Optimalna vlaga v stanovanju - koliko znaša?


optimalna vlaga v stanovanju UllmanOptimalna vlaga v stanovanju je nujno potrebna za dobrobit vas in vašega stanovanja. Velika nihanja vlage v stanovanju vplivajo na zdravje (predvsem na težave z dihali, kožo in slabšim imunskim sistemom - še posebej odvečna vlaga v stanovanju pozimi), relativna vlaga v stanovanju pa vpliva tudi na stanje lesenih vrat, pohištva, na zidove in splošno plesen v stanovanju. Čimbolj optimalno vlago v stanovanju je torej potrebno ohranjati zato, da zagotovimo dobro zdravje in dobro stanje nepremičnin in premičnin. Se pa pojavi vprašanje vlage v stanovanju koliko je je ravno prav? Nivo optimalne vlage v stanovanju znaša 30 do 50 procentov, nekateri znanstveniki pa trdijo, da je za zdravje najbolj optimalna vlaga v stanovanju okoli 35 procentov.


vlaga v stanovanju zdravje UllmanVlaga v stanovanju in zdravje - ali ima vlažnost res tak vpliv?


Vlaga v stanovanju vpliva na zdravje, in to nesporno, potrebno pa je tudi odstranjevanje plesni v stanovanju. Optimalna vlaga v stanovanju vpliva na zdravje dihal in kože, odvečna vlaga v stanovanju (pozimi in jeseni) vpliva na prehlade, kihanje, vodene oči, plesni vsebujejo tudi številne mikrobe, uporaba odstranjevalca vlage pa izboljša ali prepreči tudi izpuščaje, slabost, hitrejše bitje srca, napade astme, možnost kapi in pogoste glavobole.


Za zagotovitev dobrega počutja je primerna relativna vlaga v stanovanju torej nujno potrebna.


Kako zmanjšati vlago v stanovanju pozimi?


Vlaga v stanovanju pozimi se lahko poslabša, saj zaradi mraza zračenje prostorov zmanjšamo na minimum. Za optimalno relativno vlago v stanovanju tudi pozimi lahko vseeno naredimo marsikaj:

  • stanovanje dobro prezračimo zjutraj in zvečer pred ali po ogrevanju,
  • v kritične prostore (kopalnica ipd.) namestimo zračnike,
  • med kuhanjem uporabljamo napo,
  • za optimalno vlago v stanovanju zvišamo temperaturo stanovanja,
  • za ogrevanje uporabljamo klimatsko napravo,
  • optimalno vlago v stanovanju pa dosežemo tudi z odstranjevalcem vlage Ullman.