Pošlji povpraševanje

Sončna elektrarna za električno energijo

Sončna elektrarna že vrsto let predstavlja enega izmed priljubljenih načinov pridobivanja t. i. zelene energije, saj ni zgolj okolju prijazna, pač pa omogoča tudi donosno dolgoročno naložbo. V primerjavi z drugimi načini pridobivanja (električne) energije je začetna investicija pri postavitvi solarne elektrarne morda malce višja, a se le-ta že v obdobju nekaj let po izgradnji sončne elektrarne za samooskrbo definitivno splača. Samooskrbna sončna elektrarna uporabnikom omogoča enostavnost uporabe, nizke obratovalne in vzdrževalne stroške, poleg tega pa izkoriščanje obnovljivih  virov energije, ki so (še) brezplačni. Donosna ni zgolj pri postavitvi na večjih objektih, temveč pogosto pride v poštev tudi za domača gospodinjstva.


Osnovne informacije – kaj je sončna elektrarna?

Vse odkar je januarja 2016 stopila v veljavo uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov, so postavitve sončnih elektrarn za samooskrbo v vzponu. Kot eden izmed načinov izkoriščanja obnovljivih virov energije, solarna elektrarna tako gospodinjskim kot tudi poslovnim odjemalcem omogoča t. i. samooskrbo z energijo. Kljub temu, da so se mnogi s pojmom solarne elektrarne že srečali, pa le malokdo ve, za kaj pravzaprav gre. Torej – kaj je sončna elektrarna? Gre za sistem elementov, ki sončno sevanje pretvarjajo v električno energijo; na ta način se lahko že samo s solarno elektrarno v velikosti 50 kvadratnih metrov pokrije več kot 5000 kWh električne energije.


Sončna elektrarana za samooskrbo na hiši


Kako deluje sončna elektrarna in kateri so njeni elementi

Kot vsaka naprava za pridobivanje energije, je tudi sončna elektrarna za samooskrbo sestavljena iz več elementov, kot so denimo konstrukcija, moduli in razsmerniki. Srce vsake solarne elektrarne pa vsekakor predstavljajo t. i. fotonapetostni moduli, ki poskrbijo za to, da se sončno sevanje posledično pretvori v napetost in električni tok. Kaj to je in kako deluje sončna elektrarna? Gre za povezavo modulov v serijo, ki je s solarnim kablom povezana z razsmernikom; ki enosmerno napetost spremeni v dvosmerno. Razsmernik je povezan na števec električne energije, kar omogoča prodajanje na ta način proizvedene energije v omrežje.


Kako poteka montaža solarne elektrarne?

Montaža solarne elektrarneMontaža sončne elektrarne za samooskrbo podjetja Solar LCR je običajno minimalna, saj je postavljena že v enem dnevu. Solarna elektrarna je namreč postavljena po načelu »sončna elektrarna na ključ«, tako da montažna ekipa poskrbi za izvedbo celotnega procesa. Slednji se začne s strokovnim svetovanjem s strani Solar LCR, nadaljuje z ogledom objekta, izračunom, načrtovanjem in montažo. Ob koncu sledi še ureditev dokumentacije, s katero se pridobi subvencija Eko sklada, prav tako pa tudi ureditev dokumentacije za pristojnega distribucijskega operaterja.


Ponudba sončnih elektrarn za samooskrbo

Na trgu dandanes obstaja mnogo proizvajalcev sončnih elektrarn, zato je nujno, da izberemo pravega. Podjetje Solar LCR vas spremlja skozi celoten proces nakupa in postavitve samooskrbne sončne elektrarne. Pojem sončne elektrarne za samooskrbo ne pomeni popolne samooskrbe, saj se višek oz. presežek električne energije vedno preda v omrežje. Slednje nam omogoča tudi, da v primeru, ko lastna proizvodnja električne energije ne zadostuje, energijo odvzamemo. Samooskrbna sončna elektrarna mora biti nujno vezana na distribucijsko omrežje, ki v tem primeru igra vlogo nekakšnega »virtualnega« hranilnika energije. Solarna elektrarna oz. sončna elektrarna za samooskrbo je primerna tako za poslovne kot tudi za gospodinjske uporabnike.


Katere so prednosti solarne elektrarne?

Čeprav je ob odločitvi za sončno elektrarno začetna investicija lahko velika, pa se nam ta že v nekaj letih izplača. Samooskrbna sončna elektrarna poleg tega prinaša kar nekaj prednosti, med katere vsekakor spada manjši račun za električno energijo. Velika večina uporabnikov solarnih elektrarn Solar LCR kot veliko prednost izpostavlja energetsko samooskrbo. Ena izmed največjih odlik solarne elektrarne vsekakor predstavlja tudi njen ogljični odtis, ki je praktično ničen, kajti sončna elektrarna ne povzroča izpustov ogljikovega dioksida, s tem pa blagodejno vpliva na okolje in omogoča zeleno prihodnost.