Pekači za peko mesa, zelenjave in kolačev

Poleg loncev in ponev so pekači eden izmed najpogosteje uporabljanih kuhinjskih pripomočkov. Pekači so namenjeni toplotni obdelavi tistih živil, ki se morajo nujno peči v pečici. Tako kot različne vrste živil obstajajo tudi razni tipi pekačev; med tiste, ki jih uporabimo najpogosteje, sodijo denimo okrogli pekači, pravokotni oz. štirikotni pekači in pekači za muffine. Pekači se med seboj ločijo predvsem po namenu in vrsti hrane, ki jo želimo toplotno obdelati. Okrogli pekači so tako denimo primerni za peko okrogle potice in raznih kolačev, pravokotni pekači pa za peko mesa in zelenjave ter narastkov. Poleg navedenih obstajajo tudi posebni pekači za peko sladic; semkaj med drugim sodijo tudi pekači za muffine, ki so ločeni na manjše okrogle razdelke, kamor vlijemo maso za pripravo muffinov. Pri Coincasi nudimo kakovostne pekače raznih proizvajalcev, ki se med seboj razlikujejo tako po obliki, kot tudi po velikosti in namenu.

Pelači za sladicePravokotni pekači


Okrogli pekači za peko kolačev in tort

Dobri, kakovostni pekači ne pripravijo zgolj dobre hrane, temveč olajšajo delo tudi nam. Slednje je še posebej pomembno pri pripravi sladic; tu je kakovost ključnega pomena, saj lahko kakovostni okrogli pekači sladico obvarujejo prid sprijemanjem. Poleg tega kakovostni okrogli pekači, izdelani iz dobrih materialov, zdržijo dlje, z njimi pa dosežemo boljši rezultat prečenja. Okrogli pekači so primeri za peko sladic, kot so denimo kolači, torte in potica; poleg teh obstajajo tudi pekači drugih vrst, kot na primer pekači za muffine. Pekači za muffine morajo imeti ustrezen premaz, ki preprečuje, da se masa za muffine prime pekača oz. posode. Pekači za muffine imajo ločene razdelke, ki omogočajo enakomerno porazdelitev mase na enak velike porcije. Pri izbiri pekača moramo biti pozorni na izbiro materiala – material, kot je denimo aluminij, da dober rezultat pečenja, saj velja za dobrega prevodnika toplote. Podobno kot material pa je pomembna tudi debelina materiala. Pekači, najsi bodo to okrogli pekači ali pa pravokotni pekači, ki so tanjši, se hitreje ukrivijo, medtem ko so debelejši bolj stabilni.


Izbira ustreznega pravokotnega pekača

Pekači za peko sladic, kot so na primer okrogli pekači ali pa pekači za muffine, so enako pomembni kot pravokotni pekači, ki jih pogosteje uporabljamo za peko zelenjave, mesa, narastkov itd. Štirikotni pekači obstajajo v več različicah in velikostih; najpogostejši so pravokotni pekači velikosti 25, 20 ali pa 15 cm, pri tem pa vlogo igra tudi njihova višina. Coincasa med drugim nudi pekače višine 10, 7 ali 5 cm, med katerimi so nekateri primernejši za peko tort, drugi pa za peko mesa. Za peko tort in kolačev je vsekakor dobro izbrati štirikotni pekač z večjo višino, saj masa za torto oz. kolač med pečenjem rada precej zraste. Tako kot pri okroglih pekačih pa je tudi pri pravokotnih pekačih pomembna vrsta živila, ki jo toplotno obdelujemo. Štirikotni pekač je denimo primeren, ko pečemo brownije, pravokotni pekač z nižjo višino pa za peko mesa in krompirja, saj višine pri peki tovrstnih živil ne igra tako pomembne vloge.


Kdaj je čas, da zamenjamo pekač?

Tako kot vsak drug kuhinjski element tudi pekači sodijo med potrošni material, ki se rad obrabi in ga moramo posledično zamenjati. Vsekakor je dobro, da že v začetku investiramo v dobro, kakovostno posodo, saj bo ta zdržala dlje časa. Vseeno pa se tudi pekači opraskajo, sčasoma pa se stanjša plast, ki deluje proti sprijemanju oz. oprijemanju. Pekači, tako pravokotni pekači, kot tudi vsi štirikotni pekači in okrogli pekači ter pekači za muffine, se radi tudi zvijejo, na njih pa se naberejo ostanki hrane, ki jih ne moremo odstraniti. Ko pekači dosežejo to stopnjo, so sicer še vedno uporabni, a morda je čas, da začnemo iskati novega. V ponudbi Coincase so pekači za vse tipe pečenja in živil, ki jih lahko obdelamo, odlikujejo pa se po kakovostnem zaščitnem premazu proti sprijemanju. V kolikor boste pekač ustrezno shranjevali in ga čistili s primernimi čistilnimi sredstvi, vam bo služil vrsto let.


Katere vrste pekačev so priljubljene?

Pekači, ki zadnje čase doživljajo najvišjo priljubljenost, so izdelani iz teflona, zlasti okrogli pekači pa imajo tudi snemljiv okvir. Tako okrogli pekači kot tudi pravokotni pekači s snemljivim okvirjem so uporabni takrat, ko se lotimo peke sladic. Pri peki delikatnih kolačev ali tort moramo namreč paziti na samo obliko pekača, snemljiv okvir pa nam omogoča, da torta oz. kolač obdržita svojo obliko tudi po peki. Pekači it teflona so resda kakovostni, veliko uporabnikov pa še vedno rado posega po lončenih posodah in pekačih. Lončeni pekači – najsi bodo to štirikotni pekači ali pa okrogli pekači – lepo toplotno obdelajo živila, še posebej uporabni pa so pri peki tistih bolj specifičnih jedi. Po svoji posebnosti pa so znani tudi pekači za muffine. Pekači za muffine so namenjeni posebej za peko te sladice, ki, podobno kot lončena posoda, poskrbi za lepo, enakomerno toplotno obdelavo mase za muffine. Pekači za muffine pa še zdaleč niso namenjeni zgolj muffinom, kajti v njih lahko pripravimo katerokoli okroglo sladico.