Razstava Silent Revolutions: Sodobno slovensko oblikovanje, London Tent, 22. - 25. September 2011

Razstava Silent Revolutions: Sodobno oblikovanje v Sloveniji, Dray Walk Gallery, Tent London, na ogled v okviru londonskega oblikovalskega festivala, od 22. - 25. septembra 2011.

Razstavo je v sodelovanju z državnimi institucijami in izbranimi slovenskimi podjetji, med katerimi je bilo tudi Gorenje, pripravil Muzej za arhitekturo in oblikovanje. V samo štirih dneh si jo je ogledalo okrog 8000 obiskovalcev, ki so med drugim lahko občudovali tudi Gorenjevo reprezentativno linijo Simplicity. Razstavo je odprl veleposlanik Republike Slovenije v Londonu, Njegova Ekscelenca Iztok Jarc.

Veleposlanik je v otvoritvenem nagovoru izpostavil, da je razstava, ki je prva tovrstna postavitev, plod tesnega sodelovanja med partnerji iz slovenskega javnega in zasebnega sektorja. Pobudo za mednarodno predstavitev slovenskega oblikovanja je pozdravil tudi kot projekt, ki temelji na ponosni tradiciji slovenske industrije. Po njegovih besedah želi Slovenija, ki se lahko v mednarodnih oblikovalskih krogih že pohvali z vrsto uspehov in nagrad, z razstavo dvigniti svoj profil kot država z oblikovalskimi presežki. London v času vsakoletnega oblikovalskega festivala je bil naravna izbira za prvo postajo daljše mednarodne poti, ki naj bi jo opravila razstava Silent Revolutions. Pri tem daje na uspeh razstave slutiti že njena uvrstitev na izbor najboljših predstavitev na londonskem festivalu, na t.i. Icon Design Trail 2011.

Razstavljena linija Gorenje Simplicity je sodobnemu uporabniku prilagojena linija, saj se le-ta ne želi vedno znova odločati med številnimi programi in funkcijami, ampak želi na kar se da preprost način upravljati in uporabljati aparate v svojem domu. Postavitev vključuje indukcijsko kuhališče ter pečico in pralni stroj iz linije Simplicity, ki jo, po besedah Lidije Pritržnik, kreativne direktorice Gorenje Design Studia, poleg premišljene uporabnosti, odlikujejo varčnost, dostopna cena ter usklajeno in minimalistično oblikovanje - čiste površine stekla, ročaj iz poliranega aluminija in likovno prepoznaven centralni gumb. Linijo Gorenje Simplicity so kupci po vseh evropskih trgih izjemno lepo sprejeli in velja za eno od najbolj priljubljenih Gorenjevih linij na trgih.

Postavitev razstave v Londonu je zgolj prvi dogodek v nizu mednarodnih predstavitev slovenskega oblikovanja in podjetij, s katerimi želi država povečati prepoznavnost in konkurenčnost Slovenije skozi industrijsko oblikovanje. Po prvi predstavitvi v Londonu sledi že naslednja v sklopu Dutch Design Week v Eindhovnu na Nizozemskem, ki bo na ogled od 22. do 30. oktobra 2011, nato v Ljubljani na Slovenskem forumu inovacij ter Milanu in Helsinkih.

Več fotografij najdete na naslednjih povezavah:
http://www.flickr.com/photos/54395392@N06/sets/72157627734115630/
http://www.flickr.com/photos/54395392@N06/sets/72157627737059590/