Izdelava nadstreška za avto zahteva veliko načrtovanja

Izdelava nadstreška je odlična naložba, če pred svojo hišo nimate prostora za garažo ali je enostavno ne želite imeti, vseeno pa želite zaščititi svoj jekleni konjiček pred vremenskimi neprilikami.

Izdelave nadstreška se sicer lahko lotite tudi sami, sploh če ste tehnično podkovani. A, če nimate dovolj znanja ali enostavno zato, da boste res prepričani, da bo nadstrešek dovolj varen in se ne bo podrl na vaš avtomobil, je morda bolje, da njegovo izdelavo prepustite strokovnjakom. Izdelava nadstreška za avto je namreč malenkost bolj zahtevna, kot se vam morda zdi na prvi pogled. 


Izdelava nadstreška za avto: na kaj morate biti pozorni, če ga boste delali sami?

V primeru, da imate dovolj znanja in dela ne želite prepustiti strokovnjakom, se izdelave nadstreška za avtomobile lahko lotite sami. V tem primeru se najprej prepričajte, da boste z gradnjo zadostili vsem zakonskih zahtevam.

Nadstrešek se praviloma šteje za enostavni objekt, za katerega ne potrebujete gradbenega dovoljenja. Vendar to velja le, če bo le-ta pokrival maksimalno 20 (v določenih primerih 50) kvadratnih metrov površine. Hkrati v višino ne sme meriti več kot 3,5 metra. Seveda je povsem jasno, da ne sme z nobenim delom segati na tujo parcelo. 

Preden se lotite izdelave nadstreška, morate najprej poskrbeti za temelje. Ti so običajno betonski. Če se boste vseeno odločili za lesene, glejte, da bodo postavljeni nad zemljo. V nasprotnem primeru bi lahko zgnili in bi se vaša konstrukcija nepričakovano podrla. Šele, ko bodo temelji že stali, se lahko lotite konstrukcije.

Domači mojstri najpogosteje izberejo kovinsko konstrukcijo, ki je enostavnejša za postavljanje. Pogosta izbira je tudi les. Poslednji del izdelave nadstreškov za avtomobile, pa je polaganje kritine. Premislite, katera bi bila najboljša opcija za vas. Vsak material ima namreč svoje prednosti in slabosti.


Nadstreški za avto ščitijo


Izdelava nadstreškov za avtomobile iz lesa in njene zakonitosti

Medtem, ko sta kovinska konstrukcija in kritina morda nekoliko bolj vzdržljivi, sta po drugi strani pogosto tudi nekoliko manj atraktivni od lesenih. Poleg tega se lahko les pohvali s tem, da bo popravilo, v kolikor bo potrebno, verjetno lažje in hitrejše, kot pri kovini. Če boste redno skrbeli zanj in ga vzdrževali, pa bo tudi njegova življenjska doba lahko dosegla do 50 let.

Lepi leseni nadstreški so lahko okras vsakega dvorišča, vendar se morate zavedati, da jih boste morali vsako leto prebarvati, saj jih boste le tako zaščitili pred propadanjem in zunanjimi vplivi. Ko se boste lotili izdelave nadstreška za avto, izberite trden in kakovosten les, ki so ga sekali pozimi. Takrat je namreč v njem manj sokov, ki bi lahko zmanjšali njegovo trajnost. Prav tako je pomembno, da je les pravilno posušen, rezan in na koncu obdelan. Poleg tega ga je potrebno pravilno impregnirati, saj ga bomo le tako zaščitili pred škodljivci, plesnijo in gobami. Barva, s katero ga bomo pobarvali, pa ga bo olepšala in zaščitila pred vremenskimi vplivi.

Glede na to, da je potrebno za lesene nadstreške redno skrbeti in jim namenjati veliko časa, je boljša izbira, sploh za kritino, polikarbonat. Ta izbira v mnogih točkah prekaša tudi kovinske nadstreške.


Polikarbonatni nadstreški so zelo vzdržljivi

Pri izdelavi nadstreškov za avtomobile, oziroma pri njihovem pokrivanju, razmislite tudi o polikarbonatni kritini. To lahko položite tako na nadstreške z leseno kot na tiste s kovinsko konstrukcijo.

Polikarbonatni nadstreški so izredno vzdržljivi in odporni na zunanje vplive, saj ne rjavijo ali gnijejo. Hkrati so lahko zelo atraktivni. Dobiti jih je mogoče namreč v različnih izvedbah. Ponašajo se še s številnimi drugimi prednostmi.

Polikarbonatne plošče so praktično neuničljive, saj so odporne na kakršne koli vremenske razmere. Prav tako so izredno odporne na udarce, tako bo vaš avtomobil pod polikarbonatnim nadstreškom zaščiten tudi pred točo. Proizvajalci in ponudniki običajno nanje nudijo dolgo garancijo. Kot rečeno, pa so dosegljivi v različnih oblikah in videzih.


Nadstreški za avto


Ne pozabite ne čiščenje

Ne glede na to, kateri material za izdelavo nadstreška za avto boste izbrali, ne pozabite, da mora biti le-ta tudi estetki dodatek vašemu dvorišču. To pomeni, da ga je potrebno včasih tudi očistiti.

Če se odločite za izdelavo nadstreška ali njegove konstrukcije iz lesa, boste morali pred vsakoletnim barvanjem očistiti površino, da se bo barva dobro prijela lesenih delov. Včasih to pomeni, da bo potrebno les tudi obrusiti.

V primeru izdelave nadstreška za avto iz kovine, bodite pozorni, da se na njem ne bodo zadrževale večje luže, ampak jih pravočasno obrišite. Sicer lahko pride do rjavenja še prej, kot bi to pričakovali.

A tudi, če boste poskrbeli za izdelavo nadstreškov za avtomobile iz polikarbonatne kritine, ne pozabite, da je dobro, da z njih občasno pometete odvečno listje in iglice ter ostale smeti. Ni jih potrebno prati z vodo, saj bodo to opravili nalivi. Razen seveda, če vas bo preveč motil prah ali kakšna druga umazanija.


Izberite material, ki vam bo najbolj pisan na kožo

Če ste po vsem tem ugotovili, da izdelava nadstreškov za avtomobile ni mačji kašelj, je torej najbolje, da se obrnete na profesionalce, ki bodo zagotovo poskrbeli za izdelavo nadstreškov, ki bodo varni, atraktivni in vzdržljivi.

Izbira, kateri material uporabiti, bo – na drugi strani - še vedno ostala na vas. Izberite torej takšnega, ki bo najbolj odgovarjal izgledu, ki si ga želite in hkrati razmislite o tem, koliko časa in denarja ste pripravljeni nameniti njegovemu vzdrževanju.