Komarnik za okna in vrata ter električni odganjalec komarjev za popolno zaščito


Komarnik za okna je dobavljiv v različnih izvedbah. Možna je denimo izdelava po meri, prilagojena vašim oknom, vendar pa so cene pri izdelavi po naročilu nekoliko višje. Poleg tega pa montaža običajno ni možna praktično čez noč. Po meri izdelan komarnik za okna torej ni najboljša rešitev, če se vam zelo mudi in/ali če za zaščito svojega doma pred insekti niste pripravljeni nameniti večje vsote.

Vendar pa to še ne pomeni, da ni možna učinkovita zaščita po ugodni ceni. V mislih imamo komarnik za okna v obliki mreže, ki jo namestite sami. Med dodatne možnosti za hitro, cenovno ugodno in učinkovito zaščito pa med drugim spadata še svetilka proti komarjem in ultrazvočni odganjalec.

komarnik


Komarnik za okna, ki omogoča hitro in enostavno namestitev

Ena od glavnih prednosti, ki jih ponuja mreža za komarje, namenjena zaščititi pred insekti, je prav hitra namestitev. Pritrjevanje na okna oziroma okenski okvir je izredno hitro in preprosto, zanj pa ne potrebujete posebnega znanja ali veščin. To pomeni, da vam ni treba čakati na mojstre, ki so pogosto precej zasedeni.

Če se pojavi potreba po zaščiti doma pred insekti, lahko za to poskrbite v enem popoldnevu. Izjemno preprosto pa je tudi odstranjevanje. Odstranitev bo bistveno lažja kot v primeru, da bi se odločili za klasični komarnik za okna.

Ko bo sezone konec, boste mrežo preprosto odstranili in jo shranili za naslednje leto. Še pred tem pa jo bo mogoče oprati. Praviloma gre namreč za pralne mreže, ki jih je dovoljeno prati pri temperaturi 30 stopinj Celzija. Kljub ugodnejši ceni ter možnosti nadpovprečno hitre namestitve in odstranitve bo mreža zagotovila zaščito, primerljivo zaščiti, ki jo zagotavlja klasičen, po meri izdelan komarnik za vrata – če boste seveda izbrali kakovosten izdelek.

Pomembno je, da gre za gosto tkano mrežo, saj je s tem zagotovljena zaščita pred zelo majhnimi insekti. Hkrati pazite, da bo mreža izdelana iz dovolj trpežnega materiala, odpornega na poškodbe. Dobra izbira so denimo PE-vlakna. Tovrstna mreža je med drugim koristna na dopustu oziroma v počitniških hišicah, v katerih bivamo samo začasno.

komarniki

Za dodatno zaščito pred insekti poskrbi komarnik za vrata

Podobno kot pri oknih se lahko tudi pri vratih uporabi »alternativni« komarnik za vrata v obliki mreže. Posledično ne bo potrebno vrtanje; tovrstni komarnik za vrata namreč na okvir vrat pritrdite s pomočjo traku (podoben princip se uporablja tudi pri oknih). Trak je večinoma že priložen – ne glede na to, ali kupite komarnik za okna ali vrata. Po potrebi pa ga je možno kupiti ločeno.

Trak je na eni strani prevlečen z lepilom, na drugi strani pa je pritrjen ježek, na katerega nato namestite komarnik za vrata ali okna. Ko gre za vrata, je še posebej dobra rešitev izvedba s krili, ki se zapirata samodejno, in sicer s pomočjo integriranega magnetnega sistema.

Komarnik za vrata je mogoče – podobno kot mreže za okna – odstraniti praktično v hipu. Prav tako pa se lahko pere v pralnem stroju. Na voljo so v različnih dimenzijah. Obenem pa bo možno izbirati med različnimi barvami (najpogostejši sta bela in črna različica).

komarnik za vrata

Izjemno koristna je tudi svetilka in električni odganjalec komarjev

Za (dodatno) zaščito doma se priporočata svetilka proti komarjem in/ali električni odganjalec komarjev. Tako svetilka proti komarjem kot električni odganjalec imata pomembno prednost v primerjavi z uporabo repelentov. Z uporabo pripomočkov kot sta svetilka proti komarjem in električni odganjalec komarjev, se namreč izognete stiku s potencialno nevarnimi kemikalijami, ki so pogosto uporabljene v sredstvih za zaščito pred insekti.

Ena od najbolj kontroverznih sestavin je tako imenovana DEET – spojina, ki je najpogosteje uporabljena aktivna sestavina v repelentih, in to kljub dejstvu, da je povezana s številnimi zdravstvenimi tveganji. Čeprav svojo osnovno nalogo, to je odganjanje komarjev, opravijo uspešno, pri tem žal ogrozijo vaše zdravje, še posebej, če repelente, ki vsebujejo DEET, uporabljate zelo pogosto. Precej boljša rešitev so torej izdelki, kot sta svetilka proti komarjem in odganjalec komarjev.

svetilka proti komarjem

Svetilko proti komarjem ali odganjalec je mogoče uporabiti samostojno ali v kombinaciji s komarnikom za okna ali vrata. Ultrazvočni odganjalec komarjev je zasnovan na tehnologiji, katere cilj je odganjanje samic. Kot je znano, so tiste, ki pikajo, prav samice – natančneje oplojene samice. Kakovosten odganjalec bo posnemal zvok samcev, kar bo odgnalo oplojene samice, posledično pa boste vi in vaši bližnji zaščiteni pred piki. Pri tem bo izbira jakosti zvoka prepuščena vam.

Ko izbirate odganjalec, bodite pozorni na območje zaščite. Praviloma je na izdelku navedena površina, na kateri je zagotovljena zaščita, naprimer do 50 m2. Tovrstni odganjalci so primerni za vse prostore v stanovanju – celo za otroške sobe. Obenem pa so koristni v pisarnah oziroma v poslovnih prostorih, v delavnicah in podobno.

Uporabiti jih je mogoče praktično povsod, kjer je potrebna cenovno ugodna in učinkovita zaščita pred insekti, pri čemer se želite izogniti uporabi potencialno nevarnih kemikalij. Običajno gre za naprave, ki se napajajo neposredno iz omrežja (240 V), kar pomeni, da ne bo potrebna uporaba baterij.

odganjalec komarjev