KK Olimpija je zelo pomemben za slovensko košarko


KK Olimpija oz. košarkarski klub Olimpija je verjetno najbolj znan slovenski košarkarski klub. Ustanovljen je bil že leta 1946 v okviru športnega društva Svoboda, v naslednjih desetletjih pa se je uspešno razvijal. Niti jugoslovanska niti slovenska košarka brez KK Olimpije ne bi bili to kar sta, saj so košarkarji tekom let nizali uspeh za uspehom.

kosarkarska zveza slovenije pod okriljem katere je kk olimpija

Leta 1955 je takratna AŠK Olympia prvič osvojila naslov državnega prvaka Jugoslavije, v sezoni 1993/1994 pa že naslov pokalnega prvaka Evrope. Seveda to nista edina uspeha, ki ju je dosegel KK Olimpija, saj je to najuspešnejši slovenski košarkarski klub pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije. V njem so zaigrali tudi številni znani obrazi – Ivo Daneu, Jurij Zdovc, Marko Milić, Peter Vilfan, Zmago Sagadin in še bi jih lahko naštevali. Nepoznavalci bi lahko rekli, da niso igrali za isti klub, a v resnici to ni res.

KK Olimpija je bila tekom zgodovine ves čas enotna, res pa je, da je velikokrat prišlo do sprememb pri samem imenu. V 70ih letih prejšnjega stoletja so namreč klubu začeli dodajati imena glavni pokroviteljev, zato se od leta 2019 uradno imenuje KK Cedevita Olimpija Ljubljana.


KK Olimpija je najuspešnejši slovenski klub

slovenska kosarkarska ligaKK Olimpija ima na slovenskem območju edinstveno vlogo, saj so tekom let njeni člani osvojili kar 17 naslovov državnega prvaka, 20 naslovov slovenskega pokalnega prvaka in 8 naslovov slovenskega superpokalnega prvaka. Zato ni prav nič čudnega, da je prav vsak že slišal za Olimpijo.

Košarka v Sloveniji in v Jugoslaviji bi bila brez nje precej drugačna, saj je v njej zaigralo ogromno zelo uspešnih igralcev. Žal pa sta se v času njenega delovanja morali Košarkarska zveza Slovenije in KK Olimpija od nekaterih tudi posloviti.

Številni so se odločili svojo kariero nadgraditi v različnih evropskih klubih, nekateri pa so celo zaigrali v prestižni košarkarski ligi NBA.


Odprtje Stožic je bil velik korak za slovensko košarko

Najbrž se vsi košarkarski navdušenci še kako spomnite otvoritve ljubljanskih Stožic, ki se je zgodila leta 2010. To je bil namreč velik preskok za slovensko košarko, saj je moral ljubljanski najmočnejši klub do takrat igrati v Hali Tivoli, ki pa je precej manjša. Ko so Stožice končno odprle svoja vrata, je KK Olimpija končno dobila nov večji in modernejši prostor za treninge in tekme, ki pa si ga še vedno lasti z rokometašicami Krima.

Košarkarska zveza Slovenije sedaj prav v Stožicah organizira številna mednarodna tekmovanja, kar definitivno označuje novo poglavje za slovensko košarko. Olimpija sicer še vedno ne igra zgolj v Stožicah, temveč občasno koristi tudi Halo Tivoli. To se zgodi le v terminih, ko je dvorana v Stožicah zasedena.


Postani član/-ica KK Olimpije

Ste iz Ljubljane in bi radi svojega otroka navdušili nad košarko? Olimpija veliko dela na pridobivanju novih članov in članic, zato že vrsto let organizira košarkarsko šolo. Slednja je začela delovati na pobudo Zmaga Sagadina, trenutno pa jo vodi Srečko Bester.

podprtje slovenske kosarke

Ker je to moštven šport, otroci med igro zelo uživajo. Učijo se prevzemanja odgovornosti zase znotraj ekipe, sodelujejo z drugimi z namenom doseganja istega cilja, sklepajo nova prijateljstva in se na koncu koncev zelo zabavajo. Treningi so namenjeni za različne starostne skupine, zato ni razloga za strah, da se vaš otrok v ekipi ne bi dobro počutil. Nikoli se ne ve, mogoče bo pa ravno vaš otrok nekega dne zvezda slovenske košarke!


Tabori Košarkarske zveze Slovenije

tabori kk olimpijaKošarkarska zveza Slovenije, ki je krovna športna organizacija košarke v Sloveniji, namreč poleg različnih tekem košarkarskih lig in pokalov vsako leto poleti organizira tudi košarkarske tabore.

Na njih otrokom prikažejo različne košarkarske veščine, otroci se pomerijo v igri 1:1, metu trojk, prostih metih, vsakič pa jih obišče tudi kateri izmed znanih košarkarjev. Vse o prijavi, ceni in ostalih informacijah tabora lahko najdete na spletni strani Košarkarske zveze Slovenije, na kateri potekajo tudi prijave.

Tabori za najmlajše so namenjeni tako fantom kot dekletom, tisti za starejše, pa so ločeni po spolu. Morda se bo ravno na taboru Košarkarske zveze Slovenije vaš otrok tako navdušil nad košarko, da se bo kasneje želel priključiti KK Olimpiji, košarko pa kasneje zaigral morda celo na profesionalnem nivoju.


Tekme KK Olimpije in ostalih klubov

Seveda pa lahko slovensko košarko podpirate že samo z ogledom tekem različnih klubov. Ne veste kdaj potekajo? Razpored najlažje najdete na spletni strani Košarkarske zveze Slovenije, kjer so napisane vse tekme košarkarske lige, superpokala Slovenije,...

Vas vse tekme ne zanimajo, temveč le tiste, na katerih igra KK Olimpija? Košarka je zanimiva predvsem, ko nam je določena ekipa znana in blizu, zato vam svetujemo, da obiščete kar spletno stran KK Olimpije in preverite, kdaj se odvijajo tekme slovenske košarkarske lige, pokala SPAR, AdmiralBET ABA League, EuroCup ter superpokala.

kk olimpija kosarka