Gorsko električno kolo je primerno za vožnjo po zahtevnejših terenih

Gorsko električno kolo je vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo, saj olajša vožnjo po vseh vrstah terenov. Mnogi so mnenja, da je pomožni motor podpiranje lenobe, a je to popolnoma napačno razmišljanje, saj vam le pomaga, ne vozi namesto vas, vam daje motivacijo in poskrbi, da se med vožnjo ne utrudite preveč. Vas zanima, kaj vse je zanj še značilno in katero gorsko električno kolo je za vas najbolj primerno?

gorska električna kolesa smartus

Komu je namenjeno gorsko električno kolo?

Gorska električna kolesa so namenjena vsem, ki si želijo uživati v osvajanju višjih in nižjih hribov, vendar bi jim vožnja brez pomoči dodatnega motorja predstavljala prevelik napor. Slednji namreč zagotavlja dodatno moč pri pedaliranju, kar omogoča lažje premagovanje strmih vzponov in daljših razdalj. To pomeni, da je uporaba tovrstnega modernega prevoznega sredstva primerna za vse starostne skupine, tako za mlade kot starejše, pa tudi za ljudi z različnimi stopnjami telesne pripravljenosti.

Poleg tega pa so primerna tudi za aktivne ljudi, ki želijo raziskovati težje dostopne kraje, kot so hribi, a hitro postanejo utrujeni. Mnogi namreč se namreč s tem športom ukvarjajo le poleti, ko so temperature višje, nebo pa je nebeško modre barve. Deževen in hladen del leta raje preživijo doma in se na svojega prijatelja z dvemi pnevmatikami spomnijo šele, ko iz zemlje pokukajo prvi zvončki.

Po mesecih poležavanja na kavču seveda niso telesno pripravljeni na premagovanje večjih višinskih razlik, a so vseeno prepričani, da zmorejo vse, kar so zmogli prejšnjo sezono. Tako se odpravijo na bližnji hrib, kar se izkaže za precej slabo odločitev. Ponavadi že na polovici vzpona sopihajo in komaj čakajo, da se bodo vrnili nazaj domov. Zvečer popolnoma utrujeni sklenejo, da se bodo na naslednjo dogodivščino podali šele, ko bodo bolečine v mišicah prenehale.

Gorsko električno kolo bi jim vzpon precej olajšalo, vrh bi dosegli s precej manj truda, mišice pa bi bile le prijetno utrujene. Tako bi imeli več motivacije, da bi se na nov vrh podali že čez nekaj dni in tako postali bolj aktivni.

gorska električna kolesa

Od česa je odvisen doseg?

Mnogi, ki se sprašujejo, katero gorsko električno kolo kupiti, se med ogledovanjem različnih modelov najprej osredotočijo na njihov doseg. A ta ni vnaprej določen, saj je odvisen od več dejavnikov. Med njimi so kapaciteta baterije, teren, vožnja in telesna teža. Navadno imajo baterije zmogljivost med 400 in 800 Wh, kar zagotavlja dovolj energije za vožnjo po različnih terenih in vzponih. Vendar pa lahko intenzivna vožnja ali zahtevna pot bistveno zmanjšata doseg baterije.

Običajno se pri vožnji s tovrstnim prevoznim sredstvom vozi z različnimi hitrostmi, kar lahko prav tako vpliva na doseg baterije. Pri vožnji po zahtevnem terenu lahko voznik vozi s hitrostjo približno 20-30 km/h. Kljub temu pa je priporočljivo, da se pred vsako vožnjo natančno preveri stanje baterije in se jo po potrebi napolni.

V vsakem primeru pa lahko gorska električna kolesa zagotovijo dovolj dolg doseg za uživanje v vožnji po različnih terenih in za raziskovanje težje dostopnih krajev.


Kakšna je povprečna hitrost vožnje?

Tako kot doseg, je tudi hitrost odvisna od različnih dejavnikov – zahtevnosti terena, stopnjo pomoči motorja, telesno pripravljenostjo, kapaciteto baterije, vremenskih razmer itd. Navadno imajo gorska električna kolesa blokado pri 25 km/h. Na tem mestu moramo opozoriti, da hitrosti ne prilagajajte le predpisom, temveč pomislite tudi na varnost. Pri vožnji po zahtevnejših terenih bodite še posebej previdni, saj so poškodbe s previsoko hitrostjo ob padcu lahko zelo hude.

Pri premišljevanju, katero gorsko električno kolo je za vaše potrebe najprimernejše, je potrebno sicer upoštevati, da je hitrost odvisna tudi od posameznih modelov in znamk.


Katero gorsko električno kolo izbrati?

Gorska električna kolesa se med seboj razlikujejo, zato je izbira vse prej kot enostavna. Odvisna je od vaših izkušenj, proračuna, terena, po katerem se boste najpogosteje vozili, namena uporabe in drugih osebnih preferenc (barvi itd.).

Če ste začetnik in so vam gorska električna kolesa še popolna neznanka, je morda boljša izbira osnovni model z manjšo baterijo in manjšo močjo motorja. Na ta način lahko postopoma pridobivate izkušnje in se počasi navajate na novo prevozno sredstvo. Če pa ste že izkušeni in si želite boljših zmogljivosti, lahko izberete model z večjo baterijo in močnejšim motorjem.

Najpomembneje je, da upoštevate teren, po katerem se boste vozili. Za zahtevnejše poti boste potrebovali takšnega z boljšimi vzmetenjem in zmogljivejšimi zavorami. Za vožnjo po lažjih terenih pa bo morda dovolj že osnovni model z manjšo baterijo.

črno katero električno gorsko kolo