Sončne elektrarne v Sloveniji – sončna elektrarna za samooskrbo

Sončne elektrarne v Sloveniji s pomočjo solarnih panelov sončno svetlobo spreminjajo v električno energijo. Solarni paneli so sestavljenih iz več posameznih sončnih celic (navadno je med seboj povezanih 36 ali 72 sončnih celic), njihova napetost pa je okoli 18V ali 36V.

Manjše ali mikro sončne elektarne v Sloveniji so namenjene samooskrbi gospodinjstev z elektriko. Med njimi je tudi sončna elektrarna za vikend. Proizvedeno električno energijo v celoti porabijo za lastne potrebe, najpogosteje za solarno ogrevanje sanitarne vode. Sončna elektrarna za samooskrbo z močjo 2,9 kW daje povprečno 8,1 kWh na dan. S tem lahko gospodinjstvo pokrije tudi do 80% svoje letne porabe. Hibridni razsmernik, ki je srce sončne elektrarne, nudi tudi samodejni preklop na omrežno napetost in nazaj. V času, ko je sončne svetlobe premalo, je tako zagotovljena nemotena oskrba z elektriko.

PRIDOBITE SUBVENCIJO ZA SONČNO ELEKTRARNO

Večje sončne elektrarne v Sloveniji pa proizvedejo občutno več električn energije, zato se v tem primeru splača pridobiti pravico do oddajanja električne energije v omrežje.

Priključitev sončne elektrarne v Sloveniji predstavlja dobro investicijo, ki koristi tako okolju kot denarnici, pomembno pa je, da še v času načrtovanja upoštevamo vse dejavnike okolja in stavbe, da bo izkoristek sončne elektrarne za samooskrbo čim bolj optimalen. Dobro načrtovanje pa posledično vpliva tudi na obratovanje in vzdrževanje sončnih elektrarn.

subvencija za sončne elektrarne v Sloveniji

Sončna elektrarna – subvencija Eko sklada močno olajša nakup

Za priljubljenost sončne elektarne v Sloveniji skrbi tudi država, saj s pomočjo subvencij spodbuja investicijo v sončno elektrarno. Eko sklad lahko krije do petine stroškov nakupa in montaže sončne elektrarne v Sloveniji. Od aprila 2017 država ne subvencionira vsako kWh, ki jo proizvede sončna elektrarna, temveč je subvencija vezana na velikost elektrarne in je izplačana ob zaključku investicije. Velikost sončne elektrarne za samooskrbo določimo glede na porabo električne energije in pokrivanje te s samopreskrbo. Dodatno država subvencionira postavitev sončnih elektrarn s podelitvijo ugodnih Ekosklad kreditov.

izkoristek sončne elektrarne pri samooskrbi

Sončna elektrarna za vikend – različni seti za mini sončne elektrarne v Sloveniji

Sončna elektrarna za vikend je namenjena za napajanje razsvetljave, RTV, haldilnikov, črpalk, malih gospodinjskih strojčkov ipd. Velikost in vrsta sistema je odvisna od električnih porabnikov v sistemu. Sončna elektrarna za samooskrbo vikenda vsebuje vse potrebne komponente za hitro in enostavno montažo solarnega sistema.

Če nimate možnosti priklopa na električno omrežje, vam podjetje Sol Navitas d.o.o. ponuja rešitev: seti za mini sončne elektrarne. Namenjeni so proizvodnji električne energije za lastne potrebe, uporabljajo pa se tam, kjer ni možnosti priklopa na javno električno omrežje.