe je tako glavni dejavnik, ki vpliva na vašo končno odločitev.

Katero vrsto hrane boste pripravljali?

V kolikor spadate med tiste, ki na pikniku še vedno najraje pečete čevapčiče, pleskavice, ražnjice, svinjske kotlete in nekaj zelenjave, je morda boljša izbira najbolj pogosta različica pri nas. Dim doda hrani nek poseben priokus, ki ga med kuhanjem na štedilniku nikakor ne moremo doseči.

Če pa spadate med tiste malce zahtevnejše uporabnike, ki radi pripravljajo bolj specialne jedi, pa je seveda za vas primernejša japonska verzija. V njem je mogoče pripraviti vse mogoče specialitete, saj je, zahvaljujoč šamotni glini, mogoče vzdrževati nizko, srednjo in visoko temperaturo. Ta različica je popolna za tiste, ki uživajo v pripravi hrane za svoje najbližje ali pa potrebujejo nov izziv. Verjemite, da bodo vsi komaj čakali, da začnete s peko.

Si za peko vzamete veliko časa?

Oglje je zelo efektivno gorivo, a ga je potrebno, enako kot les, ves čas dodajati. Če želite pripraviti kosilo le za nekaj oseb, to ni omembe vredna ovira, a lahko postane, če je potrebno speči ogromno količino mesa in zelenjave. Stalno nalaganje je lahko kar zoprno opravilo, zato je za daljša druženja primernejši keramični žar. Ker je izjemno varčen, ohranja konstantno temperaturo dlje časa. Vse to in še več si lahko ogledate v naši trgovini vsi nakupi.

kamado žar