Cerada: zaščitna ponjava ali ponjava za senco


Cerada ali ponjava je v osnovi velik kos blaga iz nepremočljivega platna, posebej pripravljen za pokrivanje. Nepremočljivost platna je možno doseči z različnimi tehnikami - voskanje, izbira nepremočljivih materialov (PVC), mazanje z mastjo …

S cerado tako najpogosteje zaščitimo elemente v zunanjosti, za katere ne želimo, da jih zmoči dež ali sneg. Po drugi strani pa jo lahko uporabljamo tudi kot ponjavo za senco. Preverite široko ponudbo različnih vrst in se odločite za tisto, ki vam bo najbolje služila.

ponjava

Lastnosti cerade

Cerada mora biti v prvi vrsti nepremočljiva, saj največkrat ščiti drva ali pesek pred dežjem in snegom. Drva hranimo v zunaj, da se pred sezono kurjave dodobra posušijo. Ob gorenju mokrih drv se namreč ustvarja več ogljikovega dioksida, s tem pa je izkoristek drv manjši. Težnja vseh lastnikov ogrevanja na drva je tako vsekakor uporaba čimbolj suhih drv. Da pa drva ostanejo suha tudi ob poletnih nalivih, poskrbi cerada.

Kvalitetna ponjava mora kljubovati vsem vremenskim spremembam, ne samo dežju in snegu. Naša cerada je odporna tudi na temperaturne spremembe vse od -30°C pa do +70°C. Ta razpon pokrije celotno slovensko območje, zato vas naj ne skrbi, da bi vam na soncu zaradi vročine ali mraza razpadla. Poškodovana cerada namreč ne opravlja več svoje zaščitne funkcije, torej vaše stvari niso več zaščitene.

Zaščitna ponjava je tudi UV odporna. To pomeni, da je poleg same temperature odporna tudi na sončne žarke. Še posebej pomembno je to pri shranjevanju lesa, saj je ta občutljiv na UV sevanje. Našo cerado boste tako lahko uporabljali še mnogo let po nakupu, brez skrbi, da elementi pod njo niso več zaščiteni.

zaščitna ponjava

Ponjava za senco in zaščito

Poleg popolnoma praktičnega vidika cerade pa jo lahko uporabljamo tudi kot ponjavo za senco. Kot že rečeno, je odporna na UV žarke, zato vas močno sonce ne sme skrbeti. Če se odločite za nakup popolnoma vodoodporne ponjave za senco, boste lahko tudi v primeru dežja piknik izvedli kar zunaj! Naj vam močno sonce ne prepreči, da uživate dolge in tople dneve na prostem.


Postavljanje cerade

Cerada je za postavitev izjemno lahka, saj potrebujte zgolj ponjavo in nekaj sponk ter vrv. Seveda je število dodatnega materiala odvisno od tega, kako boste cerado uporabljali. Če jo boste uporabljali za zaščito drv, jo lahko pritrdite kar v zemljo. Ima ojačan rob in obročke iz aluminija, skozi katere jo z vrvjo pritrdite v zemljo.

Cerado tako skoraj »všijete« na tla in vaše stvari bodo zaščitene še zelo dolgo. Če jo boste uporabljali horizontalno, lahko tudi v tem primeru uporabite izredno praktične aluminijaste obročke. Cerado privežete na elemente in ponjava za senco je postavljena!

postavljanje cerade

Vrste zaščitne ponjave

Cerade se med seboj razlikujejo predvsem po gostoti tkanja, od tega pa je odvisno več nadaljnjih lastnosti. Nekaj najpogostejših vrst cerade lahko najdete v nadaljevanju.

Zaščitna ponjava Geotex

Trpežna ponjava Geotex je narejena iz izredno trpežne tkanine, ki je odporna na trganje. Prepoznali jo boste po značilni srebrni oziroma zeleni barvi na drugi strani. Srebrna stran sonce odbija, zelena pa jo vpija. Ob robovih lahko najdete aluminijaste obročke, ki omogočajo lažje pritrjevanje. Slednja je še posebej priljubljena za prekrivanje počitniških prikolic, nadstreškov in streh. Najdete jo lahko v naslednjih velikostih: 3 m x 4 m, 5 m x 6 m, 6 m x 8 m, 8 m x 10 m in 10 m x 12 m.

Premium ponjave za drva

Ker so zaščitne ponjave za drva navadno nameščene v zunanjosti, morajo biti še posebej trpežne na mehanske udarce, kot tudi na temperaturne in vremenske spremembe. Tiste boljše kvalitete so navadno tkane z gostoto 510 g/m2 in veljajo za bolj gosto tkano cerado. Najpogostejša dimenzija je 1,5 m x 10 m.

Klasična ponjava za drva

Cerada, ki je prav tako primerna za prekrivanje drv, je lahko tkana tudi z gostoto 210g/m2. Ali se boste odločil za premium ali za klasično ponjavo, je popolnoma na vas in kakšno zaščito želite za drva. Najpogostejše dimenzije so 6 m x 1,5 m in 10 m x 2 m.

Ponjava za peskovnik

Poleg drv želimo zunaj pogosto zaščititi tudi peskovnik. Če je to peskovnik za otroke, ga s ponjavo zaščitimo pred dežjem, hkrati pa tudi pred živalmi, ki svoje iztrebke zakopljejo v pesek. Cerada je tkana z gostoto 180g/m2 in omogoča pogosto odpiranje in zapiranje peskovnika. Najpogostejše dimenzije so kvadratne oblike s stranico dolgo 2 m, 1,7 m ali 1,4 m.

Standardna ponjava

Cerada, ki jo lahka uporabljamo za zaščito na vrtu in okrog hiše, je tkana z gostoto 100g/m2 (5x manj kot premium ponjava za drva). Primerna je za prekrivanje elementov, ki jih občasno želimo zaščititi pred vremenskimi razmerami. Primer je pokrivanje zunanje sedežne garniture ob deževju, uporaba na vrtu …

Ob robovih so nameščeni aluminijasti obročki za lažje pritrjevanje, cerada pa ne prepušča vode. Najpogostejše standardne dimenzije so 2 m x 3 m, 3 m x 4 m, 4 m x 5 m, 5 m x 6 m, 6 m x 8 m, 8 m x 10 m in 10 m x 12 m.

ponjava za senco