Namizni žar je nepogrešljiv pri pripravi okusnih poletnih jedi

Namizni žar je popolnoma spremenil način pripravo hrane. Človek že od nekdaj spreminja temperaturo, toploto, začimbe, kombinacije in pristop, da bi popestril pogostokrat pusta živila. Kuhanje ob ognju je sprožilo socializacijo ter poglavitno prispevalo k izoblikovanju plemen. Arheološki zapisi po vsem svetu, ki segajo tudi tisoče let nazaj, pa pričajo o tem, kako daleč so bili ljudje pripravljeni iti, da bi dosegli popolno meso na žaru.

Legendarna naprava je bila predstavljena v štiridesetih letih prejšnjega stoletja in vse od tedaj je nepogrešljiva pri kuhanju okusnih mojstrovin. Do sedemdesetih let žari niso bili prenosni, prav tako pa so bili v primerjavi z današnjimi vrhunskimi aparaturami precej manjši. Zgodnje naprave so imele en gorilnik, njihove kuhalne površine pa so dopuščale le peko nekaj kosov mesa. Danes ražnji ponujajo več prilagodljivosti in vsestranskosti, saj so na voljo v raznoraznih dimenzijah, modelih in oblikah.

Med najbolj priljubljenimi so plinski žari ter tisti na elektriko in oglje. Katerega boste izbrali, je povsem odvisno od tega, kakšne jedi si želite pripravljati in koliko prostora imate na voljo. Danes so prenekateri modeli opremljeni z najrazličnejšimi funkcijami in dodatki, ki bodo poskrbeli, da vam pri pripravi okusnih jedi, ne bo treba sklepati kompromisov. 

namizni žar

Plinski žari so nadvse zmogljivi in vsestranski 

Plinski žari so nedvomno enostavni in priročni za uporabo, zaradi česar so idealni tudi za vse začetnike. Na voljo so v raznovrstnih oblikah in velikostih, zato boste morali pri izbiri upoštevati še druge dejavnike, kot so zmogljivost, teža in moč. Priprava hrane na ražnju je popularno poletno razvedrilo in nič ni bolj utrujajočega kot dolgotrajno čakanje, da se BBQ segreje na ustrezno temperaturo.

Za razliko od drugih roštilji na plin omogočajo preprosto uravnavanje toplote z vrtenjem gumba. Slednji zmanjša ali poveča ogenj tako, da prilagodi pretok plina v gorilnike. Ti so poleg rešetk ključna sestavna komponenta, izdelana iz nerjavečega jekla ali litega železa. Njihova zasnova prenese veliko obremenitev, a to ne pomeni, da ne potrebujejo vzdrževanja. Med peko nanje namreč kaplja maščoba, kar lahko ogrozi sposobnost prenosa toplote.

Da bi preprečili morebitne poškodbe in zagotovili dolgo življenjsko dobo napravi, je ustrezno čiščenje po uporabi izrednega pomena. Pri tem ne gre pozabiti niti na cevi. V gorilnike plin dovajajo Venturijeve cevi, sistem katerih nadzoruje pretok goriva z uravnavanjem količine plamena. Dovršeni žari omogočajo najrazličnejšo peko hrane - od preprostih, vsakdanjih jedi do gurmanskih, ki bodo razveselile vaše brbončice. 


plinski žari

Električni žari zagotavljajo odlično razmerje med kakovostjo in ceno

Električni žar uporabnikom prinaša prenekatere prednosti. Najbolj očitna je ta, da jih je mogoče uporabljati povsod. Medtem ko lahko roštilj na oglje ali plin uporabljate le v zunanjih prostorih, je priprava hrane na električnem mogoča tudi v vaši kuhinji. Razlog za to je napredna toplotna tehnologija, nameščena za rešetkami, ki ne proizvaja dima in drugih škodljivih emisij.

Ustrezno nameščen pladenj za odcejanje zbira odvečno maščobo, kar dopušča pripravo zdravih obrokov z manj maščobami. Električni namizni žar hitro kuha, zaradi česar obrok ohrani vse vitamine in hranilne snovi, ki se sicer z dolgotrajno toplotno obdelavo razblinijo. Enakomerno porazdeljena toplota ter optimalen nadzor nad temperaturo poskrbita, da so jedi okusne in sočne. Večnamenska naprava ponuja povsem enake možnosti kuhanja kot klasične BBQ naprave. Na njih boste brez težav dušili, pekli ali hrano le pogreli. Izpopolnjene aparature odlikujejo kompaktnost, zmogljivost, ergonomična zasnova in enostavna uporaba.

Večina modelov je opremljena z enostavnimi nastavitvami za nadzor temperature, nekateri pa imajo celo vgrajene časovnike. Njihova cena se razlikuje od dimenzij in funkcij, ki jih nudijo, a se vselej najdejo cenovno ugodni modeli. Ker ne potrebujejo goriva, kot sta plin in oglje, so tudi dolgoročno stroškovno učinkovitejši. 


Kako se odločiti kateri namizni žar kupiti? 

Električni žar, plinski, takšni na oglje - izbira na trgu je res bogata. Da bi izbrali najboljše kar ponuja, se morate najprej odločiti, kako ga boste uporabljali. Pri tem upoštevajte vir goriva. Če si želite poln in bogat okus potem, je najboljša izbira BBQ na oglje. V kolikor si želite enostavne uporabe, je prava izbira roštilj na plin, če pa si želite vsestranskosti in brezskrbno kuhanje je prava izbira tisti na elektriko.

Pri izbiri ražnja je dobro upoštevati še prostor, kamor ga boste postavili, najvišjo možno temperaturo, varnost pri kuhanju, zmogljivost in materiale. Čeprav morajo vsi roštilji imeti nadzor toplote ter učinkovit sistem za zbiranje maščobe ali pepela niso enaki. Zmogljivejše naprave se ponašajo s stabilno, robustno in prilagodljivo konstrukcijo, ki enakomerno porazdeli toploto ter povečuje splošno kakovost kuhanja. Prepričajte se, kakšne funkcije so vam najpomembnejše in kako bodo koristile vašemu kuharskemu slogu.

Za vse, ki pripravo hrane na žaru šele odkrivate, so odlična izbira električni modeli, medtem ko tisti na oglje zahtevajo nekoliko več vaje in znanja. Roštilji na elektriko in plin so z leti postali nadvse priljubljeni tudi zaradi svoje prijaznosti do okolja. V boju proti onesnaženosti zraka in našemu ogljičnemu odtisu šteje še tako majhna gesta, kot je uporaba pravega BBQ. Takšne aparature so energetsko veliko bolj učinkovite kot tiste na oglje, ob tem pa proizvajajo še manj škodljivih snovi, ki bi vplivale na onesznaževanje zraka ali vaše zdravje.

električni žar