Krožniki in jedilni pribor – kako pravilno pripraviti pogrinjek?
Veste, kako pravilno pripraviti pogrinjek? Ko postavljamo mizo za goste, morajo biti krožniki, jedilni pribor in kozarci postavljeni na točno določenem mestu, veleva bonton. Priložnost je lahko sproščena ali formalna – postavitev ostaja v osnovi enaka.
Na samo postavitev mize vpliva predvsem število hodov in to, kar bo servirano. Več hodov kot je, številčnejši jedilni pribor potrebujemo. Za vsak hod potrebujemo poseben kos pribora. Gost jemlje jedilni pribor tako, da začne s tistim, ki je najbolj oddaljen od krožnika, in nadaljuje v smeri proti krožniku. Ko so postavljeni plitvi krožniki in globoki krožniki, postavimo nož in žlico desno, vilice pa levo od njih. Jedilni pribor za sladico je postavljen nad krožniki. Glede na tip deserta izberemo vilice, žlico ali oboje. Držalo desertnih vilic gleda proti levi, držalo desertne žlice pa proti desni. Za dekoracijo pogrinjka izberemo prtičke primerne barve – gostje si prtiček pred začetkom obeda položijo na kolena.
Kozarci in krožniki na pogrinjku – kako jih postaviti?
Kozarci so po bontonu položeni nad krožniki, in sicer na desni strani. Na pogrinjku naj bodo maksimalno štiri kozarci na osebo. Kozarci, iz katerih pijemo rdeče vino, so poravnani z nožem, ki ga bomo uporabljali pri glavni jedi. Za njimi so proti desni postavljeni kozarci, namenjeni belemu vinu, nato kozarci, namenjeni penini, in nazadnje še kozarci za vodo. Kozarec za vodo je vedno najbolj desni, zato da je prvi na dosegu roke. V kolikor bo sosledje pijač drugačno, se temu prilagodi postavitev kozarcev. Če imajo kozarci pecelj, jih držimo zanj. Če ga nimajo, jih držimo na sredi.
Kaj pa krožniki? Za praznike je najbolje, da so na mizi praznični, slavnostni porcelanasti krožniki in jedilni pribor premium kvalitete, namenjen posebnim priložnostim. Jedilni pribor za praznični pogrinjek je lahko iz srebra, polsrebra ali posrebren. Navadno se prodaja na kos – tako lahko kupimo tisti jedilni pribor, ki ga potrebujemo, npr. za predjed, glavno jed, zrezek, sladico, torto, kavo ali čaj … Ko kupujemo jedilni pribor, izbiramo tudi njegov slog – moderen pribor je bolj minimalističen in prefinjen, klasičen pa večjih dimenzij, kar se pozna tudi na njegovi teži. V trendu je vintage pribor, ki je izdelan iz posebnega staranega jekla in spominja na pribor naših babic.
Vse o pogrinjku: jedilni pribor, kozarci, krožniki – globoki in plitvi
Za praznike in obletnice navadno serviramo tri obroke – v ta namen postavimo neformalni pogrinjek. Od leve k desni postavimo jedilni pribor: začnemo z vilicami, nadaljujemo z noži in končamo z žlicami. Pri postavitvi imamo v mislih, da se bo jemalo pribor od zunanjega k notranjemu. Vilice in noži so postavljeni tako, da so krožniki vmes. Rezilo noža je usmerjeno h krožniku. Vse, kar je povezano s tekočo hrano (kozarci), naj bo na desni, vse, kar je povezano s trdno hrano (posoda za kruh, solato), pa na levi. Nož za mazanje masla postavite na krožniček, namenjen kruhu. Jedilni pribor za sladico postavite tako, kot smo predhodno že opisali – nad krožnik. Na praznični mizi ne smejo manjkati pisani prtički in podobni dodatki.
Priprava formalnega pogrinjka je nekoliko drugačna, saj zajema več različnih hodov in vrst pijač. V osnovi se držimo pravil za neformalno praznično mizo, le z nekaj dodatki. Vilice za ribe, steak in solato naj bodo postavljene na levi strani, po vrstnem redu jedi. Na desni sledi pribor za ostale vrste jedi, po vrstnem redu od zunanjosti proti notranjosti: vilice za školjke, vilice za juho, nož za ribo in nož za zrezek. V primeru formalnega pogrinjka je treba poskrbeti za brezhibnost prta, serviet in držal. Navadno so bele barve in elegantnega videza.
Trgovina Coincasa je pravi naslov za vse vrste pogrinjka – pri njih so na voljo globoki krožniki, plitvi krožniki, jedilni pribor in kozarci različnih oblik, stilov, barv, velikosti – za čisto vse okuse in priložnosti.