Pošlji povpraševanje

Moderna notranja vrata naj bodo izbrana premišljeno

Ko kupujemo nova notranja vrata, pogosto namesto kvaliteti, dajemo prednost njihovemu videzu, kar pa se lahko kaj kmalu izkaže za nespametno potezo. Ali so zares kakovostna notranja vrata, bo namreč vidno že v prvih letih uporabe, ko bo pri manj kvalitetnih verjetno začelo prihajati do odstopanja površinskega sloja na robovih vrat, prask, škripanja, povešanja ali zvijanja vratnega krila. V primerjavi z ostalim pohištvom, se notranja vrata, bodisi moderna ali klasična notranja vrata, uporablja bistveno večkrat, saj jih vsakodnevno neštetokrat odpiramo in zapiramo, majhni otroci se vanje velikokrat zaletavajo, pogosto se jih zapira z veliko silo, udari s trdnim predmetom ipd. Ker se z leti se takšnih dogodkov nabere nešteto, ugotovimo, da bodo vse to dobro prestala le tista vrata, ki bodo imela zadostno površinsko zaščito in dovolj kakovostno okovje. Če izračunamo, da je v povprečnem enodružinskem stanovanju vsaj 5 ali več notranjih vrat, ugotovimo, da investicija vanje ni tako majhna, da bi si jo lahko privoščili na vsakih nekaj let, torej, so daleč boljša izbira kvalitetna notranja vrata, pa če tudi malo dražja vrata, ki nam bodo dobro služila daljša časovna obdobja.

Moderna notranja vrata

Pri notranjih vratih se pogosto uporabljajo večje steklene površine, aktualne zlasti na prehodih v kuhinjski prostor ali hodnik. Izberemo lahko moderna notranja vrata s podbojem ali brez. Pri prvih moramo biti pozorni na kakovost njegove izdelave, ki je ravno tako pomembna kot pri vratnem krilu. Moderni podboji so praviloma enako široki kakor zid v katerega se vgrajujejo. Njihova standardna debelina je 2 cm, pogosto pa so na voljo tudi debelejši.

moderna notranja vrata

V preteklosti so se uporabljala izključno masivna notranja vrata, ki pa se, čeprav veliko redkeje, pojavljajo tudi dandanes. Če so strokovno izdelana, je njihova prednost predvsem visoka kvaliteta in obstojnost, v nasprotju z ostalimi materiali, pa omogočajo tudi popravila po svoji celotni površini in ne le na robovih. Kakovostna masivna sobna vrata so izdelana po sistemu lepljenja slojnega masivnega lesa, ki  onemogoči deformacijo vratnega krila zaradi sušenja.

Na slovenskem trgu lahko izberemo tudi vratno krilo s polnilom iz lesenih vlaken. Gre za kakovostno leseno izolacijsko ploščo, namenjeno izključno polnilu v vratih, predelnih stenah, ipd., izjemno homogen material z relativno nizko težo, zelo nizko absorpcijo vode, dobro zvočno in toplotno izolacijo, ki je izdelan iz povsem naravnih materialov.

Furnir je produkt iz lesa, ki ga pridobivajo z rezanjem, žaganjem ali luščenjem iz hlodovine. Med največkrat uporabljenimi je hrast (svetel ali lužen), bukev, češnja, javor, jesen, ipd. Tudi njihova površinska obdelava je lahko različna. Izbiramo lahko med lakiranim, luženim ali barvanim zaključnim slojem. Furnirana notranja vrata so na izgled enaka masivnim, razlikujejo pa se v teži ceni in kvaliteti. Njihovo polnilo je lahko iz perforirane iverne plošče ali kartonskega satovja. Polnilo vratnega krila s polno iverno ploščo, ki je po debelini lepljena v tri sloje, ima težo cca 24 kg/m2 in dosega odlično zvočno izolativnost. Prav tako pa solidno zvočno izolativnost dosega  tudi vratno krilo s polnilom iz iverokala, luknjičaste iverice z zmanjšano težo (17 kg/m2) in povečano togostjo. Cenovno najbolj ugodno, zelo lahko (9 kg/m2), a nekoliko manj kvalitetno in slabo zvočno izolativno, je polnilo iz kartonastega satovja.

Notranja vrata mere

Mere notranjih vratDa bi izbrali notranja vrata primerne velikosti, je poleg višine potrebno izmeriti tudi širino in debelino vratne odprtine, pri čemer seveda upoštevamo celotno težo izdelka. Pametno je tudi, da je dimenzija vratne odprtine vedno nekaj centimetrov večja od dimenzij konstrukcije, kar nam omogoči morebitne popravke. Če je razdalja med vratnim okvirjem in odprtino majhna, ni priporočljivo kupovati težkih izdelkov.

Pri izbiri je pomembno upoštevati standardno višino notranjega krila vrat, pa tudi neposredno krilo in škatlo. Po obstoječih standardih višina platna znaša 200 cm. Opozoriti je potrebno, da med tlemi in krilom ostane nekaj centimetrov, ki jih potrebujemo za določitev praga. Širina vrat je odvisna od vrste konstrukcije, saj obstajajo eno ali dvokrilna notranja vrata. Standardna širina enokrilnih vrat v dnevni sobi je od cca. 70 do 80 cm, v kopalnici ali tehničnih prostorih pa 60 cm.

Debelino platna izbere proizvajalec v skladu s konstrukcijskimi značilnostmi izdelka. Na to vplivajo vrsta materiala in značilnosti proizvodnega procesa

V ponudbi imamo tudi moderna steklena notranja vrata.