Copati za otroke in nogavice iz bombaža - popoln par

Copati za otroke so nepogrešljivi za pravilen razvoj otroških stopal. Otroške noge so izjemno mehke, saj jih v večini sestavlja hrustančno tkivo. Kompleksna struktura, ki jo sestavlja 26 kosti, je zasnovana tako, da podpora celotno telo. V prvih letih je v predelu stopalnega loka maščobna blazinica. Ta daje vtis ploskega stopala, a pravzaprav nudi naravno oporo stopalnemu loku. Prvi koraki so precej nestabilni, zato malčki potrebujejo dodatno oporo, ki absorbira udarce ter se prilega neravnim površinam.

dekliski-otroski-copati

Dobro izbrani otroški copati za vrtec pripomorejo pri razvijanju strukture stopala, ki poteka do 2. leta starosti ter kosti. Slednje popolnoma otrdijo in se razvijejo šele do 18. leta starosti. Mnogi starši svojim najstnikom z veseljem prepustijo izbiro obutve, a ta še vedno vpliva na njihov razvoj, zato je pomembno tudi, kako so zasnovani šolski copati 44. Samoumevno je, da morajo biti copati udobni, vzdržljivi in lahki. Prav tako pa morajo:

• Imeti dobro blaženje proti udarcem
• Biti prožni
• Preprečiti drsenje
• Omogočati naravno hojo
• Biti zračni, da lahko noge dihajo

Za večje udobje med hojo poskrbijo še nizke nogavice z visoko vsebnostjo bombaža in neobčutnim šivom pri prstih. Naloga slednjega je poskrbeti, da ob pritisku na prste otroka ne tišči in mu ni neprijetno.


Otroški copati za vrtec - Kaj iskati in kako izbrati?

Otroški copati za vrtec so v prvih letih nepogrešljivi za pravilen razvoj mišic stopala in ravnotežja. Izbrani morajo biti premišljeno, saj se otroške noge z leti naglo spreminjajo. Otroci so nenehno v gibanju. Med igro, zabavo, učenjem in odkrivanjem novih stvari jim je treba zagotoviti optimalno udobje.

Copati vplivajo na hojo in jo lahko celo oblikujejo, zato je nujno, da jim omogočite naravno upogibanje ter premikanje stopala. Tesna trda obutev povzroča šibkost, izgubo gibljivosti in deformacijo. Prav tako je poglavitno, da so podplati mehki in odporni proti drsenju. Ti bodo med živahno igro preprečili številne nezgode ter omogočili brezskrbno, varno igro. Če so podplati pretrdi, se mehka otroška stopala ne bodo razvijala tako kot bi se mogla. Starši se precej dobro zavedajo, kako dragocen je čas, zato so copati z elastiko odlična izbira.

otroski-copati-za-vrtec-z-nedrsecim-podplatom

Otroci potrebujejo copate, ki jim dajejo občutek samostojnosti. Starši s takšno izbiro prihranijo nekaj časa, malčkom pa zagotovijo zdravo rast. Elastika se namreč razteza z rastjo noge in preprečuje, da bi bila stopala utesnjena. Ta rastejo izjemno hitro, zato je treba nizke nogavice, obutev in otroške copate menjati na nekaj mesecev. Rezultati študije, ki so jo izvedli na univerzi na Dunaju, so pokazali, da več kot polovica malčkov nosi premajhne copate. Da bi to preprečili, je najbolje redno merjenje stopal.

• 0 do 2 leta starosti stopalo zraste 2 cm na leto, treba ga je meriti vsaka 2 meseca
• 3 do 5 leta zraste 1,5 cm na leto, priporočljivo ga je meriti na 3 mesece
• 6 do 11 leta starosti zraste 1 cm na leto, meri se vsakih 6 mesecev


So copati za otroke iz bombaža res najboljši in zakaj je izbira materiala tako pomembna?

Copati za otroke so na voljo v najrazličnejših materialih, zato je priporočljivo, da čim prej ugotovite, kateri najbolj ustrezajo stopalom vašega malčka. Izbira kakovostnega materiala je ključnega pomena ne glede na to, ali so to copatki v velikosti 16 - 17 ali šolski copati 44. Verjetno se sprašujete, zakaj je material odločilen pri izbiri? Otroške noge potrebujejo zračnost, fleksibilnost in oporo. Zato boste med najpogosteje uporabljenimi materiali našli:

Naravno usnje
Naravno usnje je mehko, zaradi česar dopušča preprosto in naravno gibanje. Čeprav se na prvi pogled ne dozdeva, je usnje prožen material, ki se s časom prilagodi obliki otrokove noge. Je izjemno trpežen, s svojimi antibakterijskimi lastnostmi in naravno zračnostjo pa preprečuje zadrževanje vlage ter nastanek vonjav.

nogavice-iz-bombaza

100-% bombaž

Copati iz visokokakovostnega 100 % bombaža so odlična izbira ne glede na letni čas. Bombaž je zračna, udobna in trpežna tkanina. Zahvaljujoč naravni sestavi absorbira odvečno vlago in je nadvse preprost za vzdrževanje.

Gumo
Otroške noge hitro rastejo, zato morajo otroški copati za vrtec zagotavljati stabilno podlago, še posebej, ko so v gibanju. Podplat iz gume stopalu ne zagotovi le maksimalne fleksibilnosti, temveč tudi blaženje udarcev in lahkotnost.Nizke nogavice izboljšajo otrokovo počutje ter poskrbijo za varnost

Nogavice iz bombaža predstavljajo tisti kos oblačila, za katerega se mnogi starši sprašujejo, ali ga otroci res potrebujejo. Še posebej v tistih prvih mesecih, ko se zdi, da se več nogavičk izgubi, kot opere. A nošenje nogavic ima za otroka številne prednosti ne glede na starost. Med prvimi je pomoč pri uravnavanju telesne temperature. Otroci v prvih letih težje uravnavajo telesno temperaturo kot odrasli, mrzle noge pa hitro povzročijo prehlad ali druge podobne težave.

bombazne-nizke-nogavice

Za optimalno zaščito bodo poskrbele ustrezne nogavice in topli otroški copati. Ker je otroška koža izjemno občutljiva, mora biti dodatno zaščitena. Nizke nogavice s svojo nežno teksturo zaščitijo trenje med kožo in copati ter preprečijo draženje ali alergijske reakcije. Ob tem pa nudijo dodatno zaščito pred zdrsi in poškodbami ter poskrbijo za čiste noge tudi, če se copati za otroke izgubijo med igro.