Kje kupiti gume, s katerimi boste na cesti kar se da varni?

Kje kupiti gume je vprašanje, ki si ga najpogosteje zastavimo spomladi in jeseni, ko moramo zimske zamenjati z letnimi ali obratno. Če želimo biti med vožnjo karseda varni, moramo poskrbeti, da so gume za avto kvalitetne ter ustrezne za naše vozilo.

Ker pa je menjava gum zoprno opravilo, si veliko kupcev zastavi vprašanje kje kupiti gume, ki jih ne bo potrebno menjati. Pa je takšna odločitev pametna? V nadaljevanju preberite, vse kar morate vedeti, preden se odločite za nakup gum online.

Kje kupiti gume


Kje kupiti gume in razlika med letnimi in zimskimi gumami

Ste se kdaj vprašali, zakaj moramo sploh jeseni in spomladi menjati gume? Online ponudba gum je zelo pestra, zato je pred nakupom dobro vedeti, v čem se letne in zimske gume sploh razlikujejo. Zato si pred vprašanjem kje kupiti gume zastavite vprašanje kakšne gume sploh kupiti.

Letne gume

Letne gume za avto so optimalno zmogljive pri temperaturi 7°C, odlično pa se obnesejo tako na mokrih kot suhih cestah. Za rabo v toplejšem delu leta so posebej primerne zato, ker zagotavljajo najboljši izkoristek goriva, vožnja je zelo udobna, s svojo vzdržljivostjo pa vam bodo služile vrsto let. Če kupujete gume online, se bolj kot na vprašanje kje kupiti gume osredotočite na oznako, za kateri letni čas so namenjene.

Zimske gume

Zimske gume za avto pa so v primerjavi z letnimi bolj primerne za temperature nižje od 7°C. Pred nakupom gum online se morate zavedati, da zimske gume zaradi njihove tekalne plasti ostanejo enake tudi pri nizkih temperaturah ter da so uporabne tako na suhih, kot na mokrih, snežnih in poledenelih podlagah.

Prodajalci vas bodo zato pri prodaji gum opozorili na oznake 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) in M+S (mud + snow). Če se torej sprašujete kje kupiti gume, ki so kvalitetne in s katerimi boste varni v hladnejšem delu leta, pobrskajte po pestri ponudbi online gum z zimsko oznako.

gume za avto


Na kaj biti pri nakupu gum za avto pozoren?

Veliko prodajalcev vam bo želelo pri prodaji gum ponuditi tiste najdražje, zato bodite pri izbiri posebej pazljivi. Preberite, zakaj ni toliko pomembno kje kupiti gume, temveč da pnevmatike ustrezajo določenim kriterijem.

Dimnezija gum za avto

Pri nakupu gum online je zelo pomembno, da izberete dimenzijo gum, ki ustreza vašemu vozilu. Pred dokončno izbiro je najbolje, da ustrezno dimenzijo preverite na prejšnjih pnevmatikah ali v homologacijskem kartonu. Vedeti morate, kakšna sta širina in višina gume za avto, zgradba, premer platišča v colah, indeks nosilnosti in indeks hitrosti.

Vrsta gum za avto

Kot že omenjeno je pomembno, da se pred vprašanjem kje kupiti gume vprašate, katere vrste gume si sploh želite. Zimske so obvezne za vožnjo pozimi (od 15.11 do 15.3.), letne pa za vožnjo poleti (od 15.3. do 15.11.). Izberete lahko tudi celoletne, a o tem več v nadaljevanju.

Celoletne pnevmatike

Če ste torej eden izmed kupcev, ki se sprašuje kje kupiti gume za avto, ki jih ne bo potrebno 2x letno menjati, se najprej o njih dobro pozanimajte. Celoletne gume so primerne za vse 4 letne čase, zato jim pravimo tudi hibridne gume. Z njimi se lahko vozimo med -10°C in 30°C v suhih in mokrih razmerah. Vseeno pa se morate pred nakupom gum online zavedati, da imajo takšne gume za avto tudi svoje pomankljivosti.

Pozimi niso niti približno tako zmogljive kot prave zimske gume, poleti pa, ko se temperature dvignejo nad 7°C, imajo precej daljšo zavorno pot od letnih gum. Torej prodaja gum, ki so primerne za celo leto se sliši super, a je resnica nekoliko drugačna. Takšne vrste gume za avto vam priporočamo le, če vozila ne uporabljate pogosto in, če živite v obmorskih krajih, kjer temperatura ne pade pod -3°C.

gume online

Starost gum za avto

Proizvajalci morajo biti pri prodaji gum zelo pozorni na njihovo starost, saj so prav vse označene z 3 ali 4-mestno številčno oznako, kjer prvi dve cifri pomenita teden izdelave, drugi dve pa leto izdelave. Četudi se odločite za nakup gum online, se pred izbiro pozanimajte, kako so bile gume za avto skladiščene. Odgovor na vprašanje kje kupiti gume za avto, s katerimi boste zares varni, je: tam, kjer so jih skladiščili v suhem in temnem prostoru.

Okoliščine, v katerih se najpogosteje vozite

Pred nakupom se ne sprašujte toliko kje kupiti gume, ki bodo cenovno ugodne, temveč kakšne gume potrebujem, da bom na cesti najbolj varen. Pri tem je zelo pomembno upoštevati okoliščine, v katerih se najpogosteje vozite. Če živite v hribovitih krajih, kjer ceste niso najboljše, vam svetujemo, da izberete gume za avto z dobrim oprijemom. Če pa živite v mestu, je bolje, da se odločite za nakup gum, ki imajo karseda kratko zaviralno pot in manjšo obrabo. Prodajalci vam bodo med prodajo gum svetovali tudi o tem, kako varčno vožno lahko pričakujete.

Primerjalni test

Torej, kje kupiti gume, s katerimi boste najbolj varni? Najbolje je, da si pred dokončno izbiro ogledate primerjalne teste gum za avto (pri AMZS ali Zvezi potrošnikov Slovenije), preberite forume, seveda pa ne pozabite za nasvet povprašati prodajalca online gum.

prodaja gum